Телема

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Значи сепак телема се базира на верување?

Иако малку си контрадикторен, да верувам или да не верувам?
Прашањата се однесуваат за Аивазот и силите кои владеат со земјата.
Не врти со муабетот, имаш конкретно прашање.
Повели.:kafe

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Прашањата се однесуваат за Аивазот и силите кои владеат со земјата.
Не врти со муабетот, имаш конкретно прашање.
Повели.:kafe

Имаш конкретно прашање на она што ти не си разбрал што ти зборувам и ќе можеше да се одговори простачки само ако прашањето беше уптаено за исламот или христијанството како религии - не за Телема!
Пред да се убедиш дека прашуваш нешто што е контрадикторно, присети се дека не знаеш ништо за ова што прашуваш - ќе ти биде помирен Тифарет :)

И јас за тоа зборувам, за Аиваз, и за Нуит и за Хадит и за силите кои владеат со човештвото и за тоа дека Законот постојано се предава низ историјата - за се што зборува во Книгата на Законот. За тоа дали мене да ми веруваш и да пробаш од праксите....

Но ти сакаш да се фатиш со Телема во костец и со Кроули дека Телема бара верување и не е различна од претходните Закони - што, не знам што размислуваш? Пробај, Кроули има доволно пишувано за ова... јас не мислам да прераскажувам.
Не си првиот ниту последниот со вакви прашања, Кајгана е доволен сведок.

Дури и цитат ти пратив од една друга книга, во која истото на почетокот се зборува за она што јас ете сега ти го прераскажувам - иако реков дека не е ок да се прераскажува и некој да глуми мудрец, затоа цитати од книги и наслови од книги и автори за да сами научете и сами надминете.

Но ти таа книга не си ја ниту отворил бидејќи нели, се ежиш од книги, се ти духовно решаваш - а реално не знаеш ништо во однос на човекот и историјата негова...

Оди наназад низ темиве и тука и на Кајгана - затоа пишувавме низ времето. И тие директни учесници во разговорите заради својата затвореност ќе заборават што прашувале и што им е кажано!
Оди - читај, потсети се! :)

Да не пишувам постојано едно та исто... досадно е, а и нема потреба.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Кога сме кај верувањето, Liber 333, поглавје 51:

Doubt.
Doubt thyself.
Doubt even if thou doubtest thyself.
Doubt all.
Doubt even if thou doubtest all.
It seems sometimes as if beneath all conscious doubt
there lay some deepest certainty. O kill it! Slay the
snake!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Или ова:

I slept with faith and found a corpse in my arms on awakening; I drank and danced all night with doubt and found her a virgin in the morning.

Или ова:

I do not want to father a flock, to be the fetish of fools and fanatics or the founder of a faith whose followers are content to echo my opinions. I want each man to cut his own way through the jungle.

Aleister Crowley

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Хепта , повторно се пениш и ја искрши тастатурата , за да го избегнеш одговорот.
Прашањето се однесува за сржта од кај произлегол законот на телема , односно тој Аиваз и тие сили кој владеат со земјата пренеле закон . Од една страна телема негува филозофија без верување , а замиот закон произлегол од нешто во кое треба слепо да се прифати дека постојат.
Затоа и е прашањето .
Еве директно ќе го насочам кон тебе.
Хепта , дали веруваш дека потои Аивазот и силите кои владеат со земјата или тие безусловно постојат?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Хепта , повторно се пениш и ја искрши тастатурата , за да го избегнеш одговорот.
Прашањето се однесува за сржта од кај произлегол законот на телема , односно тој Аиваз и тие сили кој владеат со земјата пренеле закон . Од една страна телема негува филозофија без верување , а замиот закон произлегол од нешто во кое треба слепо да се прифати дека постојат.
Затоа и е прашањето .
Не е точно, лага е болдот. Ништо не треба слепо да се прифати, аргумент за тоа се цитатите што ги постирав погоре.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Прашањето е бидејќи не знаеш и правиш претпоставки... како тебе би ти одговарало да е :)
Одговорот не го разбираш колку и да пишувам..

Мислам дека никогаш не сум зборувал дека верувам во Аиваз ниту пак како моето постоење е поврзано со сето ова, бидејќи тоа се големи тајни за да се пренесат на вас. Но многу работи прифаќам од Законот на Телема даден преку Аиваз како пратеник на како беше:

"Помогни ми, о воинствен господару на Теба, во моето разоткривање пред Децата на луѓето!
Биди ти Хадит, мој таен центар, мое срце и мој јазик!
Погледни тоа е разоткриено од Аиваз, пратеникот на Хоор-паар-краат."
- Книга на Законот, I:5-7

И тоа што прифаќам и сум имал пракса доволно, можам да го зборувам до одреден степен.
Колку пати ти имам кажано ќе прифатам да бидам во грешка и ти да се убедиш себе си дека си победил, да „победил“ во една дискусија - само за да не издадам работи кои не вредат да бидат спознаени преку текст? :)

Никаде во „Книгата на Законот“ не пишува како што ти пишуваш за Аиваз... бидејќи не правиш разлика кај читаш и кој читаш и зошто е тоа така дадено бидејќи не ја знаеш историјата на нечија мисла.

Не може да веруваш безусловно во Телема. Тоа е стариот еон. Не дека не можеш бидејќи е забрането, туку бидејќи е бесцелно и догматски настроено. Бегај од стариот еон, човеку!

Не лажи - ќе си навлечеш клетва, после - Нуит и Законот ќе ти бидат криви и ќе плачеш...
Не вреди да лажеш за да виртуелно „победиш“ во дискусија... кажи, ќе ти признаеме пораз - само остани човек.

Дали ти веруваш дека го знаеш Законот на Телема и го разбираш доволно добро за да имаш практична примена во животот од истиот?

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Пак го избегнуваш одговорот.
Хепта, не се работи за нечија победа или пораз.Ова е форум и тема за Телема и секој разговор е добродојден за секој читател сега и во иднина да ги знае сите дилеми кој ќе произлезат во контекс на телема.Бидејќи , ако се препознаат во неа , таа треба да им биде филозпфија на живеење.

Ако ти викаш дека моето прашање е ваша слабост да го одговорите , во ред ќе го прифатам тоа, но не како победник, а вие губитници.Туку како нешто кое духовно ниту ти може да го пренесеш , а ниту јас со зборови да го разберам.

Значи, Аивазот и силите кои владеат со светот се само зборови , кои се наменети за надминување , а не за нивно фаворизирање како духовен ентитет на кои треба поединец да им се потчини.

Ти па одма да плачеш , и ја наведна главата и прафати пораз во дискусија....каков телемит си ти, кај ти е страста и силата за војување...ццццц

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Дали се само зборови или не, секој сам треба да открие. Затоа толку пати е нагласено дека е потребен сомнеж, дека верувањето не е начин. Затоа Телема е систем каде има не само теорија, туку и методи и пракси. И затоа најверојатно Кроули има кажано:

“When people begin to argue about things instead of doing them, they become absolutely impossible.”

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
@Abraxas , колку ли бил на врвот од трпението штом Кроули го коментирал ова кон аспиранти кои само дебатирале сенешто за да им го каже ова...
“When people begin to argue about things instead of doing them, they become absolutely impossible.”

А тогаш немало форуми вакви и никој не се заморувал со ствари кои не биле наменети за него