Скриено богатство во Македонија?

X_Men_

Нов член
19 февруари 2012
22
7
3
25
По археолошки локалитети точно дека е забрането да се копа, а ако при копање се најде било што од историска важност треба да се пријави па било и да е откривање на нов локалитет пошто во Македонија има илјадници кои не се откопани (се нема пари јбг). А иначе без разлика дали е локалитет или не, се што е под 2 метри во земја е сопственост на државата, значи што и да се ископа треба да се пријави, ако е некакво богатство без историско значење (некакви златни прачки, турски паричи и слично) кога би се пријавило, следи награда од државата. Интересно е што од тоа што ќе биде пријавено 80% го зема државата а 20% останува за наоѓачот. Јас искрено не би пријавил :D Локалитети има многу од антички гробници, турски злата и плен на војските што на повлекување го закопувале, најчесто во првата светска војна. Така на пример познато е дека тн јужен фронт во првата светска војна кој допирал и во мариово, французите имаат оставено огроми богатства низ мариовскиот крај, како и на галичица. Турски злата има сегде, што скриле на бегање, што комитите ограбиле па скриле. Немам против ова да го копа некој па дури и да не го пријави сеедно. Имам против во моментот кога се крадат предмети со непроценливо значење за нашата земја и историја, како разни мечови, штитови, парички, накит, алати и слично од античкиот период, од римско време и од византискиот перид. Тоа е нешто што стварно припаѓа на Македонија и треба да биде пријавено за веднаш да биде правилно конзервирано истражено и доколку е можно да биде изложено, такво нешто без размислување би го пријавил и не би барал никакво надомест од државата. Ама да ми улета закопан сандак со турски златници...:cao
Да ти кажам и јас не би пријавил некои златни прачки ,злато.но такви работи штитови,мечеви како шти кажа треба да се пријави сето тоа припаѓа на РМ..можеби тука се крие нешто уште поголемо..А за мариовскиот дел: додека сдсм, беа на власт.(јас сум од прилеп) имаше не хеликоптери ,војска.полиција..300 чуда се бараше злато по реката од турско време и луѓето што седат во куќата ..(има една куќа одма на мостот долу кај Црна Река) беа затворени внатре и не ги пуштаа да излезат..така разбрав ..но дали најдоа нешто или не никој не знае...можеби тоа има но реката многу пати се има излеано ..така да и златото е можеби поместено..ако имате информации за ова ..кажете .:D
 

Ice_Man

Староседелец
16 февруари 2012
440
236
1,053
кој би пријавил да најде злато xD инаку точно е американците многу злато извадија од кај нас

бај д веј кој знае кај има нека кажува :D
 

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,031
2,642
1,143
26
Битола
кој би пријавил да најде злато xD инаку точно е американците многу злато извадија од кај нас

бај д веј кој знае кај има нека кажува :D
јас знам ама ако делиме фифти-фифти ке кажам?:D
 

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Има муабет за некој музеј во софија (или дел од музеј другата верзија) во кој има стари мапи собирани главно од етничка македонија низ балканските војни и подоцна, мапи на кои има означено места кај што има закопано богатство. Муабетот вика дека тој музеј (или дел од музеј) работи само еден ден во годината, нормално не може да се слика, тие мапи се стари, на повеќето не може ни да се одреди за кое место се однесуваат. Знам човек кој наводно бил, видел и го нашол местото (мариовско) каде имало закопано, само имаше некој детал што дали не го видел или не го запамтил и затоа џабе му се сите други детали. Нешто во врска со одереден ден од годината кога сонцето паѓа врз некоја река и дава некаков отсјај кон некоја карпа на која има не знам што...
Ова е сепак муабет што го знам а колку е вистина е друга работа. Битно од многу луѓе го има муабетот за музејот со мапите во софија
 

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
360
356
1,063
300.000.000 BC
Па нз сеа ама знам дека у паланка е и турско е и прколнато...И нз некои луѓе го зимале златото(за пари)Ама одкако го земале цел живот не виделе бел ден.
И јас слушнав за некои луѓе што го земале тоа златото проколаното и НЕ ВИДЕЛЕ БЕЛ ДЕН. Значи нека не ве лажи ѓаоло, натемаго натема злато да сте земале бел ден нема да видите, како што спомна чупенцето погоре.Луѓето откако го зеле златото, го стопиле во евриќи,долари, и други валути, од тогаш не виделе ниту:

-Нива
-Ниту орање
-Ни копање, садење..
-Ниту кал,
-Нервози
-Глад
-Неплатени сметки
-Исклучена струја
-Бел ден (си купиле најнова цвикера со autodim light) затоа не виделе бел ден.


Значи, ако најдите злато - не земајте го. Клетва има “кој ќе го најде да стане богат, жене пиќе и кафане, а големи се шансите да заврши на пеколниот остров ХАВАИ каде одаат, секти,сатани, ѓаоли ,вештерки и никој не се вратил од таму!!!“

Се слуша низ градов на некој сторение му напраеле, да најди злато закопано, и откако го нашол заминал во ЛАС ВЕГАС и од тогаш се нема вратено.
 

Maks

Староседелец
Па нз сеа ама знам дека у паланка е и турско е и прколнато...И нз некои луѓе го зимале златото(за пари)Ама одкако го земале цел живот не виделе бел ден.
Има кај нас Турчин кој поради злато ја изгубил дланката на раката бидејки му се сонило некое место каде што има злато но за да го земе морал да направи нешто да исече некој поголем дел од телото во спротивно ако проба да го земе така без ништо некој негов близок ке починел бил сиромашен и ризикувал, сам си ја исекол дланката и со неа отишол на местото и на многу плитко излегло златото, а дланката ја закопал таму ја оставил како што требало да направи. Така да беше многу сиромашен а сега е без една дланка но има многу пари
 
  • Like
Реакции: JaMi

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,031
2,642
1,143
26
Битола
И јас слушнав за некои луѓе што го земале тоа златото проколаното и НЕ ВИДЕЛЕ БЕЛ ДЕН. Значи нека не ве лажи ѓаоло, натемаго натема злато да сте земале бел ден нема да видите, како што спомна чупенцето погоре.Луѓето откако го зеле златото, го стопиле во евриќи,долари, и други валути, од тогаш не виделе ниту:

-Нива
-Ниту орање
-Ни копање, садење..
-Ниту кал,
-Нервози
-Глад
-Неплатени сметки
-Исклучена струја
-Бел ден (си купиле најнова цвикера со autodim light) затоа не виделе бел ден.


Значи, ако најдите злато - не земајте го. Клетва има “кој ќе го најде да стане богат, жене пиќе и кафане, а големи се шансите да заврши на пеколниот остров ХАВАИ каде одаат, секти,сатани, ѓаоли ,вештерки и никој не се вратил од таму!!!“

Се слуша низ градов на некој сторение му напраеле, да најди злато закопано, и откако го нашол заминал во ЛАС ВЕГАС и од тогаш се нема вратено.
и еве ако најдите злато јас ке се жртвува мза вас меен дајте ми го златото па после јас ке се грижа мза клетвите...
 
  • Like
Реакции: Podem, 048 and Caci

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
360
356
1,063
300.000.000 BC
и еве ако најдите злато јас ке се жртвува мза вас меен дајте ми го златото па после јас ке се грижа мза клетвите...
storenije ima sinko, ne oj kaj so ne ti dal gospo, to zlato trebit da go dajs celo na crkvata da go otpej popo, i to so ne jet kolnato to jet za tebe...
 
  • Like
Реакции: JaMi

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
storenije ima sinko, ne oj kaj so ne ti dal gospo, to zlato trebit da go dajs celo na crkvata da go otpej popo, i to so ne jet kolnato to jet za tebe...
ајде бе на црквата да го дадам, па попот да го пеел, ќе го испее во некој авто салон за некој опасен џип, другото ќе го пропее во некој бизнис негов, а мене од толку пари ќе ми остане “бог нека те помилува“; така да нека го милува него бог ја ќе си ги милувам благодетите од најденото богатство (кое би го нашол)... не е за џабе она, попот ќе ги фрли парите во воздух тоа што ќе остане горе е за господ тоа што ќе падне доле е за попот...
 
  • Like
Реакции: Podem and True_Blood

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
360
356
1,063
300.000.000 BC
ајде бе на црквата да го дадам, па попот да го пеел, ќе го испее во некој авто салон за некој опасен џип, другото ќе го пропее во некој бизнис негов, а мене од толку пари ќе ми остане “бог нека те помилува“; така да нека го милува него бог ја ќе си ги милувам благодетите од најденото богатство (кое би го нашол)... не е за џабе она, попот ќе ги фрли парите во воздух тоа што ќе остане горе е за господ тоа што ќе падне доле е за попот...
Абе требаше изглеа наводници, или да стаам предеупредување, постот е напишам во сатирична смисла, за оние што веруваат во “колнати пари“ или прво попот да ги отпее. Ја незнам како можете 80 % од популацвијава во мк такви се, да им веруваат на попови ебате, па тоа е трач.
Најбитно од се е што народот слепо верува дека ако нашол пари, па ќе чека некоја глупост да сони за да ги земи, па психа знае све да праи со човек ако сонувам некој што се обесил, овој ќе се обеси за да ги добие парите, ебате луд свет, исто пример со црквите,незнам од рисјаните колку си ја прочитале библијата, али ја како шо ја имам читано и стар, и нов завет и останати еврејско-религиски книги, абе нигде не пишува оти по црквите се остава пари, а народот упорно остава пари, што значи ова ти е една голема перална, па народот луд остава дел од злато или што и да нашол во црква во манастири и ќе се задоволи со 10 денари “благословени отпеани со свето писмо“ е тоа ти е, снајди се па живеј лудиот народ затоа нема, не од што не може да најде туку од што нема во главата, нема ни во џебот ни во стомакот.
 
  • Like
Реакции: Jericho