Телема

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Вистините кои најмалку сакаме да ги слушнеме, се токму оние кои најмногу би ни користеле да ги знаеме.
Жан Д Ла Бриер.
Абрахасче душо моја, не туку ми врти ко киша око Крагујевца, што би рекли Срби...јас вистината најмногу сакам да ја слушнам а на тој Жан дрмр тури му таквото:mad:

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
:eekискрено кажано, твојот одговор не ме задоволи:nah
Се можам да рзберам ама дека човек може да умре кога и како му е воља????
Да изврши самоубиство, на тоа ли се мисли??:eek(think)

На тоа се мисли. Сега задоволна со одговорот?
Ако мисли некој дека завршил на Земјата и залудно живее - да, нека умре физички.

Не ве разбирам што толку ве збунуваат вакви изрази во нашите книги... премногу сте задоени со старо-еонски философии или што?
Се ви е премногу, се ви е пресилно, се ви е „не така...“

Ете мое видување за Liber Oz. Можеби таму нешто ќе најдеш што ќе ти биде ок како одговор...
Ако не пак - напиши што одговор очекуваш па да создадеме еден таков... :)

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: misterija and Abraxas

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

„I am the Heart; and the Snake is entwined
About the invisible core of the mind.
Rise, O my snake! It is now is the hour
Of the hooded and holy ineffable flower.
Rise, O my snake, into brilliance of bloom
On the corpse of Osiris afloat in the tomb!
...
...
Adonai spake unto V.V.V.V.V., saying: There must ever be division in the word.
For the colours are many, but the light is one.“
Liber LXV , Class A (Holy Books of ΘΕΛΗΜΑ
)

„I am the Snake that giveth Knowledge & Delight and bright glory, and stir the hearts of men with drunkenness.“
The Book of the Law, II:22

Доволно за читање, за помалку прашување - нели :)

• Ми се допаѓа
Реакции: misterija and Abraxas

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
"Се чини дека има многу недоразбирање во врска со Вистинската Волја... Фактот да се биде џентлмен е исто толку неизбежен фактор како и било кое возможно духовно искуство; всушност, можно е, па дури и веројатно, дека човек може да биде заведен од страна на ентузијазмот на просветлување, и ако тој пронајде очигледен конфликт помеѓу својата духовна должност и својата должност кон честа, тоа е речиси сигурен доказ дека за него е поставена стапица и тој треба без двоумење да се придржува кон курсот на кој укажува обичната пристојност... Би сакал дефинитивно да кажам, еднаш и за секогаш, дека луѓето кои не ја разбираат и прифаќаат оваа позиција наполно не успеале да ги сфатат основните принципи на Законот на Телема."

The Magical Diaries of Aleister Crowley: Tunisia, 1923 by Stephen Skinner (Editor)
FB_IMG_1460845409021.jpg

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
"For I am divided for love’s sake, for the chance of union." .... Aiwass

Shemhamphorash
(the Last 72 words of Rabbi Lamed Ben Clifford)

God is.
Undivided God is pure potentiality and realizes Nothing.
God can only realize Itself by becoming Many,and then experiencing all possibilities through the adventures of Its many parts.
The ultimate purpose for My existence is to exhaust My individual potentiality.
My Love of God and God's love of Me springs from the Great Secret we share.
The Secret is....
God and I will achieve Supreme Enlightenment
at the same moment.

Lon Milo DuQuette.

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Разгледував и читав за телемата неколку години уназад, тука на форумов, и многу работи донекаде ми се разјаснија, ја сфатив донекаде таа слободна воља..но вака гледано, мислам дека лесно е да ја спроведувате додека сте сами, кога немате одговорности и обврски кон фамилијата..уствари сакам да прашам, како ќе постапува еден телемит ако има дете наркоман, криминалец, коцкар или алкохоличар..како ќе го остави детето да живее по своја воља??
Можеби е глупо прашањето ама ме интересира вашиот одговор.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Разгледував и читав за телемата неколку години уназад, тука на форумов, и многу работи донекаде ми се разјаснија, ја сфатив донекаде таа слободна воља..но вака гледано, мислам дека лесно е да ја спроведувате додека сте сами, кога немате одговорности и обврски кон фамилијата..уствари сакам да прашам, како ќе постапува еден телемит ако има дете наркоман, криминалец, коцкар или алкохоличар..како ќе го остави детето да живее по своја воља??
Можеби е глупо прашањето ама ме интересира вашиот одговор.
1. Не е слободна волја, туку чиста - вистинска волја.
2. Како заклучи дека сме без обврски?! Мислиш дека јас немам сопруга, семејство?
3. Без разлика дали е дете или возрасен, зависноста неможе да биде живеење според своја волја, кога го користам терминот волја, мислам од телемитски аспект, да не се повторувам. Ако нечие дете западне во таков проблем, тогаш должност е да му се објаснат сите последици од тоа, и додека не стане полнолетен и зрел човек, да му се забрани да носи одлуки што може да му го уништат здравјето.

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
1. Не е слободна волја, туку чиста - вистинска волја.
2. Како заклучи дека сме без обврски?! Мислиш дека јас немам сопруга, семејство?
3. Без разлика дали е дете или возрасен, зависноста неможе да биде живеење според своја волја, кога го користам терминот волја, мислам од телемитски аспект, да не се повторувам. Ако нечие дете западне во таков проблем, тогаш должност е да му се објаснат сите последици од тоа, и додека не стане полнолетен и зрел човек, да му се забрани да носи одлуки што може да му го уништат здравјето.
Воопшто не помислив на тебе и не заклучувам ништо за твојата фамилијарна и брачна сосотојба.
Значи како родители вашата должност ќе ја спроведете но што ако тоа дете ипосле полнолетство не престане со пороците..ке го избркате од дома??