Филмски клуб

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Интересно филмче ова Минхен, екранизација на осветата на Мосад врз палестинските милитанти Црни Септември кои убиле еврејски спортисти на олимпијадата во Минхен 1972.

Филмот почнува со сцени од киднапирањето во олимпиското село а покасно низ флешеви на главниот јунак се прикажува детално страданието на спортистите, вклучително и при ејакулација врз жена му (!?) :eek ...а ликот не беше на олимпијадата воопшто... трауми бај прокси.

Освен тој детал, солидно направено филмче каде група на граѓани беа избрани од врвот на власта во Израел да се осветат. Технички не беше Мосад туку приватна група која беше избришана од системот со цел ако ги фатат никој да не може да докаже дека се агенти, петмина кои освен пари немаа друга помош но и покрај тоа успеаа да убијат девет припадници на Црниот Септември, плус една фриленс-бештија-хитмен, еден кодош на КГБ како колатерала и неколку рандом арапи во Бејрут...or so they thought...

Бидејќи државата е дрољетина а системот превара - испадна дека ниту еден од одговорните за нападот не беше убиен а само еден и воопшто бил цел (и онака не успеаа да го убијат пошто беше двоен кодош на ЦИА). Убиените биле рандом фаци на црна листа на Израел за кои Мосад не сакал да се замара па си нашле наивни особи кои си верувале во патриотизми и слични глупости и под маска на наводна освета за Минхен ги истролаа за да убиваат `на лепе очи`. Ги искористија како стари крпи.
Тројца од групата и сами настрадаа во овие акции а главниот јунак плаќаше лична цена со параноја, одвоеност од породица, совест и остали трауми.

Ова не е филм од седумдесеттите тука за седумдесеттите :), визуелно одличен со екстериер во Рим, Париз, Кипар и други места каде што живееа арапите на црната листа, фичовци, спачеци, буби, пезетки, ајкули и други ретро возила, спакувано од Спилберг лично кој поради тоа што е евреин веројатно сакал да направи филм за евреи и тие ствари.

Имаше неколку добри сцени, језива беше онаа кога ја убија бештијата со лажни пумпи за гума од точак...:unsure

• Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Одамна немав гледано нешто инди филмче, на крај испадна ок (за тие пари толку:zelen).
Она што ми се допадна е што не настана смак света поради абортусот туку баш тоа ги приближи повеќе и почнаа врска како шо е ред на крај.
Она што не ми се допадна е што праќа порака дека ружњикава типка со сомнителни манири ќе си најде фино васпитан лепотан со помош на уан најт стенд, премногу бајковито сето тоа... типот како да излегол од книга на Дикенс, само му фалеше одело со оковратник, монокл и џери-олд-бој акцент :kafe
Од друга страна динамиката меѓу парот беше доловена сосема добро.

Нешто како инди-чик-флик :zelen непотребно е да се каже дека глумците ми беа скроз непознати но како што реков ако се занемарат ограничувањата кои ги прави малиот буџет (легендарно-култно-феноменалниот Мад Макс бил снимен за 300.000 долари :frantic на пример) тогаш може да се забележат и фини работи во еден авторски филм. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Гледам темава нема нови коментари, ама ај да си искоментирам јас, дури ме држи впечатоков...:zelen
Искрено, The Tenant ептен сакав да го гледам ама не успеав никако да го симнам и така не успеав да го изгледам..:(

Сега конечно го догледав Munich (два три дена го гледам, на рати)... Филмов е добар, многу добар....
Одлична режија, реално доловени седумдесетите, политиката, нацинализмот, сите сценарија креирани од болни себични умови....
Благодарение на Црниот Септември, Мосад си зема за право да си најде група наивчини да им го наполни мозокот со податоци и омраза кон палестинците и да ги прати во мисија да ги елиминираат наводно одговорните за она што се случи во Минхен.
Кутрите, планираа убиства и се’ водеа стриктно по инфорациите на Луи (сомнителен лик до крај), ги оставија своите животи со мисла дека прават нешто свето и возвишено...
И така со тек на време, the hunters became hunted...па почнаа да ги убиваат и нив, еден по еден...
Лидерот на тимот се врати дома кај својата жена и ќерка, пореметен, параноичен, исплашен и сјебан за цел живот...
Не може да очекуваш дека кога ќе тргнеш на мисија да елиминираш 11 души (без разлика кои се и што направиле) и убиваш дел од нив, убиваш и пропратни луѓе, и да се вратиш дома како ништо да не било, не можеш да го истресеш тоа од главата, не можеш да го избришеш...ќе живееш со тоа и ќе е прогнува дури си жив...ебати животот таков...
А наивците мислеа дека ги одмаздуваат Израелците, нивната држава, евреите...дури и војници му се восхитуваа и му честитаа за големиот подвиг кој го направил...
Кога гледам ваква, си велам колку е лесно да изманипулираш некого, само ако немаш совест...
Добар филм, малку напнат, со многу крв, расцепени глави, ама добар...

Е оној кој јас го предложив не стасав да го гледам ама се надевам утре...

• Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Не е за нас ова, да не се лажеме. Сакавме да бидеме активни, бевме и убаво беше додека траеше. Откако се затопли времето и плус обврски, нема никој да седи дома и да гледа филмови. Секоја чест на тие што ги гледаа сите филмови без разлика каков е филмот.
Јас сум во тие што не гледаа се, признавам. Ни последниве филмови не ги гледав и баш ми е криво што и оваа тема ќе си отиде подоле во подфорумов.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Јaс ќе ги гледaм филмoвите нa @Outrider, грев ќе ме фaти aкo не гo изгледaм негoвиoт предлoг. И дa си кaже aкo сaкa пoштo е нa ред.

И редoвнo кoј е нa ред ќе си кaжувa, пa сегa кoј сaкa некa гледa и некa кoментирa.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Јaс ќе ги гледaм филмoвите нa @Outrider, грев ќе ме фaти aкo не гo изгледaм негoвиoт предлoг. И дa си кaже aкo сaкa пoштo е нa ред.

И редoвнo кoј е нa ред ќе си кaжувa, пa сегa кoј сaкa некa гледa и некa кoментирa.
Стварно, човекот ни ги изгледа сите филмови така да и да не можеме мора да гледаме. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
http://www.imdb.com/title/tt0087553/

Го имам на видео касета филмов :kafe
Да си кажам дека солза пуштив во тек на филмот што ми се има случено некаде 3-4 пати кога сум гледал филм а имам гледано илјадници ваљда...не дека некој ќе го гледа :p ама да напоменам како стојат работите со Полињата на смртта.

• Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr and Хоуп*