Ама ова важи само за гуски!Снежна гуска не треба да се бања за да биде бела.
Така ни ти, не треба да работиш ништо друго освен да бидеш тоа што си!
Ама ова важи само за гуски!Снежна гуска не треба да се бања за да биде бела.
Така ни ти, не треба да работиш ништо друго освен да бидеш тоа што си!
Гуските се тоа што се,нашето мислење нема да ги промени,додека луѓето се однесуваат според туѓото мислење,односно градат маски со кои се доживуваат само за да им паднат во очите на останатите.Ама ова важи само за гуски!
Првото мислење со второто не се исти.......Прво велиш -не треба да работиш ништо друго а во второто мислење ти е работи или биди тоа што си. Што тао ќе беше ова?????Гуските се тоа што се,нашето мислење нема да ги промени,додека луѓето се однесуваат според туѓото мислење,односно градат маски со кои се доживуваат само за да им паднат во очите на останатите.
Работи или биди тоа што си,а не тоа што сакаш другите да видат во тебе, хранејќи го егото!
И во првиот дел кажаното се однесува за работа,кажувајќи дека не треба да работиш ништо повеќе од тоа што си.Првото мислење со второто не се исти.......Прво велиш -не треба да работиш ништо друго а во второто мислење ти е работи или биди тоа што си. Што тао ќе беше ова?????
Ќе ме извиниш што ти се мешам и тука, ама морам да поправам... нема да сум Хептаграм ако не поправам.
Сонце не издржа ,па мораше да ме поправиш.Ќе ме извиниш што ти се мешам и тука, ама морам да поправам... нема да сум Хептаграм ако не поправам.
Ова од Руми е за во Суфизам. Не Таоизам.
Бидејќи Руми... е суфи мистик од XIII век. Ако има администрација - нека префрли во таа тема.
П.С. Виното со кое се опиваат суфи мистиците е мистичната љубов кон Аллах и само Аллах. Тоа е езотериски ислам и нема врска со философијата од истокот (барем во начинот на постигнување на нештата). Како што вели еден друг суфи мистик:
"There is nothing wrapped in my turban but God "
А бидејќи суфи-мистиците од тоа време беа стриктно муслимани - знаеме кој е богот!
Аллах е „љубовникот“ кој кој ита секој суфи мистик. Да знаете.
Романтичарите ќе бладаат сешто но... реалноста е таа.
Не сум јас крив што ја читам „Магика, Книга 4“ преведена од О.Т.О. Македонија, а темата е што читаме и таму е споделено тоа....