Таоизам

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не по своја волја? Ај пријатно :) Доста ми се преписки „од мртвиот дом“ ;) Се читаме на други кои ги обработуваат религиозните забегувања на индивидуите на Земјата.

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон ;)
Тао. (y)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Не сум сигурен дека ваква изјава постои во Тао, да не мислеше на Мао?!

Се гледа дека не си сигурен!

Таоизмот учи дека мора својата волја да ја насочиш или изедначиш со универзумот, со универзалната струја. Универзалното ТАО се дели бесконечно многу, со цел да се соедини пак со нови ускуства, но не брза во целта, ами ужива по Патот :)
Таоистичкото учење се заснова на идејата за СЛОБОДНА ВОЛЈА (ние велиме ЧИСТА ВОЛЈА)! Без неа, не постои ТАО! :)

Ова погоре што јас го напишав, нормално знаете што е и од каде доаѓа - тоа е законот на Телема, и те како го содржи во себе таоистичкиот поглед во однос на волјата! Затоа и го напишав, иако вие нормално, ќе пресудите како овој пак Хептаграм само ја рекламира таа негова философија :)
Многу сличности има и во врска со целта на оној што стапнал на Патеката, Тао, но тоа вие го знаете мислам! :)

Но ако запнам тука да објаснувам, ќе ме скараат :)

За крај, ако имаш желба, може да пробаш да најдеш врска на овој стих со философијата на Телема:

With no desire, at rest and still,
All things go right as of their will.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and Abraxas

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
"She acts without doing anything
and teaches without saying anything.
Things arise and she lets them come;
things disappear and she lets them go.
She has but doesn't possess,
acts but doesn't expect.
When her work is done, she forgets it.
That is why it lasts forever."

~ Lao Tzu~

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Кога ќе снема од Лао Це што да се цитира, ќе мора или да барате нови автори или да напишете ваши размисли... Едвај чекам :D
Ова за волјата збори? За љубовта? ;)
Тогаш свои "романтични загатки"поврзани со ова ќе вметнам внатре :)
Исто ќе да е.
Не знам,кажи ми ти за што зборува?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Тогаш свои "романтични загатки"поврзани со ова ќе вметнам внатре :)
Исто ќе да е.
Не знам,кажи ми ти за што зборува?

Да побрзаме да повикаме и други луѓе да цитираат, да заврши еднаш за секогаш само цитирањето!
Не знаеш, а даваш цитат... не ти верувам дека навистина сакаш да ти кажам. :)

Ова „acts but doesn't expect... “ мене ме потсетува на „За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултат, секој пат е совршен.“ А вам кој знае на што, зависи колку сте читале, што, од кој, колку сами сте размислувале итн :)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Прво извади ја гредата (телема) од твото око,Heptagram па.,знаеш самиот како иде понатка овој цитат.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Прво извади ја гредата (телема) од твото око,Heptagram па.,знаеш самиот како иде понатка овој цитат.

Јас сум тоа што сум... гледај си ти за тебе, не трчи да покажуваш со прст кој што да вади! Кај се залета со тој ум? :eek

Небитно е јас што знам, тука читаат и луѓе кои не знаат или си толкуваат како сакаат тоа што се цитира, и што е најинтересно, мислат дека нивното разбирање за цитатот кој што нема објаснување од тој што го цитирал, е исто со разбирањето на другиот!
Затоа е добро да се пишува и свое мислење, без разлика дали ти или Lena или Бојан или било кој ќе се сложи или не со тоа размислување ... :)

Ете мене на тоа ме потсети цитатот без објаснување... што има ти да ме заморуваш што јас да извадам. Што сакам тоа ќе извадам! Мое си е :) Кога ќе научите: ЕДНО ТАО Е ПОДЕЛЕНО ВО ИМЕ НА ЉУБОВТА И ВОЛЈАТА ЗА ИСКУСТВО НА БЕСКОНЕЧНО МНОГУ ПАТИШТА? МОЕТО ТАО НЕ Е ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ИСТО СО ТВОЕТО; НЕ Е ИСТО НИТУ МОЕТО ГЛЕДАНО ОД ТВОЈА И МОЈА ПЕРСПЕКТИВА! :D

Биди малку таоист, не рисјанин, не се заморувај кој што прво треба да направи, трчкај си патот каков и да ти е... :)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата

Да побрзаме да повикаме и други луѓе да цитираат, да заврши еднаш за секогаш само цитирањето!
Не знаеш, а даваш цитат... не ти верувам дека навистина сакаш да ти кажам. :)

Ова „acts but doesn't expect... “ мене ме потсетува на „За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултат, секој пат е совршен.“ А вам кој знае на што, зависи колку сте читале, што, од кој, колку сами сте размислувале итн :)

2

When people see some things as beautiful,
other things become ugly.
When people see some things as good,
other things become bad.

Being and non-being create each other.
Difficult and easy support each other.
Long and short define each other.
High and low depend on each other.
Before and after follow each other.

Therefore the Master
acts without doing anything
and teaches without saying anything.
Things arise and she lets them come;
things disappear and she lets them go.
She has but doesn't possess,
acts but doesn't expect.
When her work is done, she forgets it.
That is why it lasts forever.

Комплетната мисла те поема.
Се прашувам зошто се поврзуваш со вољата?
Зарем е тоа се??
Овде се работи за не-делување.
Не се мисли на онаа пасивност или ништо не правње.
Не-делување во смисла,делување без очекување на некаков резултат од сето тоа.
Во сето тоа не-делување се совпаѓа комлетната присутност(будност) во моментот на акција.
Било каква активност извршена со концентрација без размисли за резултат.
Така јас би го протолкувала тоа.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI