Полицијата во Свазиланд им забрани на жените во таа африканска монархија да носат мини здолништа и куси маици затоа што поттикнуваат на силување.
Оние кои нема да ја послушаат оваа наредба може да завршат во затвор на шест месеци.
- Силувањето е олеснето затоа што е полесно да се соблечат оние малку работи кои жените ги носат, рече портпаролката на полицијата, Венди Хлета.
Забраната се однесува и на панталони со низок струк. - Оние кои ги носат ќе бидат уапсенаи, предупреди Хлета.
Хлета рече дека жените кои носат таква облека сами се одговорни за нападите врз нив или за силување. - Прочитав на социјалните мрежи дека мажите па дури и жените имаат тенденција да ги „соблекуваат луѓето во мислите“. Тоа станува многу полесно кога облеката е тесна или открива премногу, рече Хлета.
За мене ова е апсурд,сите треба да се облекуваат така како што се чувствуваат.Јас баш си ја сакам женска ми во минич
![Се смее :D :D](/images/emoji/laugh_animated.png)
![red-plaid-pleated-mini-skirt.jpg](https://3.bp.blogspot.com/-XqG_xP6nneA/TrNg8kzD62I/AAAAAAAAAaY/apPVjgLn88A/s1600/red-plaid-pleated-mini-skirt.jpg)