- The Silence of The Lambs (1991)
- A Beautiful Mind (2001)
- Fight Club (1999)
- I, Robot
- One Flew Over the Cuckoos's Nest (1975)
- Changeling (2008)
- The Pianist (2002)
- Leon: The Professional (1994)
- The Shawshank Redemption (1994)
- Memento (2000)
Од друга страна во таков хаос и безредие мислам дака не би постоела полицијата (како институција), ниту пак луѓето би се групирале во банди.
За мене филмов е од жарн научна фантастика, никако не можем да ја сфатим замислата на режисерот... Можеби да сум го гледал филмов пред 30 години (во периодот на првиот и вториот нафтен шок) би паднал на приказната, ама денес не.
Мојот број 1 филм на сите времиња. Ремек дело од мојот омилен режисер, Кристофер Нолан.
Не знаем од каде да почнем. Филмот е премногу е комплициран за да можем да го објасним, ама ќе се обидем: Главниот лик сака да се одмазди за убиството на неговата жена. Тој е присутен на истото и во борбата со убиецот, добива удар во главата, поради што ја губи способноста да ги запамти новите спомени. Памети се само до ноќта на убиството. Затоа сите нови клучни информации ги тетовира на своето тело и запишува на фотографии.
Што ме фасцинира кај овој филм? Како е едитиран. Главниот лик заборава се што му се случува, а ние „патиме“ од друга состојба - приказната се прикажува од крајот кон почетокот т.е. сцените од филмот (ако не сте го гледале филмов, збунети сте, нели?). Го доживеав како и јас да имам пореметување на меморијата. Ме фасцинира идејата на режисерот како да ја прикаже приказната.