Хименот како симбол на чесност и морална чистота: глупост од антички времиња

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Е добро де и струјата ја измислил Алесандро Волта пред два века па уште постои и се користи.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Па не е дека ставови имаат рок на траење. И орките од зад Шара со векови мислат дека ова е Илирида па никој не им вика дека се со застарен став.
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,727
5,266
1,183
Disco
Меѓу моите прадедо и прабаба и овој господин на кој му изиграваш дрвен адвокат има една мала разлика. Се вика еден век.
Не му изигравам ништо, фино си кажав дека ликот е реликт на дамнешни времиња само што не може да се очекува инстант униформна промена на ставот кај целото население пошто се работи за милениумски навики, таквиот став дека жените кои имаат вонбрачен секс се вакви или онакви е скоро врежан во ДНК-та, голем успех е што реликтите се релативно ретка појава во денешно време.
Мене ми е сосема разбирлив таков став (колку и да е сељачки и беспотребен денес) пошто сепак се работи за став кој спасил милиони жени во минатото и затоа не гледам простор за осуда. Повеќе за осуда е лицемерието на таквите ликови, пошто сакаат невини за брак а самите тие не сакаат да бидат невини.

Пред извесно време имаше афера во Ирска со илјадници бебиња закопувани од страна на црквата (часните сестри) .....во септички јами. А тек судбините на жените кои успеал некој да ги заведе или да се предадат на своите нагони...и да затруднат. Машкото автоматски ги корпирало кога ќе забележеле знаци на трудноча и тогаш тек почнувале агониите, бабици, разни шарлатани, студенти по медицина на прва или втора кои сакале да заработат џепарац...или крајната станица, дискретните часни сестри кои го носеле фетусот или бебето во јамата...меѓу гомната.

Која со тешки инфекции и смрт, која со искасапена вагина, буквално, која со трауми цел живот, некои завршувале како проститутки, некои посегнувале кон суицид, низа на ужаси...
 

EmilijaS

Староседелец
20 јануари 2016
65
39
1,028
24
Морав да дам мислење на колумнава. Неможам да речам дека сум била испровоцирана, зошто нема некоја соодветна причина ама сепак, нека. Брзиот начин на живот оди напред и со тоа и некои работи. Ако некој сака да прави Х работа, према мене нема право да осудува некој кој сака да ја прави таа иста Х работа. Обично не сум критички настроена и почитувам сечие мислење, но кога некое мислење се коси со слободата на поединец неможам да останам рамнодушна. Многу често низ мислењата читав за како било порано. Мислам дека како било порано и не е толку битно сега, зошто нели, не живееме повеќе во тоа време, но нели порано сите биле на ниво 1, па потоа некој открил струја, друг еволуција, трет друго, некои разбирале тие што збораат и се издигнале до ниво 2 и 3, ама некои поединци останале на ниво 1. Треба да им се даде време, и еволуцијата е долга процедура.
Мое лично мислење дека ако мажот има право да менува повеќе партнери, има право на тоа и жената. И не ова не е чист феминистички став туку се обидувам да тргнам една паралела меѓу работите. Чисто бев запрепастена од некои мислења споредувајќи ја жената со возена кола. Во тој случај имам само едно прашање, со што ќе ги споредиме мажите со повеќе партнерки (и притоа осудуваат за тоа, не оние другите, јас немам ништо против тие кои имаат повеќе партнери), со 'рѓосан клуч? Ама дури и да е така, тој сепак можи да отвори само една врата.
Накратко, ми нема смисла некој да се срами од својата партнерка или да ја омаловажува доколку таа имала повеќе партнери. Потоа се споменува „аха девојките веднаш почнуваат да имаат секусални односи со партнерот место да почекаат“ има некои партнери кои ги принудуваат на некој начин девојките, постојано се незадоволни, а девојките сакаат да удоволат. Не велам дека е исправно принудување, но сепак. Од друга страна некои девојки се едноставно отворени, како и некои момци. Сите си го земаат тоа што сакаат. Покрај се свесни сме дека денес животот е побрз од обично и некои работи одат побрзо од други.
Некои мислења на ова тема ми се еднакви на тоа што некои велат дека жртвите на силување си го барале.
Сепак, на крајот на денот сите си сме со своето мислење и безразлика на туѓото ќе си го живееме животот онака како што сме си го замислиле.
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,727
5,266
1,183
Disco
Морав да дам мислење на колумнава. Неможам да речам дека сум била испровоцирана, зошто нема некоја соодветна причина ама сепак, нека. Брзиот начин на живот оди напред и со тоа и некои работи. Ако некој сака да прави Х работа, према мене нема право да осудува некој кој сака да ја прави таа иста Х работа. Обично не сум критички настроена и почитувам сечие мислење, но кога некое мислење се коси со слободата на поединец неможам да останам рамнодушна. Многу често низ мислењата читав за како било порано. Мислам дека како било порано и не е толку битно сега, зошто нели, не живееме повеќе во тоа време, но нели порано сите биле на ниво 1, па потоа некој открил струја, друг еволуција, трет друго, некои разбирале тие што збораат и се издигнале до ниво 2 и 3, ама некои поединци останале на ниво 1. Треба да им се даде време, и еволуцијата е долга процедура.
Мое лично мислење дека ако мажот има право да менува повеќе партнери, има право на тоа и жената. И не ова не е чист феминистички став туку се обидувам да тргнам една паралела меѓу работите. Чисто бев запрепастена од некои мислења споредувајќи ја жената со возена кола. Во тој случај имам само едно прашање, со што ќе ги споредиме мажите со повеќе партнерки (и притоа осудуваат за тоа, не оние другите, јас немам ништо против тие кои имаат повеќе партнери), со 'рѓосан клуч? Ама дури и да е така, тој сепак можи да отвори само една врата.
Накратко, ми нема смисла некој да се срами од својата партнерка или да ја омаловажува доколку таа имала повеќе партнери. Потоа се споменува „аха девојките веднаш почнуваат да имаат секусални односи со партнерот место да почекаат“ има некои партнери кои ги принудуваат на некој начин девојките, постојано се незадоволни, а девојките сакаат да удоволат. Не велам дека е исправно принудување, но сепак. Од друга страна некои девојки се едноставно отворени, како и некои момци. Сите си го земаат тоа што сакаат. Покрај се свесни сме дека денес животот е побрз од обично и некои работи одат побрзо од други.
Некои мислења на ова тема ми се еднакви на тоа што некои велат дека жртвите на силување си го барале.
Сепак, на крајот на денот сите си сме со своето мислење и безразлика на туѓото ќе си го живееме животот онака како што сме си го замислиле.
Нормално е тоа, ние сме тек втора генерација која (барем теоретски) има на располагање механизми да се заштити од евентуални последици од сексот, пред тоа илјадници генерации немале, исто како со струјата, тука ја има 60-80 години, светла насекаде но затоа илјадници генерации имале црн мрак, затоа има раја која се плаши од темнина сеуште, тоа е тврдоумрежено (таков е преводот:D) во умот на популацијата, со тек на време ќе исчезнува полека вредноста на невиноста и со тоа и погрдните изрази...

Така кога браќата Лимие прв пат јавно прожектирале филм (првото кино) луѓето почнале да бегаат од салата кога на платното виделе локомотива како се доближува кон нив (кон камерата нормално, снимено - ама немале видено такво нешто, немало обрасци во умот за такво нешто и мислеле ќе ги прегази возот (party))
 

990freak01

Староседелец
21 февруари 2015
1
0
1,001
30
Има една стара... Човекот е поштен ко љумфер. А дали постои љумфер куде девојке постари од 7 оделение? Дали постои љумфер уопште?

Sent from my SM-E7000 using Tapatalk