Феминизам во Македонија

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Гледано во минатото жените навистина немале права. Никакви.
Ако некој ја читал Папата Јована ќе се сретне со реченица „Што му згрешивме на Господ за да не казни и да ни даде женско дете?“.
Таквиот начин на размислување и она правило кое владеело порано дека девојките не смеат да учат повеќе од четврто одделение, дека не треба да работат, дека не треба да работат мене ме иритира.
Што сме ние повеќе од жените па да ги третираме така?
Единствено сила физичка што имаме малку повеќе(во глобала-не секогаш:) )
Муабетот ми беше тоа било во минатото, сега има остаток од ваквите правила и таквите работи не ми се допаѓаат. Пример не ми се допаѓа оној стереотип во мојот град „Ако девојката работи во кафиќ е ку*ва“. А ако машкото работи во кафиќ тој е ... паметен, добар, се грижи за себе.
Н А В И С Т И Н А? ? ?
Сепак денес рамноправноста е речиси постигната... Знам дека има многу луѓе што се со развиен мозок и знаат да ценат дека сите сме живи суштества... Никој не е над никого. Добро сега, има и битанги... Ама тоа е што е.
 
  • Like
Реакции: Katija

poslusen

Староседелец
8 јануари 2016
40
9
1,018
36
искрено, не сакам да сум рамноправна
сакам да сум приоритетна :cool:
во смисла да бидам третирана со нежност и разбирање и почитување
не дека не сум способна да запалам оган, па дури и да цепам дрва :D
ама зошто до Бога би го посакала тоа?
сакам да бидам на пиедестал :smug
Да Ваше Височество, на пиедестал и да Ви се поклониме.
Мислам дека не се баш дискриминирани жените, а треба да се почитуваат повеќе од машките.
 

poslusen

Староседелец
8 јануари 2016
40
9
1,018
36
Во минатата година кај нас најголема заработувачка имаше жена.