Која е смислата на животот?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Па филозофијата е барем област каде што можеш да дадеш свое мислење (дефиниција) без некакви си формули и правила како во математиката. Тоа е целата поента - филозофирање. :zelen

Токму затоа велам дека не постои општо мислење.
Секое засебно мислење е засебна ,,дефиниција,,.
Општи деффиниции по другите науки.
Овде не постои поимот дефиниција и општо.

• Ми се допаѓа
Реакции: MissChievous

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Lena
Не беше слободата смислата на животот?
Да,едно од нештата кое ја создааваат смислата на животот.
Зарем би имал животот некаква смисла ако сме робови на било кој,било што воопшто ако не се чувствуваме слободно?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Да,едно од нештата кое ја создааваат смислата на животот.
Зарем би имал животот некаква смисла ако сме робови на било кој,било што воопшто ако не се чувствуваме слободно?

Животот нема смисла.
Koj го пиша ова Лена? Јас?
(не дека не го пишав)

Одлучи се, постои или не.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
To be or not to be,the question is now :)

Не баш така. There is or there isn't one, the question is now. Одлучи се Лена. Не може животот да ти биде смисла на животот. Не може да ја дознаеш смислата на животот откако ќе ја поминеш смислата на животот. Illogical.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Не баш така. There is or there isn't one, the question is now. Одлучи се Лена. Не може животот да ти биде смисла на животот. Не може да ја дознаеш смислата на животот откако ќе ја поминеш смислата на животот. Illogical.
Точно така.
Сето тоа звучи нелогично за умот кој бара логичност.
Животот е нелогичен.Исто како и барањето на дефиницијата за смислата на животот.Тоа го мислев со надминување на смислата на животот,живеење на истиот без да се бара некаква си смисла.
Смислата на животот е самиот живот.
Не гледам тука нешто што е неразбирливо.
Самиот живот доживеан како тајна која треба да се открие, со сите негови убави и неубави изненадувања ја дава смислата.

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Може во одреден момент да ти се чини како животот да нема смисла. Во принцип, смислата е еднаква на цел. Кога имаш некаква цел во животот (секако, на повеќе полиња) си велиш:"Е ова е смислата на (мојот) животот, за ова сум роден". А бидејќи секој има различна (горе-доле) цел, затоа и постојат повеќе (бесконечно?) дефиниции за смислата на животот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Може во одреден момент да ти се чини како животот да нема смисла. Во принцип, смислата е еднаква на цел. Кога имаш некаква цел во животот (секако, на повеќе полиња) си велиш:"Е ова е смислата на (мојот) животот, за ова сум роден". А бидејќи секој има различна (горе-доле) цел, затотаа и постојат повеќе (бесконечно?) дефиниции за смислата на животот.
Да, ама ако смилата на животот е еднаква на целите ке се стремиме кон остварување на истите.
Не би ги оствариле,животот ке изгуби секаква смисла.Би биле разочарани и празни.
Замисли да те следи некој неуспех одредено време??