Смртна казна за педофили

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
  1. а зошто порано имало помал број на силувања?? а сега бројот се зголемува на повеќе??
  2. гледав баш вчера на оваа страната за педофилите, некои лежат по 4 години затвор, некои по 8-9 години, за исто сторено кривично дело, дали е тоа правда, некој да биде во затвор помалку некој повеќе?
  3. дали ќе биде правда, да се пратат да се рехабилитација, кога се здрави луѓе?
  1. Не знам. Што мислиш ти?
  2. Не ги знаеме специфичностите на случаите така да џабе е да коментираме.
  3. Не, здрави луѓе не треба да се пратат на рехабилитација. Но, ако се утврди дека имаат нагон за педофилија кој имаат потешкотии да го контролираат тогаш треба да се преземат мерки. Какви? Нека го смислат тоа тие што се попаметни и постручи од мене. Подобро превенција отколку лечење. Зошто како што кажа еден пред мене: драконските казни континуирано покажуваат дека не функционираат, а поготово во случаи кога злосторот е предизвика од неможноста сторителот да се контролира себеси. Стапот и морковот функционираат кај разумни луѓе. Затоа има парична казна, за дела кај што користа е парична. За да биде неекономично да се прави криминал.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
а зошто порано имало помал број на силувања?? а сега бројот се зголемува на повеќе?? гледав баш вчера на оваа страната за педофилите, некои лежат по 4 години затвор, некои по 8-9 години, за исто сторено кривично дело, дали е тоа правда, некој да биде во затвор помалку некој повеќе? дали ќе биде правда, да се пратат на рехабилитација, кога се здрави луѓе?
И порано имало силувања и не дека бројот бил помал него тогаш помалку се зборувало затоа, луѓето немале храброст за јавно да говорат и порано имало и педофилија се плашеле од тоа нон стоп да бидат покажувани со прст. Кога ке слушнам за педофили мене лично ме асоција на Ватикан :zelen И несум за смртна казна подобро нека се отворат рехабилитации за педофили од колку бесилки или такви работи.
Ај објасни се како мислиш - кога се здрави луѓе?

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
И порано имало силувања и не дека бројот бил помал него тогаш помалку се зборувало затоа, луѓето немале храброст за јавно да говорат и порано имало и педофилија се плашеле од тоа нон стоп да бидат покажувани со прст. Кога ке слушнам за педофили мене лично ме асоција на Ватикан :zelen И несум за смртна казна подобро нека се отворат рехабилитации за педофили од колку бесилки или такви работи.
Ај објасни се како мислиш - кога се здрави луѓе?
немаат психичко пореметување како лудите :) како што спомна членот погоре... јас сепак мислам дека немало толку многу силувања, од причина што имало јавни омаловажувања, што знам :giggle

• Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
Хомосексуалците до пред некое време беа гледани како сексуални девијанти, исто како педофилите. Сега дојде време, испадна, хомосексуалноста не е перверзија, туку сосема нормален дел од човековата сексуалност и природа. Денеска нема да гониме кривично хомосексуалци и да бараме кастрација, така? А што ако ја примениме истата логика на педофилите? Што ако нивниот нагон за секс со деца е продукт на нивната природа? Што ако нивниот нагон е нималку поНЕприроден од тој на хомосексуалците?
Кога луд човек ќе убие, не го ставаат во затвор. Викаме тој не знал што прави, не бил способен да се конторлира. Педофилите би спаднале во некоја категорија помеѓу лудите убијци и нормалните. Што значи нивната казна би требало да биде помала, со оглед на нивната природа.
Еве како се слични.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Со тоа што јавно се збори на таа тема некои луѓе автоматски доаѓаат до такви идеи дека постои можност да се силува дете. Друго, рехабилитација не мислам дека многу ќе помогне ако на некој тоа му е нагон т.е го сака тоа. Дека тој некој е психички пореметен јасно ни е на сите, но некој да го силува моето дете јас би му ја посакала нај најлошата казна и најсуровата што можам да ја замислам,и мислам дури би била во состојба и сама да ја извршам таа казна врз тој некој..

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
немаат психичко пореметување како лудите :) како што спомна членот погоре... јас сепак мислам дека немало толку многу силувања, од причина што имало јавни омаловажувања, што знам :giggle
Имало ама тие омалужувања често иделе на сметка на жртвата (жената)...

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
Генерално поентава ми беше во врска со педофилијата: многу е нецивилизирано од вас да барате драконски казни, мотивирани од вашето гадење за таа појава во општеството. Многу е лесно да се скокне на тој bandwagon. Ама некој мора да го зачува разумот, што вие го ставате на последно место и служи само да се оправда вашиот порив за одмазда и правда за жртвата со која сочуствувате. Ретрибутивната правда не служи кон подобрување на општеството.
Треба да се запрашаме зошто доаѓа до педофилија? Јас дадов една претпоставка: дека е психички проблем. Ако е, тогаш, казната затвор или смрт или измачување нема да има ефект.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Lena

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
Со тоа што јавно се збори на таа тема некои луѓе автоматски доаѓаат до такви идеи дека постои можност да се силува дете. Друго, рехабилитација не мислам дека многу ќе помогне ако на некој тоа му е нагон т.е го сака тоа. Дека тој некој е психички пореметен јасно ни е на сите, но некој да го силува моето дете јас би му ја посакала нај најлошата казна и најсуровата што можам да ја замислам,и мислам дури би била во состојба и сама да ја извршам таа казна врз тој некој..
Се слагам со болдираното.
А колку ќе успее терапија или што и да е, треба да се види. А уосталом може едноставно да се сегрегираат од општествоото или да не им биде дозволен пристап до деца или да носат од оние нараквици за нозе со кои секогаш ќе биде позната нивната локација на полицијата и нормално да не можат да се движат околу школи и слично.
Ако седне човек да размислува, ќе смисли подобро решение од смрт, тоа сигурно :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Ко шо реков погоре, ако истрагата работи под полна пареа, ако се докаже дека типот е виновен, на прво место ја ставам кастрација + затвор. Иако и ова е еден вид на товар на државата, ваљда не секој 3 од населението е педофил. НА второ место е класичен доживотен доживотен затвор. Смртна казна како 3та најтешка казна. Зашто? Подобро е да се изгуби еден живот за да се спасат 100ци отколку да се остави работата на суд па судење па притвор па трт мрт. додека се дојде до пресуда, си иба векот.

Е сеа некој спомна за тоа дали порано имало повеќе или помалку педофилија. Откај знаеме? Пред 50 години да се рече дека информацијата освен усмена и делимично преку радио/тв, на друг начин и не се пренесувала. Така да земете го факторот на информирањето на секоја единка тогаш и сега. Денес информација имаш на само неколку типки од тастатурата.