Погоре тамо морам да се исправу, касно виде дека си женка *Другарицене бе другар.сакав да кажам ваљда биле добри ако некој ги најмил нема врска дали се Американци или нз што
Погоре тамо морам да се исправу, касно виде дека си женка *Другарицене бе другар.сакав да кажам ваљда биле добри ако некој ги најмил нема врска дали се Американци или нз што
нема врска,битно е да се дружимеПогоре тамо морам да се исправу, касно виде дека си женка *Другарице
Па според мене е нефер,затоа што за 10 год сакал нејќел нешто ќе му влезе во глава.А во капитализмот ќе гледаш да си завршиш на време,а и има доста студенти кои добиваат понуди уште пред да дипломираат,затоа што имаат просек.А дипломите од приватните факултети ретко кој ги цени.Пошо се спомнува образованието во двеве општества еве ќе се надоврзам на мислењето на slb_bobo. Имаш луѓе кои се кадри да студираат и студираат, имаш и со средно. И пак и едните и другите на крај добиваат работа. За факултетите пак ќе кажам не можеше тек така да си влезе секој биљмез полуписмен, полу научен на факс. Си постоеле приемни испити кои ги спремаш уште у средно кое го спремаш уште у основно. Како сакаш да просперираш инаку? Некој што е од свирипичино со некоја свота на пари да си влезе и да ти ја уништи квотата и ти да даваш двократно (ако имаш среќа) или пак да ти го уништи сонот и сиот оној труд што предтоа си го постигнал за просперирање понатаму? Нели е тоа нефер? Далеку повеќе нефер од некој кој ги влечел студиите 10 години но учел во споредба со некој што се потрудил уште повеќе и ги завршил за 4?
Не зборам за приватните факултети, зборам за државните кои се стремат да постанат како нив во капиталистичково општество. Се надевам можеби имаш чуено или ако не и искусено дел од тоа време - зборам од образовна гледна точка. Тогаш не можел секој дрвар да заврши факс. Факсот го спремаш уште од мали нозе, со што ти се усмеруваш после завршување на некое средно стручно или пак гимназија. Као што реков погоре - ти ако добро го завршиш основното и средното образование, ќе имаш идеја што да студираш и таа животна желба и ќе си ја оствариш без никаков страв да најдеш и работа за истата струка. Кажи ми сеа од толку многу правници, лекари, економисти - дали имаме добра распределба на кадарот?Па според мене е нефер,затоа што за 10 год сакал нејќел нешто ќе му влезе во глава.А во капитализмот ќе гледаш да си завршиш на време,а и има доста студенти кои добиваат понуди уште пред да дипломираат,затоа што имаат просек.А дипломите од приватните факултети ретко кој ги цени.
И сакам да кажам дека ако си добар можеби некој ќе те забележи.
И не само за образование,општо не ми се допаѓа социјализмот како систем.
Прочитај погоре што имам напишано за ова,да не се цитирамКажи ми сеа од толку многу правници, лекари, економисти - дали имаме добра распределба на кадарот?
Јас сепак, сум за капитализам.
Не овој нашиов.. но капитализам сепак.
Не сакам јас да добијам помалку, за некој да живее подобро.
Не сочувствувам со сите, и ќе дадам од мојот леб, само ако сакам. Не сакам државата тоа да го прави во мое име.
Секој што е работоспосбен треба и да работи, не признавам социјални случаи кои се физички здрави (такво нешто нема во земјава, преголема е невработеноста).
Второ. Сакам да имам приватен бизнис. Мој, лично мој.
Дали ќе остварам капитал од 1000 евра, или 1 000 000 евра, моја работа.
Не прифаќам еден менаџер и една чистачка, да можат да одат на исто место на одмор.
Најголем мотив за работа се парите. А ако можам јас да вложам толку труд и енергија некаде, за на крај и некој што не вложува толку да може да си го дозволи истото што и јас... што?
Не е грешка. Комунистичката партија е на власт но постои политички плурализам на општинско ниво.Социјализам во секој случај, секад сум плукал и никогаш нема да престанам да плукам на смрдливиот капитализам и капиталистичките експлоататори мамето нивно. Некаква форма на социјализам владее и во Шведска, а за Кина ке да сте малце грешка дека постои плурализам, се знае таму, комунистичката партија е на власт и толку. А да, социјализмот како форма на општествено уредување се јавува покасно од капитализмот (што кажува дека е подобрена форма, како што феудализмот го наследил робовладетелството).
Капитализмот никаде не е добар, па ни кај нас. Затоа ќе речам: смрт за капитализмот, слобода на народот
Што сметате кое опшествено уредување е подобро?
Кои се предностите/слабостите на истиот?
Историски гледано многу Македонци жалат по времето на социјализмот. Периодот кога биле создадени голем број на претпријатија кои беа под контрола на носителите на таканаречената командна економија, каде што секое претрпијатие знаело колку ќе продава и за сите имало - сите грабале бидејќи немало сопственик. се било идеално бидејќи секој бил задоволен. Но сепак мислам дека социјализмот како идеологија настрадал поради две причини - не функционирањето на пазарната економија и поради не доволно развиената свест кај народот бидеќи е повисок степен на организирање на државата. Но тоа што и се случи и моментално и се случува на нашата држава е т.н примитивен капитализам или развиен феудализам сеедно. Би го издвоила феноменот т.н Кина задржувајќи го стариот систем но воведувајќи го политичкиот плурализам... И наместо да предизвика крах како СССР , Југославија и сл. галопирачки се развива и претставува водечка економска сила во светот.
Лично јас би го избрала социјализмот, но не оној класичен туку по моделот на Анте Марковиќ и неговите реформи од 89' кои на жалост не успеаа. Социјализмот, воведувањето на пазарната економија и политичкиото плурализам е идеалниот облик на опшествено уредување.
Тешко е да се каже. Секоја средина има свои специфичности. Затоа не верувам во единствен модел за цел свет. Балканот со своите специфики и терет кој го носи историјата на пример не е погоден за Нордискиот модел на welfare state. Сосема различно се развивале односите, протестанстската работна етика, суровата клима, немањето ресурси (пред наоѓањето на нафтата во С.Море, doesn`t matter), околината...сето тоа создало средина каде тој модел може да егзистира.
На Балканот, историски - по сите параметри, државниот социјализам (Југославија била само делумно командна) се покажал како најдобро решение во однос на социјалната положба на мнозинството население. Дали е тоа поради условите, климата, историјата, ресурсите, културата.... е тешко да се каже.
Дефинитивно капитализмот не е за овие простори и само ќе донесе се поголемо раслојување на населението, до нивото на централноамерички банана диктатури.
Инаку Кина нема политички плурализам, целосната власт си останува во рацете на Комунистичката партија.
Од редовите на таа иста партија излегоа десетици милијардери. И таму припадноста кон власта е клучна.
А работниците и селаните го изгубија и она малку кое барем теоретски им следувало порано.
Денес во Кина има робовладетелство.
Еве еден пример пред некој ден кога 120 работници, заклучени во фабрика ради постигнување норма, изгореле во пожар.
Несреќите во кои има помалку од 4 жртви, сопствениците не се ниту обавезни да ги пријават.
http://www.huffingtonpost.com/2013/06/07/china-poultry-farm-safety-conditions_n_3402126.html