Телема

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Неможеш да бидеш одбиен "ако не го исполнуваш ритуалот", така поставена реченицата нема никаква смисла, бидејќи ако веќе си дошол до тој дел - до таа церемонија, значи дека си ги исполнил критериумите:
-полнолетство,
-спонзорство или гаранција од двајца членови наредот и
-потврда дека не си осудуван/а.

добро, фала на информација.
А што ако типот Х има волја да стане дел од телемите, ги исполнува сите услови а ниту еден член не му дава гаранција. Тоа не е спречување неговата волја да се оствари само поради тоа што Вашиот ред така ги поставил правилата? Зборувате за слобода на човекот и живеење според негова волја, а ваму поставувате некои си правила кои постојат за да го ограничат учеството на членови чија волја е да станат дел од вашето братство (не знам како да го наречам)
Впрочем вие барате квалитет а не квантитет....заборавив..
Вака можеме до недоглед. Немам ништо против, навистина немам. Ако сте добри луѓе тогаш никаков друг документ и податок за вас не ми е потребен. Но реагирам затоа што сум верник и приврзаник на својата вера која ми е дадена со моето раѓање , што е и единствениот критериум кој требаше да го исполнам за да станам дел од неа. Да се родам и да постојам.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
добро, фала на информација.
А што ако типот Х има волја да стане дел од телемите, ги исполнува сите услови а ниту еден член не му дава гаранција. Тоа не е спречување неговата волја да се оствари само поради тоа што Вашиот ред така ги поставил правилата? Зборувате за слобода на човекот и живеење според негова волја, а ваму поставувате некои си правила кои постојат за да го ограничат учеството на членови чија волја е да станат дел од вашето братство (не знам како да го наречам)
Впрочем вие барате квалитет а не квантитет....заборавив..
Вака можеме до недоглед. Немам ништо против, навистина немам. Ако сте добри луѓе тогаш никаков друг документ и податок за вас не ми е потребен. Но реагирам затоа што сум верник и приврзаник на својата вера која ми е дадена со моето раѓање , што е и единствениот критериум кој требаше да го исполнам за да станам дел од неа. Да се родам и да постојам.
Ако типот ги исполнува наведените услови, нема причина зошто да не му биде дадено спонзорство - гаранција, но дури и да не му биде дадено, инсистирањето на членство ќе стане цел кон кој таа личност се стреми - страст за резултат, а многу добро е објаснето дека вистинската - чиста волја е ослободена од страст за резултат. Што значи дека во тој случај таа личност со тоа однесување би докажала дека не се раководи според неговата чиста волја.

Во врска со твоето "реагирање", би ти поставил едно прашање. Велиш дека си приврзаник на "својата вера" и дека си ја наследила од раѓање....Дали ќе можеш да ми објасниш како може воопшто да наследиш верување? Како успеа ти како новороденче да ја разбереш и да сватиш дека баш таа вера е вистинската?

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Ако типот ги исполнува наведените услови, нема причина зошто да не му биде дадено спонзорство - гаранција, но дури и да не му биде дадено, инсистирањето на членство ќе стане цел кон кој таа личност се стреми - страст за резултат, а многу добро е објаснето дека вистинската - чиста волја е ослободена од страст за резултат. Што значи дека во тој случај таа личност со тоа однесување би докажала дека не се раководи според неговата чиста волја.

Во врска со твоето "реагирање", би ти поставил едно прашање. Велиш дека си приврзаник на "својата вера" и дека си ја наследила од раѓање....Дали ќе можеш да ми објасниш како може воопшто да наследиш верување? Како успеа ти како новороденче да ја разбереш и да поверуваш во теологијата на "твојата вера"?

Како новороденче разбирав дека само треба да си цицам млеко од мајка ми затоа што инстиктот така ми налагаше. Малку поголема кога моите родители баби и дедовци да ме учат да бидам културна, да не пцујам, да не крадам, да не колнам, да простувам, да помагам на сиромашни, да мислам и на другите а не само.на себе и да живеам живот како добар човек тогаш ми покажаа дека јас прифаќајќи ги тие начини на живеење сум го прифатила христијанството без некој да ми постави услов или да ми каже дај документ дека си без кривично досие па после како со притискање на дугме стануваш верник. Јас не ја наследив верата, јас ја научив, ја засакав и јаприфатив по сопстевна волја без критериуми и услови.
Многу возрсни луѓе се однесуваат како новороденчиња...мене тоа ме плаши..

П.с. Кој си ти или било кој друг да даде оценка за тоа колку вистинска е нечивата волја? Факт е ни Вие не му давате слобода на човекот. Има правила = нема слобода - јасно ко ден

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Како новороденче разбирав дека само треба да си цицам млеко од мајка ми затоа што инстиктот така ми налагаше. Малку поголема кога моите родители баби и дедовци да ме учат да бидам културна, да не пцујам, да не крадам, да не колнам, да простувам, да помагам на сиромашни, да мислам и на другите а не само.на себе и да живеам живот како добар човек тогаш ми покажаа дека јас прифаќајќи ги тие начини на живеење сум го прифатила христијанството без некој да ми постави услов или да ми каже дај документ дека си без кривично досие па после како со притискање на дугме стануваш верник. Јас не ја наследив верата, јас ја научив, ја засакав и јаприфатив по сопстевна волја без критериуми и услови.
Многу возрсни луѓе се однесуваат како новороденчиња...мене тоа ме плаши..

П.с. Кој си ти или било кој друг да даде оценка за тоа колку вистинска е нечивата волја? Факт е ни Вие не му давате слобода на човекот. Има правила = нема слобода - јасно ко ден
Чекај малку, ти дојде на темава да даваш суд и да кажуваш каква е телемата и покрај тоа што не ја познаваш, а мене ме обвинуваш дека сум давал оценки?! Зарем не е една од најбитните заповеди во христијанството не сведочи лажно? Зарем не ти налага таа иста вера која велиш дека си ја научила да не судиш за да не ти судат? Ако е така, зарем со овој чин не ги погази токму овие вредности на твојата вера?
Ние ништо не даваме и ништо не бараме! Не нудиме спасители, бидејќи само кукавиците бараат некој друг да страда наместо нив и да ги земе на него нивните искушенија! Законот вели дека секој е центар на својот сопствен универзум, ѕвезда со своја сопствена орбита - суверен Бог! И како што никој неможе за некој друг да се радува, така никој неможе ни да страда за некој друг! Секој сам мора да ги надмине сопствените искушенија и пречки!

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Љубовта е слободна и безгранична.
Без очекувања.
Со или без филизофија.

Општата љубов нема вакви карактеристики... бидејќи е врзана за „општиот“ човек... кој секогаш мери, премерува, што добива што губи и ете го врзан со имагинарни но силни врски кои не му прават ништо добро...
Денес сите се математичари и логичари... се нешто пресметуваат, бараат логики, се расправаат, само да бидат во + со своите дејствија низ светот... А никогаш или многу ретко се во + таквите но, ајде, нека им биде...

Мора некој и тоа да го прави :)

До сега секој што ги исполнува зададените обврски од Редот кон човекот ЗАИНТЕРЕСИРАН за иницијција, е инициран. За тоа не одлучува еден двајца... Вистинска инквизиција е тоа ;)
Не знам што си задавате сами ограничувња: ако претпоставиме дека е вака, што би било кога би било :)

Нашиот Ред е еден од првите што го прифати Законот на Телема, не го постави истиот!

А за твојата вера и тоа што и како, не сум расположен да се докажувам!

П.С. Факт е дека јас не се заморувам со нечија Волја (не знам зошто сите ја пишувте со голема буква) :D

П.П.С.
Значи стварно си ти талент...

Пример , сакам да станам дел од телемите , и како што прочитав од тебе меѓу првите постови, треба да се исполнат некои ритуали и членовите од повисоките редови да одлучат дали би ме прифатиле или не, нели е така???? Е сега зборот ми беше дали со нивното одбивање (доколку пример би ме одбиле) ја нарушуваат и ја спречуваат мојата волја да станам телемка? Ете тоа ми беше прашањето. Зошто од нивна страна е дозволено попречување на нечија волја да стане дел од нивната организација ?

А кожата ми се ежи од било какви ритуали од било кои секти, сестринства, братства, и ред други групи, не беше наменето за Вашата телема.
Може да станеш дел или едно со Редот... телеми не знам што е тоа... телемка... ниту тоа не знам што е :)

Бидејќи не секој што сака има и волја да биде дел од Редот... реков, секој што има волја и ги исполнува условите, и откако е испрашан добро - ќе добие иницијација... но што потоа, зависи од човекот ;)
Редот има степени (три се вистински) и не сите три се плеткаат со исти работи - „погорните“ степени управуваат со Редот бидејќи оние од пониските... сеуште не се предани кон Редот и да служат во него!
Ова „служат“ нема врска со робови и слично... слично како кај твојата вера: „Кој сака да биде прв, нека биде последен и слуга на сите!”

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Да бидам искрена оваа филозофија(Телемата) е некоја мешавина од учења, религии и некои сопствени правила.
Љубовта е безгранична.
И во секој случај перфектна таква каква е,
била имагинарна или некаква друга.
Била со очекувања или без очекувања.
Перфектна со сите нејзини контрасти.
Перфектна на свој начин.
Друго,
што претставува општиот човек за тебе?
И која би била спротивноста на општиот човек?

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Да бидам искрена оваа филозофија(Телемата) е некоја мешавина од учења, религии и некои сопствени правила.
Љубовта е безгранична.
Перфектна на свој начин.
Друго,
Телемата не е филозофија, уште помалку било каква мешавина. Таа е систем на себеосознавање - езотерија која во себе не вклучува само теорија туку и пракса.
И да љубовта е безгранична, таа е онаа сила или особина на универзумот која се стреми кон соединување, но тоа не е исто што и сентименталноста.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Љубовта е безгранична.
Перфектна на свој начин.
Друго,

Има премногу за зборување овде за љубовта, но не секоја љубов е ваква... реков, премногу „општиот“ човек удира на пресметки и логика како секогаш да е во + !
Кабалистички речено, во ред е сето тоа, но само до Руах - разумот. За понатаму, логиката и сите тие гимнастики кои имаат удел во материјалниот свет, не важат...
Па ни Јунг не објасни ништо за Алхемијата логично, бидејќи - не бидува со тие инструменти да се мери нешто толку различно од она на што ви е навикнат умот :)
Сепак се обиде, му давам рака за тоа :D
П.С. Не сакаш да почнам со „општиот“ човек - морм да се воздржувам и да ги скротувам мислите - сепак иницијанти доаѓаат од народот, не од Марс или Венера :D

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Телема е филозофска школа и религиска матрица за прв пат објавена на светот со чист јазик во 1904 година со пишување на Книгата на законот (Liber AL vel Legis sub figura CCXX), примена од Aleister Crowley (1875-1947), диктирана од како што сведочат многумина, од Тајни мајстори, кои имаат ваква или онаква замисла за политиката, етиката и свеста кај мнозинството, кои дејствуваат макро, а не само микрокосмички, далеку несфатлива можеби, и навредлива за нас луѓето.
Законот се сумира во две фрази од книги:
* “Прави што ти е волја и тоа нека биде цел Закон” (AL I: 40)
* “Љубовта е закон, љубов под волја” (AL I: 57).
Според мене, централната цел на телемитите е да ја откријат и вршат својата Вистинска Волја, кое обично е дефинирана како најскриената Природа или вистински тек на животот на поединецот. Техниките кои се користат за да се постигне оваа цел може да се стават под темата магика (не магија, туку МАГИКА), иако овде спаѓаат сите видови на јога (која е спротивна дијаметрално на магиката), филозофија, наука…
Постојат, исто така, силни политички, етички, естетски, и културните аспекти на Телемата. Иако не постои строго буквална доктрина во врска со овие прашања, Aleister Crowley напиша многу статии и есеи во врска со неговите идеи за правилното однесување на поединецот и за идеално Телемитско општество. Во овие есеи, кои не се напишани како закони, дека мора да е така, туку само одобрување, да се експериментира и да се најде Рамнотежата на самиот поединец. Ако поединецот е здрав, силен, психички и физички подготвен за борба во Универзумот( бидејќи целиот Универзум е непрекината битка на спротиставености) ќе имаме и здраво општество кое нема да ги крие неспособните кукавици кои не сакаат промени заради нивниот „непроменлив“ страв.
Овие идеи изнесени од Кроули продолжуваат да се развиваат во модерните наши времиња. Денеска , за разлика од тоа време.
Се е Дозволено, нема Грев! Но има последица!
Што и беше целта според мене на телемата.
Но, внимавајте. Законот не ве ослободува од последицата. Погледнете ја Liber Oz во која се дадени правата на Човекот!
Сепак, телемата ги удри темелите за основните теми вклучувајќи ги личната слобода, признавање дека мажите и жените имаат вродено божествена рамноправна природа, и дека Љубовта е основата на Големото Дело од која нема зошто да се срамиме!
Љубов е законот, љубов под Волја!

Ако добро разбрав...

Телема му помага на човек да ја осознае својата Вистинска Волја и истата да ја развива,негува и следи,без притоа да чуствува страв дека поради тоа ќе биде спален на клада.

Дали тоа значи дека не следите некаков заеднички концепт на бог со стриктно дадени правлина на живеење?

Односно,ако сите ја следат својата Вистинка Волја,без притоа да ја оспоруваат или негираат Вистинската Волја на другиот член,делувате секој засебно,но во рамките на Човештвото пред све...така?

Значи ширите учење во кое можат да се пронајдат поединци кој се ослободиле од стегите на религиските концепти каде се следи волја на еден бог кој казнува и наградува и за истиот тој бог тие ќе бидат судии на другите,а Телема има спротивност т.с. секој да си ја следи својата Вистинска Волја која под притисок на опшеството,културата и традицијата ја потиснале длабоко во себе,а со тоа својот живот си го направиле пекол.

Поединецот станува љубов,а љубовта станува закон и сето тоа под Волја на Човештвото пред све.

Така нешто или лошто сум разбрал?

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ако добро разбрав...

Телема му помага на човек да ја осознае својата Вистинска Волја и истата да ја развива,негува и следи,без притоа да чуствува страв дека поради тоа ќе биде спален на клада.

Дали тоа значи дека не следите некаков заеднички концепт на бог со стриктно дадени правлина на живеење?

Односно,ако сите ја следат својата Вистинка Волја,без притоа да ја оспоруваат или негираат Вистинската Волја на другиот член,делувате секој засебно,но во рамките на Човештвото пред све...така?

Значи ширите учење во кое можат да се пронајдат поединци кој се ослободиле од стегите на религиските концепти каде се следи волја на еден бог кој казнува и наградува и за истиот тој бог тие ќе бидат судии на другите,а Телема има спротивност т.с. секој да си ја следи својата Вистинска Волја која под притисок на опшеството,културата и традицијата ја потиснале длабоко во себе,а со тоа својот живот си го направиле пекол.

Поединецот станува љубов,а љубовта станува закон и сето тоа под Волја на Човештвото пред све.

Така нешто или лошто сум разбрал?
Одлично си разбрал :)
Само не би рекол, дека "шириме" учење, сватено на начин на кој останатите религии го прават тоа со цел да се има што поголем број на следбеници. Во овој случај целта не е телемитот да биде само статистички податок.