Сакам да кажам/прашам (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Мора да ме научите италијански. :giggle Ептен интересно ми делува. Sarah прати ми линк од курсот во ПП. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Mila Kunis

foREVer

Староседелец
20 март 2012
2,227
3,505
743
Bueno.

А ова второто не знам што е, до сега имам изучено само 2 лекции со граматика, зборови.... :D
Сарче, bueno ти е на шпански. На италијански ќе кажеш bene. :)
Во врска со второто, за годините ќе одговориш: (Io) ho XX anni. (Во превод: (Јас) имам ХХ години.)

И во врска со ова сакав нешто да кажам: "Salve" не се користи многу. Барем колку што сум запознаена јас... не сум слушнала некој да го користи зборов. Разговорно (онака кежуал), Италијанците обично го користат "Ciao", а во поформални разговори "Buon giorno", "Buona sera" и слично.

Би ве научила јас италијански тие што сакате, да не ми беа истенчени нервиве. (wasntme) Не бива од мене добар учител.

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
После толку долг и убав ден ,покрај морето,плажата,децата,спремањето вечера ... следува одмор психички... ја слушам тишината која ме одмара и ми дава мир ...релакс ... после следува добро филмче и спиење :sreken

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati and The_Mayor

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Сарче, bueno ти е на шпански. На италијански ќе кажеш bene. :)
Во врска со второто, за годините ќе одговориш: (Io) ho XX anni. (Во превод: (Јас) имам ХХ години.)

И во врска со ова сакав нешто да кажам: "Salve" не се користи многу. Барем колку што сум запознаена јас... не сум слушнала некој да го користи зборов. Разговорно (онака кежуал), Италијанците обично го користат "Ciao", а во поформални разговори "Buon giorno", "Buona sera" и слично.

Би ве научила јас италијански тие што сакате, да не ми беа истенчени нервиве. (wasntme) Не бива од мене добар учител.
Фала Форевер.
Да пишуваше дека Ciao користат за здраво и чао, а салве само за здраво и неформално. До сега за претставување научив за името и од каде сум да кажам, а да и националноста. Исто родовите и по некој збор.
Сето ова за 2дена, надевам се дека ќе научам барем колку да се снајдам.

Мора да ме научите италијански. :giggle Ептен интересно ми делува. Sarah прати ми линк од курсот во ПП. :)
Ќе ти пратам на ФБ.

• Ми се допаѓа
Реакции: foREVer

foREVer

Староседелец
20 март 2012
2,227
3,505
743
Сакам да кажам... Just my luck. Ама баш. Или можда судбина е. Не ми е арно пишано. :nah
Уште нешто сакам да кажам... Премиер Лига, FINALLY! Ех, што сè не правам за да си го гледам Челси! :sreken

• Ми се допаѓа
Реакции: 048
Статус
Затворена за нови мислења.