Чет муабети (ти реков-ми рече)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Може може... гледај вечерва баш ќе игра...

Kieran-Gibbs-001.jpg
Не ја носев вилицата кога пишував,па наместо гипс ви се слушна гибс.
Внучко не е убаво да се мајтапиш со стари луѓе.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не ја носев вилицата кога пишував,па наместо гипс ви се слушна гибс.
Внучко не е убаво да се мајтапиш со стари луѓе.

Прати ја бабата нека ја побара вилицата ама поарно наочарите да ти ги најде, да не испадне Гигс во наредниот пост:D .... а и тој се заборавил, може татко да им е на пола екипа и не му се остава топката ццц...а порано ги лажеле луѓето дека на младите останувал светот...

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Како може во гибс мудрост да има?:^)
Ако се сеќавам добро,тоа беше некоја митолошка гипсана изложба.
Добра мамка за купувачи,дечињата трчаа да се сликаат,а татковците се рекламираа со мобилните,успат ќе купеа нешто ептен дека влегле внатре.едни за забава,други чумки некоја мудрост ќе прочитаа од каде потекнува,што преставува...смешки!(facepalm)
Фино за око,она големи скулптури,разни животни ,пола човек пола незнам што.
Не го делам истото мислење.
Се работи за мислата позади тоа што го гледаме.
Идејата која ја имал уметникот при изработка на скулптурата.
Се работи за чувствата внесени во сето тоа.
Не е фабричка изработка,па да е само така ставена за украс или некој да се слика со истата.
Тука е луѓето да се запрашаат што се крие позади сето тоа?
Мислам на вас пензионерите тоа можеби ви изгледа бесмислено,но би било интересно да се погледне зад фасадите :sreken

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Не го делам истото мислење.
Се работи за мислата позади тоа што го гледаме.
Идејата која ја имал уметникот при изработка на скулптурата.
Се работи за чувствата внесени во сето тоа.
Не е фабричка изработка,па да е само така ставена за украс или некој да се слика со истата.
Тука е луѓето да се запрашаат што се крие позади сето тоа?
Мислам на вас пензионерите тоа можеби ви изгледа бесмислено,но би било интересно да се погледне зад фасадите :sreken
Од таква уметност,направени без емоции,создадени набрзина и нашлакани со боја (моите кондури беа подобро намачкани) единствено нешто што се крие позади е профит,да се привлече поголем број посетители во објектот со намера да се зголеми потошувачката,ништо друго.
Тоа што некој од споменатите скулптори имаат историја беше само добро осмислена и реализирана идеја на некој како да го искористи човековиот интерес по мистични нешта,а при тоа да профитира.
Митски суштества..ејјјј топ ,ај да се сликаме со триглавото куче,ејјј види продавница,оп и самопослуга,попуст на кондури брееее и сега на бегање со киклопот една фотка, ејјјј кафетерија,ај по едно кафе.....
поевтино ќе поминат да посетат некоја изложба или да влезат во музеј..:(

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Од таква уметност,направени без емоции,создадени набрзина и нашлакани со боја (моите кондури беа подобро намачкани) единствено нешто што се крие позади е профит,да се привлече поголем број посетители во објектот со намера да се зголеми потошувачката,ништо друго.
Тоа што некој од споменатите скулптори имаат историја беше само добро осмислена и реализирана идеја на некој како да го искористи човековиот интерес по мистични нешта,а при тоа да профитира.
Митски суштества..ејјјј топ ,ај да се сликаме со триглавото куче,ејјј види продавница,оп и самопослуга,попуст на кондури брееее и сега на бегање со киклопот една фотка, ејјјј кафетерија,ај по едно кафе.....
поевтино ќе поминат да посетат некоја изложба или да влезат во музеј..:(
Не знам за кои скулптури се работи не сум ги видела да би можела да коментирам за тоа што се крие позади нив.
Во секој случај може да се препознае дали се вложени чувства при изработката или се е така махинално направено само заради профит.
Иако профитот е дел од сето тоа.
Секој мора да има своја заработка или не?

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Не знам за кои скулптури се работи не сум ги видела да би можела да коментирам за тоа што се крие позади нив.
Во секој случај може да се препознае дали се вложени чувства при изработката или се е така махинално направено само заради профит.
Иако профитот е дел од сето тоа.
Секој мора да има своја заработка или не?
Ако истите беа поставени на друго место и би се наплатувало карта,желбата да се видат е на самиот посетител и истиот знае зошто ги дава парите,а и скулпторот може да види колку интерес предизвикува неговата работа.
Додека во објект кој е трговски центар,таков пороект е исклучиво за зголемување на посетители - потенцијални потрошувачи.
Од уметност нема ни у.:)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Ако истите беа поставени на друго место и би се наплатувало карта,желбата да се видат е на самиот посетител и истиот знае зошто ги дава парите,а и скулпторот може да види колку интерес предизвикува неговата работа.
Додека во објект кој е трговски центар,таков пороект е исклучиво за зголемување на посетители - потенцијални потрошувачи.
Од уметност нема ни у.:)
Не мора да значи.
Можеби се поставени,за луѓето кои немаат можност да дојдат до допир со уметноста да ги погледаат скулптурите узпат,да сретнат нешто кое би ги донело за минута да застанат и да се запрашаат/восхитуваат/гадат/смеат.
Или пак сакаат да му дадат некој поинаков touch на посебност на трговскиот.
Има уште милион опции за причини на поставување на скулптурите во трговскиот.
Не мора да е само профит.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Не мора да значи.
Можеби се поставени,за луѓето кои немаат можност да дојдат до допир со уметноста да ги погледаат скулптурите узпат,да сретнат нешто кое би ги донело за минута да застанат и да се запрашаат/восхитуваат/гадат/смеат.
Или пак сакаат да му дадат некој поинаков touch на посебност на трговскиот.
Има уште милион опции за причини на поставување на скулптурите во трговскиот.
Не мора да е само профит.
Во ред Lena,можеби ги поставија во трговски центар да може лугето кој неможат да си дозволат да платат за некоја изложба или музеј да дојдат и на децата им ги залепија устите со салотеип да не им се гледаат лигите за бонбончиња,варена пченка,чоколади и ред други работи.Тие се дојдени да ги видат скулптурите ,а за се друго треба да мижат зошто ако погледнат отидоа 500ден.
Како сакаш кажи ,одличен маркетиншки трик,како да зголемиш посетенос.:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Јас со моите 21 година некогаш себе си се фаќам како велам ех јас кога имав 15... или јас кога бев дете... или ех во мое време ...
и ги разбирам тек сега бабите и дедовците со тоа нивно ех вдишување и издишување. Се присеќаат каков им бил светот а како сега светот за нив се свртел наопачки....
Сите исто ќе си дочекаме... Тркало : )

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Aquarius