Филм не е лош. Иако е направен според вистинско истражување кое се има случено во '71 во Америка, приказната како приказна ми беше океј, но ништо повеќе. Не можев да се отарасам од чувството дека многу работи ми беа клише. Знам дека е направен според вистинска приказна, но ликовите пред се, ми беа тотално типизирани. Еден лик кој постојано се спротиставува од екипата затвореници, додека наспроти него има еден лик од чуварите кој не трпи бунтување. Потоа, имаме еден лик од затворениците кој е најслаб и имаме еден лик од чуварите кој сочувствува со затворениците и не му се допаѓаат постапките на чуварите. Некои реакции ми беа тотално клише, речиси како да го имам гледано филмот. Не очекував таков крај и не ми се допадна. Едноставно претераа со крајот за кој не сум најсигурна дека се има случено во реалната приказна. Како и да е, ми се допадна како е снимен, одредени кадри, бојата на сликата, веројатно леќата. Бонус работа е што е снимен поголем дел од филмот на едно место, односно "затворот". И морам да ја пофалам глумата, особено на затвореникот 77.