Има. Во секое традиционално општество има.
Баталете што гледате на телевизија, во собрание... тие се мал дел од вкупниот број на жители.
Македонките, сеуште за жал, врвот на својот живот го гледаат во бидувањето ,,добри домаќинки, мајки и сопруги,,. Да се омажат за некој подобро ситуиран, и да бидат зависни од него.
Во целата ситуација најмногу страдаат неекстремистите. Затоа што има добри мажи, кои по некоја необјаснива и чудна линија завршуваат со жени паразити, кои не знаат сијалица да сменат, и очекуваат мажот да ги издржава и да им плаќа се. Башка, се до таа мера неспособни, дури ни деца не знаат да воспитаат, па очекуваат мажот да биде ,,лошиот,, и да го чува редот дома. Ај барем да ги биваше реално за домаќинлук, вистината е дека ниту за тоа не ги бива - затоа што домаќинлукот не подразбира само бришење прашина и правење ручек, подразбира СЕ по дома - па ако треба и цепење дрва.
Од друга страна, па тука се и поамбициозните жени, кои често пати налетуваат на некој глуп и неписмен, што врвно доживување му е локање во парк, а сите жени се курви (освен мајка му и сестра му, де.). Испади на љубомора ради колегата, другарот, комшијата, но вистинскиот проблем е неговото чувство на инфериорност. И најчесто, ретки се жените што ќе клоцнат ваков дотичен сељак, ќе останат со него ,,во име на љубовта,, и ќе си го сјебат цел живот.
Ах, да, има и друг вид на жени. Оние што заработуваат со атрибути, а понекогаш и полови органи. Не мислам на проституција. Мислам на муабетот на ГоспоТ - цицка кај професорот во нос, и ќе добие оценка. И после е она, нели, еманципирани и високо образована госпоЖа. А во реалноста, да ја прашаш некоја основна дефиниција од тоа што го студира, ќе ти рече ,,ај бе не ме замарај со глупости,,.
И оваквите, кај не ги бива нит за кариера, не ги бива нит за по дома.
Реалноста е дека не сме еднакви. Реалноста е дека добрите мажи и добрите жени се угнетивани од екстремни моралисти или блудничари. Од затупени ,,невини,, женчиња, и ,,доминантни,, мажјаци, од ,,еј ама ми беше добро вчера, скокав на 5 ку*а,, женки, и ,,душо се ќе ти простам, само биди со мене,, мажјаци.
Кога ќе постигнеме рамнотежа, некаква средина, ќе зборуваме за рамноправност.
До тогаш, јас сум угнетена од погорниве.