Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.
Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
- Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
- Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
- Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.
Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.
Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.
eве ја ако треа ке гу дувам ама не ваду варварски пасош : )трева ќе јадам, ама бугарски пасош не вадам и точка

).
Епа ќе основам семејство и ќе имам минимум 4 деца, но ТОГАШ кога ќе бидам сигурна дека нема да плачат од глад, дека ќе имам солиден приход за да основам семејство, што во Македонија ми изгледа како мишн импасибл. Секој си гледа за животот, нека мелат луѓето што сакаат. Го заболе некого со пасош дали ќе речат дека е продадена душа или воопшто ништо не ќе речат. И нека ми каже некој какви се продадените души , каде се продаваат, кој ги продава, дали сите се продадени или има нешто останато за и јас да си купам? 
).Немам бг пасош али поминаа 2 години откако завршив факултет и повеке од 50 апликации за работа и сеуште неможам да најдам работа. Разочаран сум 100% па ке мора да вадам бг пасош и да одам некаде надвор од државата да работам.
За мене Македонија е многу повеќе од дневна политика.
И не постои причина заради која би си го променила идентитетот.
Макар да умрам за леб, не вадам. И не, не ги одобрувам тие што вадат.
Ај бе не заебавај,стварно? Тешко е кога ќе се улета некое дете и ќе натреска зелени кои ги слушнал од квази патриоти без свое јас. Си бил некогаш надвор од земјава да работиш? Си работел? Си земал плата? Која струка е таа, 16 саати? Заболекари,доктори,фармацевти дипломирани, работат по 16 саати денот? Од каде си сигурен? За тебе што претставува храна и кирија, на плата од 2500 евра да тргнеш 500 евра кирија за удобен стан и уште толку просек за прехрана што дури не мора ни да готвиш? Лесно е кога зборувате тука доле од бунарот,затоа што ограничен ви е прозорецот кон светот.Бугарски пасош ? Нема шанси! Која е причината за која би го зел? Поефтини коли ? Подобар живот , а кој подобар живот? Работа некаде по 16 саати на ден? Епа господа пари на дрво никаде не растат наместо да живеете во инлузија дека некаде таму ќе отидеш и ќе заработиш добро ако освен за храна и кирија немаш други трошоци бидејќи рмбаш по цел ден и спиеш остатокот од него? Кога таму можеш да работиш толку работи и тука де па ќе си спечалиш!
Не. Како што има Албанци во македонија кои имаат Албански,Косовски,Македонски;Австриски,швајцарски пасош,или македонци - австралиски. Многу нелогично од твоја страна,нели?Не од проста причина што сум македонка и си имам македонски пасош.
Да бев Бугарка ќе имав бугарски. Многу логично нели.
ЈА мислам дека веќе и ја јадиш.трева ќе јадам, ама бугарски пасош не вадам и точка