Телема

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Ова мене ми е прво членство на форуми воопшто.Можно е некој друг да има со ист ваков ник.
Инаку темава ми падна во очи, а јас немам попаметна работа па случајно налетав на еден линк:

Код:
http://www.oto-mk.net/?p=39

Цитирано:

Моментниот распоред на членарините и трошоците за Придружното Членство и за почетните серии на Иницијантски степени е даден овде:
Категорија
Годишна членаринаИницијациски трошоциВКУПНО
Придружно членство $10 $10
$36 $36 $72
$36 $36 $72
II° $72 $36 $108
III° $108 $72 $180
IV°
$144
$100
$244
P.’.I.’. нема зголемување $31 $31
Во Македонија, се плаќа 15% од дадените членарини и иницијациски трошоци. Сите плаќања се изведуваат до Главните Сеопшт Ризничар на Редот.
Како додаток на горните членарини и трошоци, посебните локални тела можат да наплатат свои членарини или иницијациски трошоци за да ги покријат своите трошоци.
Членарините се плаќаат за новата иницијација или по една година од датумот на претходната иницијација. Иницијациските трошоци се плаќаат пред новата иницијација.
Покрај членарините и иницијациските трошоци, членовите и (не-членовите) пожелно е да дадат свои прилози од време на време. Прилозите може да бидат до одредена висина која не е подложна на државно оданочување. Членарините можат но и не мора да бидат подложни на оданочување во зависност од локалните државни закони.

Еве пример јас имам волја да се зачленам или да иницирам или како год да го викате тоа во вашата непрофитабилна организација.Дали ако јас имам огромна волја за членство, а притоа ми е кажано да се плати за моето членство, дали тоа е одење против мојата волја? Дали застанувате на патот на мојата волја?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Еве пример јас имам волја да се зачленам или да иницирам или како год да го викате тоа во вашата непрофитабилна организација.Дали ако јас имам огромна волја за членство, а притоа ми е кажано да се плати за моето членство, дали тоа е одење против мојата волја? Дали застанувате на патот на мојата волја?

Ако твојата Волја е да бидеш иницијант во мистериите на О.Т.О. сите коцки ќе се наредат и се ќе биде во ред. Ако ти се проблем парите и се чудиш зошто ли се тие пари, размисли два пати пред да прашаш. А и кога ќе имаш волја, ќе се иницираш - ќе се појават „мистично“ тие двајца спонзори за тебе.
Ти поеќе се грижиш за парите отколку за тоа каков лик ќе оставиш пред твоите спонзори - ако некогаш мислам сфатиш дека си ЗА иницијација! Чудно... се грижиш за најлесниот дел од равенката!

Во О.Т.О. сите пари собрани од членовите се за членовите. Предавања, иницијации, издавање книги... итн итн... за материјално пополнување на Редот, ете требаат средства, за да функционира на Земјата. Редот се протега од тука па beyond the vail :D
Иницијантите го прават Редот, не некои далечни, мистични, магливи идеи за тоа што е Редот :) Дали ви е тоа барем малку јасно?

П.С. Добро е да знам дека некој ја посетува страницата на О.Т.О.! Мислев стои така, напразно. Одлично!:cool:

• Ми се допаѓа
Реакции: Harmonija

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Ако твојата Волја е да бидеш иницијант во мистериите на О.Т.О. сите коцки ќе се наредат и се ќе биде во ред. Ако ти се проблем парите и се чудиш зошто ли се тие пари, размисли два пати пред да прашаш. А и кога ќе имаш волја, ќе се иницираш - ќе се појават „мистично“ тие двајца спонзори за тебе.
Ти поеќе се грижиш за парите отколку за тоа каков лик ќе оставиш пред твоите спонзори - ако некогаш мислам сфатиш дека си ЗА иницијација!

Во О.Т.О. сите пари собрани од членовите се за членовите. Предавања, иницијации, издавање книги... итн итн... Иницијантите го прават Редот, не некои далечни, мистични, магливи идеи за тоа што е Редот :) Дали ви е тоа барем малку јасно?

Значи профитна организација е колку што јас разбрав.Парите мистично нема да дојдат.Нити па спонзорите.
Посебно ме заинтересира овој дел:

Покрај членарините и иницијациските трошоци, членовите и (не-членовите) пожелно е да дадат свои прилози од време на време. Прилозите може да бидат до одредена висина која не е подложна на државно оданочување. Членарините можат но и не мора да бидат подложни на оданочување во зависност од локалните државни закони.

Према ова и према ти тоа што го кажа ако јас плаќам за моето членство дали јас ќе заработувам со парите што ги донирам.дали и некој од управителите на профитната организација плаќа членство?
Дали ти си вработен во оваа фирма?
И дали е задолжително да се даваат прилози кои нема да се пријават во ујп конкретно?Дали е легално?Давате ли фискални сметки за извршените услуги како што е зачленувањето?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
И сега ќе се тегавиме: О.Т.О. според ЗАКОНОТ е непрофитна организација! Парите мистично доаѓаат и тоа е добро! Има и спонзори! Не заборавај, зборуваш за О.Т.О.! ;) Знам дека ти е убаво вака доцна да се расправаме и убедуваме, ама да се држиме на патеката. О.Т.О. е непрофитна организација, не фирма. Знам дека ми те пали сега муабетот, но во грешка си. О.Т.О. е прв од старо-еонските Редови кој го прифати Законот на Телема. Си има историја одамна, под други имиња и други времиња. Не подлежи на даноци од друга страна. Имаш некоја книга од Кроули на македонски јазик?

Значи одговорив: јас сум иницијант во О.Т.О., не сум вработен во Редот. Какво ти е тоа размислување?
Сите пари одат преку сметка, се си е легално. Секој иницијант е член на Редот! Дали треба да дообјаснам што значи тоа? Ова ти дава одговор на се што праша до сега - иако прашањата според мене се провокаторски и не вредат да бидат одговорени.

Научи ја структурата на О.Т.О. за да не прашуваш прашања во стилот: управителите на Редот дали сите имаат плави очи! Управители бре :) Изгледа ќе треба на мојот блог да напишам 20-30 страни за Редот на обичен, македонски јазик. Бидјеќи и на толку читање вие сеуште сте збунети, се сомневате, па наоѓате дупки... Замисли да беше се скриено? Дури и името на Редот? Дали ќе беше тоа подобро?

Што не кажеш веднаш дека си заинтересиран за легалноста на Редот. Ме вртиш тука во круг :)

Во иницијаторски таен Ред ќе се зачлениш за да заработиш? Ц ц ц што се нема да прочитам. Колку има само за поправање...
Не знам што да мислам со вакви изјави... страшни работи!:frantic

П.С. Јас можам да му подарам на Редот 50 компјутери купени уредно! Има проблем? Не гледам дека би имало :) А 50 компјутери се.. 30 000 евра :) Само на пари мислиш, материјалист низаеден :)

П.П.С. Сепак си истиот човек од кајгана! Аман бре :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Значи профитна организација е колку што јас разбрав.Парите мистично нема да дојдат.Нити па спонзорите.
Посебно ме заинтересира овој дел:
Профитни организации се ЕЛЕМ, Телеком, МПЦ, ИВЗ...итн. О.Т.О е иницијаторски Ред - Братство, не е профитна организација, ниеден иницијант не зема личен доход од Редот.
Према ова и према ти тоа што го кажа ако јас плаќам за моето членство дали јас ќе заработувам со парите што ги донирам.дали и некој од управителите на профитната организација плаќа членство?
Дали ти си вработен во оваа фирма?
И дали е задолжително да се даваат прилози кои нема да се пријават во ујп конкретно?Дали е легално?Давате ли фискални сметки за извршените услуги како што е зачленувањето?
Тој што пристапил со намера да заработува од Редот, никогаш нема да биде член, Редот не е фирма. И не, не е задолжително да се даваат прилози.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
1011797_326565804142572_441984653_n.jpg

• Ми се допаѓа
Реакции: Harmonija

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
Оваа филозофија/религија, без навреда што и да е се извинувам ако грешам под псевдоним/назив ми наликува на филозофијата на Ниче? Tell me more about it!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Оваа филозофија/религија, без навреда што и да е се извинувам ако грешам под псевдоним/назив ми наликува на филозофијата на Ниче? Tell me more about it!
Има допирни точки, но е многу повеќе од филозофија или религија.

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
Има допирни точки, но е многу повеќе од филозофија или религија.
Сакаш да кажеш дека е се што не опкружува околу нас, нешто кое чека да биде сфатено со човечки ум? Целта е апсолутно живеење во сегашноста или излевање надвор од "кутијата" преку просветлување или бидувајќи она што сме материјализирајќи ја нашата волја?