Телема

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Погрешен заклучок си добил. Јас во тоа решение ги препознав сопствените ставови и светоглед, не ги превзедов.
На тој начин и станав иницијант, за тие што ме познаваат лично, добро е познато дека уште и пред да знам за телемата, јас сум размислувал на сличен начин. Моите ставови сеуште постојат на неколку форуми, во период кога ниту сум бил иницијант, ниту сум бил запознат со телемата и О.Т.О, а сепак речиси ништо не е сменето во нив.

Ако продолжиме ќе излеземе од темата,бидејќи тема не е Abraxas,но како што разбрав, ти си се барал себеси и си ја препознал својата чиста Вистинска Волја од кој произлегле твоите ставови и светоглед во Телема,од кој пак излегол закон кој го отпочнал новиот Еон и сето тоа е дел од Божјата Волја бидејќи цитирам ..Вистинската чиста Волја е дел од божјата а со тоа и еднаква на неа. завршен цитат.

Добро,ти си знаеш.

Да се вратиме на темата Телема.
Дали има хиерархија и ако има,како е поставена во Телема?

Морам само да те исправам во врска со ова. Чистата - вистинска Волја не е стремеж туку предодреденост, бидејќи стремежот подразбира постигнување на цел - резултат, а чистата Волја е ослободена од страст за резултат, таа е "резултатот".

Ја прифаќам твојата забелешка,во право си.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Да се вратиме на темата Телема.
Дали има хиерархија и ако има,како е поставена во Телема?
Хиерархија има, но веќе појаснив дека телемата не е организација, туку езотериски - окултен систем. Организациите во кои постои хиерархијата се Редовите О.Т.О (прв од староеонските редови кој го прифати законот на телема) и A.'.A.'. Редот од каде што дојде Законот.
За структурата на таа хиерархија има детално објаснето на нашата веб страна: http://www.oto-mk.net/?cat=6

• Ми се допаѓа
Реакции: Umpuranche

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Хиерархија има, но веќе појаснив дека телемата не е организација, туку езотериски - окултен систем. Организациите во кои постои хиерархијата се Редовите О.Т.О (прв од староеонските редови кој го прифати законот на телема) и A.'.A.'. Редот од каде што дојде Законот.
За структурата на таа хиерархија има детално објаснето на нашата веб страна: http://www.oto-mk.net/?cat=6

Од тоа што го прочитав на вашата интернет страна како неутрален во однос на религиски убедувања и филозофии можам да кажам дека изобилува со длабоки мисли кој допираат до човек со голема мистика и истите можат да предизвикаат...

1.Религиозните кај кој бог е надворешен и семоќен дух..да предизвика горчина,негодување,одбивност и гнев,нешта кој само бог може да ги знае и со истите да не си игра, останувајќи на позиција посушен верник и молитва за спас од лукавиот потикната од својата несигурност.Тоа може да бите потик доколку се во доволна бројност за искорување на "злото",па истото да биде етикетирано како демонска работа.

2.Кај слободоумните кој се бараат себеси текстовите преставуваат како бунар со вода со која би си ја гаселе жедта за знаење и себе осознавање,понесени од мислата дека токму тие се посебни и единствени во општеството на кој ќе им бидат отриени многу тајни за кој самите немаат одговор,во прво време може ќе ја гасат жедта,но понатаму тоа може да премине во опивање од кое тешко може да се отрезнат,а причина за тоа би било егото.

Треба голема внимателнот на кого му се нудат овие текстови,бидејќи опасност може да имате од надвор (религиозните) и внатре (опијанети егоисти),а со тоа новиот Еон може да биде едно големо фијаско во кое човештвото би било жртва.

Тоа е првично мое мислење!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Треба голема внимателнот на кого му се нудат овие текстови,бидејќи опасност може да имате од надвор (религиозните) и внатре (опијанети егоисти),а со тоа новиот Еон може да биде едно големо фијаско во кое човештвото би било жртва.

Тоа е првично мое мислење!
Точно. Токму затоа не е мала работа да се даде некому спонзорство и да се гарантира, и токму поради тоа бројноста на членовите или иницијантите никогаш небила приоритет.
Тие што ти ги нарекуваш "опијанети егоисти", во Редот се нарекуваат црни браќа. Еве едно објаснување за нив:

“Црниот Брат” има делумно право знаење, кое го користи како би создал впечаток за значењето на неговата личност без поседување на вистински авторитет, и кој го користи тоа свое знаење за манипулација на своите заведени приврзаници, кои му веруваат зошто наизглед работи “за нивно добро”, спрема нив “црните магичари” се прави лаици. “Црните магичари” видно без прикривање работат само за своја лична (главно материјална) корист. Интересно е што “црните магичари” и “Црните Браќа” постојано се обидуваат да изнајдат рационален (разумски- Руах) премин преку бездната што е невозможно), па подоцна стануваат отфрлени далеку во Сферата на Елементите (Малкут) или дури клифотите.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
O.T.O. има добар механизам за заштита на своите тајни како Ред и од иницираните кои не ја стекнале практично кралската уметност, а и од неиницираните кои по некоја логика бараат знаење и моќ без да знаат како да ја држат во контрола и моќта и знаењето! Малку контрадикторно за мене...

Само будала би се заморувал да уништи или наштети на магиски таен Ред кој што не ги гледа врските доволно добро на Редот со универзумот.
Но, секакви не има - некој сепак ќе реши дека самиот е будала.

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Само будала би се заморувал да уништи или наштети на магиски таен Ред кој што не ги гледа врските доволно добро на Редот со универзумот.

Добро кажано,
Будалата може да ги убие математичарите,но не може да ја убие математиката.

Некој работи се запишани во самиот човек,тие нешта кој со зборови не можат да се искажат ниту изговорат.
Поголемиот дел од луѓето несвесно и спонтано ги извршуваат,а за тоа на некој бог чес му прават.
Само мал дел од луѓето се свесни за тоа,но и покрај нивната свесност тие се немоќни и пред нос да им сервираат, нема да ги променат оние кој се несвесни.

Но,ако некој будала ја промени математиката,ќе ги промени и математичарите.

Или грешка сум нешто?

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Премногу мистицираш, се е толку едноставно во врска со телемата и Редот. :)
Што ти значи тоа: „на некој бог чест му прават“? Кој бог? Какви богови пак сега налетаа во муабетот? :D
Или пак што сакаш да кажеш со тоа дека некои работи во човекот се запишани кои не се изговараат лесно?
Има нешто врска со телема или Редот муабетов твој?
Биди јасен и гласен ;)

И само математичар може да ја промени математиката, не будала. Само телемит кој што ги знае праксите и кој што имал премногу пракса и разбирање може да ги смени праксите во Редот, не некој од надвор!
Да не ги мешаме луѓето кои се способни со оние кои не се...
Да оставиме секој сам да одлучи дали е будала или не, како што реков и во мојот претходен пост.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Премногу мистицираш, се е толку едноставно во врска со телемата и Редот. :)
Што ти значи тоа: „на некој бог чест му прават“? Кој бог? Какви богови пак сега налетаа во муабетот? :D
Или пак што сакаш да кажеш со тоа дека некои работи во човекот се запишани кои не се изговараат лесно?
Има нешто врска со телема или Редот муабетов твој?
Биди јасен и гласен ;)
Незнам што виде мистично во постот,јас само реплицирав или поточно се надоврзав на твојот пост.
Во делот каде спомнувам .
Поголемиот дел од луѓето несвесно и спонтано ги извршуваат,а за тоа на некој бог чес му прават.
се однесува на луѓе посветени на некоја религија или догма.

Додека за ова ...
Некој работи се запишани во самиот човек,тие нешта кој со зборови не можат да се искажат ниту изговорат.

Тие се сите чуства и емоции,но и други работи од духовна природа кој со искуства се доживуваат за кој непостојат зборови со кој можат да се објаснат.

И само математичар може да ја промени математиката, не будала. Само телемит кој што ги знае праксите и кој што имал премногу пракса и разбирање може да ги смени праксите во Редот, не некој од надвор!
Да не ги мешаме луѓето кои се способни со оние кои не се...
Да оставиме секој сам да одлучи дали е будала или не, како што реков и во мојот претходен пост.
А телемит е секој човек..
Зборот Телема потекнува од грчкиот збор за Волја - "θέλημα".

Или кажано..
Само човек со Вистинска Волја (телемит) може да ги промени праксите на Редот и Телемата (Волјата)
Бидејќи секој има Волја (некој ја негуваат,кај некој сеуште не откриена) вклучувајќи го и будалата,може да ги променат праксите.
Дали внатре или надвор небитно е, ако се води по кажаното Човештвото пред с'е.
И ако тој будала е крал ти неможеш да го повредиш.

Да не се надмудруваме,премногу ќе се одалечиме од темата.

Дали Редот учествува со доброволни фондови во изградба на болници,училишта и други објекти важни за луѓето?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
А телемит е секој човек.
Сосема неточно!
Ќе те упатам на „Книгата на Законот“ и таму ќе дознаеш кој е Телемит. Ако малку подобро го прочиташ Законот и неговиот коментар.

И не знам каде виде во Законот да се зборува за вистинска волја. Такво нешто нема во Законот. И ова тврдење е неточно.

Научете го Законот на памет, потоа пробајте да го спроведувате на дело, па потоа зборувајте за истиот. Онака не ви бега да направите огромна грешка мешајќи ги просторните ознаки - како и што е кажано во Liber AL vel Legis svb figura CCXX!

Не сме ние масони, тоа го оставаме на нив и нивните добротворни фондови. ;) Воопшто не си запознаен со телемата и како оди во пракса?
Да те прашам:
Не е подобро да создаваме способни луѓе кои сами ќе можат да финансираат и градат се што им е потребно?

Не велам не за добротворни фондови, но првична задача е создавање силна и здрава „Војска на Сонцето“ :D
О.Т.О. работи во микроскосмосот и е тесно врзан со макрокосмосот на дејствување!