Форум, a?!

Статус
Затворена за нови мислења.

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Види, види, дискусија статус ОН.. е па редно беше иако за жал морав да бамповам на троловски начин...
тоа за администрацијата беше како одговор до шака зулу ...

саладин инаку јас имам на ум неколку души осомничени како главни саботери и ги следам за сега се добри...:) хаххах
Мојата метафора за вишак администрација се однесува на вишак администрациа која е тука само поради тоа што има членска карта под 100ка и била активна во предите 10 дена од форумот... да се биде мод не значи да се биде активен само туку да се има и “мод мозок“. Млад е форумот и е поткрепа на доста популарен сајт/портал. Ако тој сајт не беше тука и форумот почнување од нула како некои други во 2005/6 тогаш ќе правевме муабет како се крева на ниво а вака со грб само треба да местото кое го има порталот форумот да помогне да порталот си го задржи. Форумот како форум е млад и засега не ни треба да се “натпреварува“ со другите било активи било неактивни форуми. Едноставно треба да зрее сам за себе. Кога ќе има повеќе од 20.000 членови и 2-3 години стаж е тогаш може да се рече дека го поминал пубертетот и може да се мери со форумите, сега едноставно е надвор од лигата.

Дека троловите се тука и имаат свои моменти на инспирација имате повеќе докази, еден такови е и овај вонаби интересен лик кој има бомбастична тема. На моето прашање дал навистина верува дека е ова тема за на форум дали, на негова иницијатива или некој друг добив избришан мој пост а бомбастичната тема остана да стрчи таму... Јас моето го реков на прафилот на еден од модовите
...ме води кон кладба во 7 дена бан за мене ако во рок од 72 часа (три дена) од првиот пост во темата авторот се врати на форумов и даде елоквентен одговор на сите други мислења од другите членови што пишале на “нејзиниот“ проблем....
Авторот го нема никаде = вонаби трол = феил на админ/мод... во време на пубертер дозвола онакви теми да постојат е еднакво на самоубиство на одреден форум. Тоа е во тек иначе ако замележите што и какви теми фигурираат во еден доста биден фактор за дискусија на секој форум каков што е катчето кое го опфаѓа сексот. Такви делови покрај сексот се и религијата, фудбалот, музиката... во тие делови треба да има нулта толеранција за тролови...

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
им се даде шанса на повеќе луѓе да бидат модератори со цел да го научат занаето пред да стани форумот многу зафатен и многу активен.. дел од нив ке се откажат, дел ке бидат одстранети дел ке се изградат како добри модератори.. сметам дека подобро е сега да се види кој модератор си ја изврушува работа и кој ке го биде а кој не, сега кога не е активен посебно форумот а не кога ке има по 20к луѓе активно... тогаш секоја грешна одлука е фатална а сега и да се направи грешка со доделувања на модератор на кеого нема да има кој знај колку негативен ефект.. зато ви велам форумот е успешен засега.... така и ке продолжи..

• Ми се допаѓа
Реакции: Selma

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Поголемиот број беа сугерирани модератори од мене заради нивната активност и квалитетот според тоа што го пишуваа во темите. Од тие што ги сугерирав јас не испаднаа проблеми и караници. За караници имав затоа што не може да дозволам некој да ме д*пи во здрав мозок и да ме навредува по ПП. Имам мало искуство од форуми, за прв пат сум модератор на некој форум.
И некој ми кажа дека темите т.е. насловите сум ги копирал од други форуми. Темите што ги отварав јас се вртат на секој форум.. И да копирав само две/три мој теми што сум ги отворил на друг форум и овде затоа што отварам тема за тоа што ме интересира, не само колку да има отворено тема и да седи.
Знаете поголемиот број на членови овде се за прв пат на форум и немаат никакво искуство со предходни форуми, затоа им се попушта на почеток па оставаме самите да заклучат, ако сватат во ред ако не ги предупредуваме за правилата на форумот.
Секоја пофалба, критика и предлог е добродојдена. Еве ако некој модератор не работи како што треба и заслужува еден ден да биде сменет (тука спаѓаме сите без искучок), исто така и ако некој член се однесува несоодветно и тој заслужува да отстранет или казнет од форумот без двоумење. За почеток мислам дека добро се напредува за сега и дека овој развој ќе остане. Како што пишав и на едно друго место:
Почитувајте ги правилата и модераторите и ние ќе ве почитуваме вас!

• Ми се допаѓа
Реакции: TheFrisb and Selma

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Поголемиот број беа сугерирани модератори од мене заради нивната активност и квалитетот според тоа што го пишуваа во темите. Од тие што ги сугерирав јас не испаднаа проблеми и караници. За караници имав затоа што не може да дозволам некој да ме д*пи во здрав мозок и да ме навредува по ПП. Имам мало искуство од форуми, за прв пат сум модератор на некој форум.
И некој ми кажа дека темите т.е. насловите сум ги копирал од други форуми. Темите што ги отварав јас се вртат на секој форум.. И да копирав само две/три мој теми што сум ги отворил на друг форум и овде затоа што отварам тема за тоа што ме интересира, не само колку да има отворено тема и да седи.
Знаете поголемиот број на членови овде се за прв пат на форум и немаат никакво искуство со предходни форуми, затоа им се попушта на почеток па оставаме самите да заклучат, ако сватат во ред ако не ги предупредуваме за правилата на форумот.
Секоја пофалба, критика и предлог е добродојдена. Еве ако некој модератор не работи како што треба и заслужува еден ден да биде сменет (тука спаѓаме сите без искучок), исто така и ако некој член се однесува несоодветно и тој заслужува да отстранет или казнет од форумот без двоумење. За почеток мислам дека добро се напредува за сега и дека овој развој ќе остане. Како што пишав и на едно друго место:
Една важна работа која треба да е јасна е границата помеѓу приватноста и јавноста напишана на форумот. Никај никаде никогаш не смее да се пресметува јавно за нешто што е приватно (искажано на приватен начин). Друг дел е приватнста во релниот живот со форуџиството од друга страна. Исто и таму треба да има граница поголема од берлиски ѕид. Ако нешто од ова не функционира некој зафркнува нешто за кое целата заедница ќе трпи штети.

Без лутење, ништо лично немам ни појма што зборуваш ама ако мислиш дека теми/статии копирани од некаде можат да доведат до развивање на форумот се грешка. Единствено исклучок се статии објавени на меин порталот. Се друго е само рекламирање на некои туѓи дела односно китење со туѓи перја. Оние кои ќе ги заинтерсира некоја долга статија верувај 99.99% ќе проверат дал е копирана од некаде (ако се работи за кирилична статија) и ако пронајдат извор каде е дозволена дискусија радо ќе се придружат на коментаторите таму одколку да започнуваат дискусија на ново тука. Тоа е фактот на кој интернет живеењето функционира и без да вие бидете свесни за истото.

Во ред е некоја статија/тема те инспирира и ја обработиш или фала богу ако некаде самиот си ја објавил некаде зошто и не би ја пренесол во изворен формат но копи паст на муабет стат којзнае колку а да немаш воопто врска со муабетот или тамошната дискусија е повеќе од лудило според мене...

• Ми се допаѓа
Реакции: Ludaca, 048 and важна

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Во ред е некоја статија/тема те инспирира и ја обработиш или фала богу ако некаде самиот си ја објавил некаде зошто и не би ја пренесол во изворен формат но копи паст на муабет стат којзнае колку а да немаш воопто врска со муабетот или тамошната дискусија е повеќе од лудило според мене...

Со ова се согласувам, некој интересна тема обработи ја и објави ја овде. А целосно копирање не.

• Ми се допаѓа
Реакции: 048

ipopovski

Админ
Член на администрација
30 септември 2011
1,763
2,410
1,133
www.crnobelo.com
Ова искочи како тема на совети од искусни форумџии, а? :)
Ви благодарам на сите за советите (се убив од читање бе дечки) :).
Ќе се потрудиме да се подобриме, а ќе исконтактирам добар дел од вас и во приватна порака, да видиме ако може да бидете и вие вклучени во подобрувањето на форумов.

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
696
93
34
Скопје
Шака во право си (а што попусто кажувам, си знаеш ти :p). Едноставно нема што да се додаде, се е кажано. Не ми иде идеа што да напишам, како да реплицирам на текстов, а ја прочитав уште кога ја постави. Навистина супер напишано. Морам да ги потенцирам следниве работи:

Секој форум си има правила, ретко кој ги чита кога се регистрира но после ако има тој проблеми со нешто или некого прво што ќе погледне е дал она што го зафркнал е како официјално правило напишано па ако не е ќе се вади на недореченост и дупки во правилата. Поради ова тие треба да се јасни и концизни па макар и биле илјада и едно но не смее да се дозволи нешто да е незадолжително во правила а да некој вика дека е задолжително на форум. Не заборавајте, форумските тролови живеат во дупките на форумските правила.

Конкретно до оние кои сакаат некако малку да ги сузбијат троловските напади е да не дигаат тензии. Тензиите и замарањето за троловите се моментална награда. Тие живеат за да дриблаат некој кој се замара за квалитет, обожаваат да се прават на тошо за да после го појават своето вистинско лице за момент и да ви се изнасмеат во лице. За да се лоцираат треба да се одговори соодветно, но најчесто може со тоа што и шерифите (гањачите на тролови кои администрацијата ги поставува) се претвараат во нив со тоа што комуникацијата се сведува надвор од упропастената тема - по ПП, пораки по профил. Значи, не удирање во гради као леле колку сум јак сеа, мамата ќе ви ја расплачам.
Како друг проблем е квалитетот на дискусија. Тоа зависи од повеќе работи. Најчесто од членовите и масата која е заинтересирана за конкретните теми. Еве пример, некој свежозачленет отвара тема за Животот и делото на Вилијам Шекспир. Е сеа тој е можеби доста начитан и очекува дека и тука има слични на него. Но темата за 2-3 недели се наоѓа веќе на последната страна на подфорумот Литература. Тоа не значи дека засекогаш ќе остане таму. Се` зависи од членовите слични нему, подоцна ќе ја забележат и ќе ја реотворат. Но да не заборавиме, за тоа треба добра прегледност што не доведува до...

Форумов за сеа е на добар пат, иако е млад, но запамтете: што поголема популарност живее, поголеми се и шансите да биде нападнат од конкуренцијата - троловите.

Уште нешто сакам да кажам. Најважно за еден форум да успее е да нема шерифување од ничија страна и секако караници. На црнобело за среќа нема такво нешто. Многу важно е ние модераторите да не се поставуваме над членовите и поради статусот (кој патем не е привилегија, туку обврска) да замислуваме дека можеме што сакаме да правиме на форумот. Како што правилата важат за членовите, така и за нас. Всушност и ние сме само членови со обврска + да средуваме и бришеме дупли/непотребни теми. Никој несака некој да му се прави шериф, па по некое време ќе му здосади таквото однесување и ќе го напушти форумот. Истото важи и за членовите. Значи, само да нема шерифување, кавги и провокации, другото е лесно и брзо се средува. :)

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Како пасивен читател на многу форуми имам забележано коректност и слобода на изразување во период кога форумот бил на почеток. Многу пати сум слушала дека форумски дружења кои се склопиле на старт, останале во тек на созревање и множење на тролови кои упропастуваат дискусија со намерни офтопици, навреди и користење на приватни информации.

Форум - парче простор каде луѓето пренесуваат ставови, гледишта и мислења кои ги стекнале во реален живот и сакаат да ги споделат, дискустираат и анализираат со други луѓе кои објективно и непристрасно го оценуваат крајниот продукт - мислењето.
Присутните и активни членови мораат да разграничат дека постои разлика во несовпаѓањето на мислења на одредена тема и директно напаѓање со навредливи зборови на личност со која не се согласуваме.
Тоа значи дека јас со било кој член, ако не се согласувам на иста тема, застапуваме спротивставени гледишта, не е точно дека јас го/ја "мрaзам" или "не ја поднесувам", особено што не го/ја познавам лично. Нема логика.

Во текот на созревање на форум, членовите може а и не мора да контактираат лично.
Без разлика на краен исход од нивна комуникација, невкусно и некоректно е да се гледа нетрпеливост во јавен простор. Постои сандаче за тоа.

Модератори - Луѓе кои се преставници на форум се и чии мислења создале "виртуелна почит" со која другите членови не се подредени, напротив се должни да пријавуваат навредливи и лоши мислења за модераторот да може навреме да реагира и санкционира.
Без помош од други членови, тој ќе биде лош и неодговорен модератор кој должноста не ја спровел во вистински момент.
Како последно и најважно е комуникација меѓу сите - со шали, коректни мислења и разумни аргументи кои создаваат зрел и примамлив форум за тие кои не се регистрирани.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Околу караниците,како дежурен кавгаџија да спомнам нешто.
Зарем е полесно да се базира еден човек на основа на претпоставки,рекла казала и свој ограничен видик.(прашањето е реторичко со цел да не се наруши темата).
Зарем е полесно секој сам да се става во групација отколку да си биде единка.
Зарем е полесно да се удираат чивии и да се повикува на јавен бунт отколку секој сам да си ги застапува со агрументи своите ставови и размислувања.(пак е реторичко).
Прашај,па на основа на одговорот кој ке ти биде даден или не даден,расудувај.
Имај основа па обвини,имај агргумент па образложи.
Тогаш нема да имаш потреба од барање помош од другите.
Најлесно е да се глуми жртва.
И за крај да се извинам за остриот јазик,но правилата се тука за да се почитуваат,од прв до последен,со самите одстапки револтот е веке створен,па оди спречи го.

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Не само на овој форум, активен сум и на други македонски форуми, гледам во последно време, се изгубиа дискусиите директно поврзани со темата, а ќе се отвори нова тема, или се прави муабет во неа, или се трола (уништува) темата, а порано по форуми да има еден оф топик во цела тема па веднаш се бришат постови летат казни, па дури може и бан да се добие за тоа, а сега веќе ни 10% не останало од тоа.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin
Статус
Затворена за нови мислења.