Таоизам

-alf-

Староседелец
28 август 2015
315
126
1,053
89
Само оној кој е ослободен од страсти ја гледа магичната тајна на Тао,а оној кој поседува страсти ја гледа само неговата крајна форма. - Тао Те Кинг

И Руми истото го вика...само искажано во поим за возрасен.

Детска игра

Почуј го Санаи
поетот пустиник: „Не талкај надвор од патот
опиен. Преспиј во меаната.“
Кога пијаниот заталкува на улица,
децата си играат мајтап со него.
Паѓа тој во калта.
Трга насекаде и кадегоде.
Децата го следат
без да го знаат вкусот на виното, без да знаат како
е да си опиен. Сите луѓе на земјава
се деца, освен неколку малубројни.
Никој не е возрасен освен слободните од страсти.

Руми