Сакам да кажам/Сакам да прашам

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Барање работа (puke)
Прво си млад и немаш искуство, се бара некој позрел и попосветен. По дифолт ти си младо прле што сега искочило од школски клупи, нема ништо изживеано и нема доволно да се посвети на работата...

Кога ќе ги поминеш сите огласи, фирми, здруженија и институции и кога времето ќе си помине, тогаш е зошто не си барал со време, а не тебе кога ќе ти текне.
-Тогаш си сакал да скиташ, да живееш, а од тоа деца нема леб... Ах вие пусти млади разгалени, во мое време на ваши години веќе три деца чував и десет години стаж имав. Да си мислиш на време за се!

Ахам. Сега мислиш и волонтираш, помагаш, собираш искуства...
Сега имаш искуство, ама немаш среќа, не си социјален случај-ќе почекаш следен пат.
Социјален случај си, ама немаш плазма телевизор...

• Ми се допаѓа
Реакции: alba, Gemini and Viktor k

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
Барање работа (puke)
Прво си млад и немаш искуство, се бара некој позрел и попосветен. По дифолт ти си младо прле што сега искочило од школски клупи, нема ништо изживеано и нема доволно да се посвети на работата...

Кога ќе ги поминеш сите огласи, фирми, здруженија и институции и кога времето ќе си помине, тогаш е зошто не си барал со време, а не тебе кога ќе ти текне.
-Тогаш си сакал да скиташ, да живееш, а од тоа деца нема леб... Ах вие пусти млади разгалени, во мое време на ваши години веќе три деца чував и десет години стаж имав. Да си мислиш на време за се!

Ахам. Сега мислиш и волонтираш, помагаш, собираш искуства...
Сега имаш искуство, ама немаш среќа, не си социјален случај-ќе почекаш следен пат.
Социјален случај си, ама немаш плазма телевизор...
Ќе ти речам едно нешто. Пасошот во рака, и бегај од оваа држава.
За работа во Македонија не е битно дали си млад или стар. Дали си учел или не. Зрел или незрел. Тоа отпаѓа. Македонија е демократска држава. Таа функционира ан моделот: фамилија или пијавица. За првиот треба да си во блиски односи со некој за да ти дадат некакво работно место. За вториот треба да имаат некоја корист од тебе, и да работиш додека не те исцрпат или не најдат друг таков примерок.
edit:
трет модел: лижење/дудлање но тој се смета како елементарен доколку си вработен, а сакаш да напредуваш. Затоа што тешко во Македонија ќе успееш без тоа.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
И, да ви кажам, наместо да учам или спијам, си гледам клипчиња од Водици. (nod)
Очигледно има вистина во мислата дека и зјапањето во таван делува продуктивно.
Не знам кој ѓавол ме натера да го откопам видеово, ама плачам, на глас урлам и едвај душа збирам!
Мислим, секоја чест за почитувањето традиција, ама ова не е хумано бре, луѓе! Па осет губам. :frantic
Ок, доста е.
*стиска replay*

• Ми се допаѓа
Реакции: Boyle and Y1K991

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Знаете ли дека близнаци Сфен и Ларс Бендер, кои играф за различни тимови(Борусија Дортмунд и Баер Леверкузен) у суботу дале гол у исту секунду, у ист момент еј, близнаци, која случајност...
Ова еееее, ова е...
Ова е чудесен чудесен сфет

• Ми се допаѓа
Реакции: Марија

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
СДК игноранцијата е штетна појава за целата заедница. Уште поштетно е што е како зараза па се` повеќе се шири и се` повеќе можеш да сретнеш луѓе кои не се ни заинтересирани да научат нешто.

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
ПОМОШ!

Дали се соочувал некој/а исто така со ваков проблем?
-Чувствувам болки на двете нозе по еден прст ме боли, најверојатно ми се набијани. Може некој совет што да направам, колку треба да одмарам?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
СДП освен еден свежо излезен документарец на BBC за 100 војна помеѓу Англија и Франција, некој да ми препорача друг документарец?

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Не се смејте .. ама ми текна за еден филм/серија. Може и шпанска серија беше .. али ме интересира името :D

У филмот/серијата имаше две мали девојчиња, близначки .. и кога ќе се фатеа за раце, можеа да видат кој каде се наоѓа и што прави.
Е сеа .. ме интересираше името на тој филм/таа серија :D .. ако се сети некој нека каже.

Yvette

Истакнат Член
26 јануари 2014
144
276
73
И, да ви кажам, наместо да учам или спијам, си гледам клипчиња од Водици. (nod)
Очигледно има вистина во мислата дека и зјапањето во таван делува продуктивно.
Не знам кој ѓавол ме натера да го откопам видеово, ама плачам, на глас урлам и едвај душа збирам!
Мислим, секоја чест за почитувањето традиција, ама ова не е хумано бре, луѓе! Па осет губам. :frantic
Ок, доста е.
*стиска replay*

Мене жал ми падна :eek:place