Таоизам

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Ама ова важи само за гуски!
Гуските се тоа што се,нашето мислење нема да ги промени,додека луѓето се однесуваат според туѓото мислење,односно градат маски со кои се доживуваат само за да им паднат во очите на останатите.
Работи или биди тоа што си,а не тоа што сакаш другите да видат во тебе, хранејќи го егото!
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Гуските се тоа што се,нашето мислење нема да ги промени,додека луѓето се однесуваат според туѓото мислење,односно градат маски со кои се доживуваат само за да им паднат во очите на останатите.
Работи или биди тоа што си,а не тоа што сакаш другите да видат во тебе, хранејќи го егото!
Првото мислење со второто не се исти.......Прво велиш -не треба да работиш ништо друго а во второто мислење ти е работи или биди тоа што си. Што тао ќе беше ова?????
 
  • Like
Реакции: Pica pica

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Првото мислење со второто не се исти.......Прво велиш -не треба да работиш ништо друго а во второто мислење ти е работи или биди тоа што си. Што тао ќе беше ова?????
И во првиот дел кажаното се однесува за работа,кажувајќи дека не треба да работиш ништо повеќе од тоа што си.
Се зависи од тоа кој како сватил,како што кажав,гуската е тоа што е,нејзе не и треба бањање бидејќи поимите за црно и бело не се во нејзина природа да ги разликува на себеси.
Целата поента во цитатот е токму изразот за бело.
 
  • Like
Реакции: diva orhideja

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Onoj koj uchi sekoj den se nagraduva (so svoite znaenja).
Onoj koj go sledi Tao,sekoj den namaluva (so svoeto dejstvuvanje).
Postojanoto namaluvanje stignuva do nedejstvuvanje.No i so ne dejstvuvanje ,toj nishto nezavrsheno ne ostava.Vladeenjeto so Podnebesnoto sekogash se ostvaruva so nedejstvuvanje.Onoj koj dejstvuva ,ne moze da zavladee so Podnebesnoto.

Lao Ce
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
  1. The wise man hath no fixed principle; he adapteth his mind to his environment.
  2. To the good I am good, and to the evil I am good also; thus all become good. To the true I am true, and to the false I am true; thus all become true.
  3. The sage appeareth hesitating to the world, because his mind is detached. Therefore the people look and listen to him, as his children; and thus doth he shepherd them.
- Tao Teh Ching, CHAPTER XLIX THE ADAPTABILITY OF THE TEH

The Tao is one, and the Teh but a phase thereof.
The Teh is the immortal enemy of the Tao, its feminine aspect.
All things arose from the Teh, and the Teh budded from the Tao. :)


"When life comes, it cannot be declined; when it goes, it cannot be detained.
Alas! the men of the world think that to nourish the body is sufficient to preserve life; and when such nourishment is not sufficient to preserve the life, what can be done in the world that will be sufficient?
Though (all that men can do) will be insufficient, yet there are things which they feel they ought to do, and they do not try to avoid doing them.

For those who wish to avoid caring for the body, their best plan is to abandon the world.
Abandoning the world, they are free from its entanglements.
Free from its entanglements, their (minds) are correct and their (temperament) is equable.
Thus correct and equable, they succeed in securing a renewal of life, as some have done'.
In securing a renewal of life, they are not far from the True (Secret of their being)."
- Tâ Shäng, or 'The Full Understanding of Life"

И ова не е порака за самоубиство! Ако тоа ви дојде прво на помисла, ќе морам да ви кажам дека грешите и дека ќе треба подобро да се запознаете со кинеската мисла која и те како е далечно нешто и денес за нас, кои сме „запад“ за нив :)
 
  • Like
Реакции: Idiot

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ќе ме извиниш што ти се мешам и тука, ама морам да поправам... нема да сум Хептаграм ако не поправам. :)

Ова од Руми е за во Суфизам. Не Таоизам.
Бидејќи Руми... е суфи мистик од XIII век. Ако има администрација - нека префрли во таа тема. ;)

П.С. Виното со кое се опиваат суфи мистиците е мистичната љубов кон Аллах и само Аллах. Тоа е езотериски ислам и нема врска со философијата од истокот (барем во начинот на постигнување на нештата). Како што вели еден друг суфи мистик:
"There is nothing wrapped in my turban but God "

А бидејќи суфи-мистиците од тоа време беа стриктно муслимани - знаеме кој е богот!
Аллах е „љубовникот“ кој кој ита секој суфи мистик. Да знаете. :)
Романтичарите ќе бладаат сешто но... реалноста е таа.

 
  • Like
Реакции: -alf-

-alf-

Староседелец
28 август 2015
315
126
1,053
89
Ќе ме извиниш што ти се мешам и тука, ама морам да поправам... нема да сум Хептаграм ако не поправам. :)

Ова од Руми е за во Суфизам. Не Таоизам.
Бидејќи Руми... е суфи мистик од XIII век. Ако има администрација - нека префрли во таа тема. ;)

П.С. Виното со кое се опиваат суфи мистиците е мистичната љубов кон Аллах и само Аллах. Тоа е езотериски ислам и нема врска со философијата од истокот (барем во начинот на постигнување на нештата). Како што вели еден друг суфи мистик:
"There is nothing wrapped in my turban but God "

А бидејќи суфи-мистиците од тоа време беа стриктно муслимани - знаеме кој е богот!
Аллах е „љубовникот“ кој кој ита секој суфи мистик. Да знаете. :)
Романтичарите ќе бладаат сешто но... реалноста е таа.
Сонце не издржа ,па мораше да ме поправиш.:)
Намерно постирав зошто знаев дека ќе ја видиш рската во моето око, ама гредата во твоето не ја гледаш .... овде
Таму темата е Моментално читам, ама ти не би бил ти ако не се ирекламираш на секоја тема , без да почитуваш правила на форум...те разбирам, ...мора да труеш секаде.(puke)
Ајде пријави да ти го префрлат постот во Телема или во Предлози за книги - Со кратка рецензија
:kafe
 
  • Like
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не сум јас крив што ја читам „Магика, Книга 4“ преведена од О.Т.О. Македонија, а темата е што читаме и таму е споделено тоа....

Но батали, тоа е офтопик тука...

Но „намерно“ да промашиш Руми кој е суфи мистик со Таоизам - и да се вадиш сега е чисто бладање и оправдување. :)
Абе признај дека си погрешил и готово, што толку ја тупиш, се трудиш да ми мудруваш, па Телема ова па Телема она...

Како Телема и јас да сме криви за твоето незнаење и комплекси... :)

Цитирај таму Лао Це и терај си маката...