Поговорката на која Electra ме потсети утринава:
„Ако убиеш 100 луѓе си убиец, ако убиеш 10000 си херој“
Кој како сака нека сфати.
„Ако убиеш 100 луѓе си убиец, ако убиеш 10000 си херој“
Кој како сака нека сфати.
Донекаде си во право, но ова мало морген? Аххх не. Малку статистиката може да го поучи човекот да гледа попретпазливо во темните ќошиња, нели? Ти препушташ се` на судбината но ако е така тогаш зошто треба за се` да се секираме? зошто да учиме? Зошто да не се ограничуваме само до чергичето и да не пробуваме да бидеме подобри луѓе надвор од него?Ние сме виновни што тие стануваат "херои".
Затоа и во погорниот мој пост реков дека попрво ке учам да правам плескавици отколку да им одадам дел од моето внимание на ваквите ликови.
Но је..га,не сите исто размислуваме.
За некој инфмациите за ваквите ликови претставуваат препазливост и заштита за самите нас.
Ке се заштитем јас од нив ако дознаам то се направиле и како изгледаат мало морген.
Никој нема да го препознае и да се појави во нашата близина,па макар го врежиле неговиот лик во нашиот памет.
Разликата е како бог и шевченко...што би рекол Амди Бајрам.За мене нема. Крајниот резултат е ист - мртви луѓе. Во првиот случај е будала, во вториот пијаница. Кој од кого требаше да бега?
Разликата е како бог и шевченко...што би рекол Амди Бајрам.
Дејствието што го направил нацистов, досега ниту еден пијан шофер нема направено толку жртви во судар. Изгледа затоа што е невозможно- тоа е разликата.
Од друг апсект....пијаниот ќе се кае цел живот ќе се проколнува.... а овој е горд и вика дека пак истото би го направил.
не чувствува ништо....напротив, горд е на стореното.Дали е одземен еден или стотина животи, дејствието е исто - Одземен е живот. Кога ќе украдеш игла или милион долари ти крадеш.
Е сега овој е ненормален, луд, несвесен за свои дела, бидејќи човек со развиени човечки вредности ќе чувствува жал, каење. Овој не чувствува, нели?
не чувствува ништо....напротив, горд е на стореното.
Реми игла и 1000000 не е исто, еден живот и 100 не е исто.
Исто и Ристо, не е исто.