Прашања за акваристика

toby2

Полноправен Член
16 мај 2013
59
21
8
Водата во аквариум мора постојано да кружи, и да има филтер материјал (најчесто сунгер) низ кој ќе поминува водата,ради биолошка филтрација,погоре е поставено куп слики, куп текстови....
Пред некој да се информира како функционира аквариумот, би замолил да не си ги дава бадијала парите, и да ги измачува/умира рибите.

у право си друже,тој што е решен да чува ке оди во пет шоп ке праша па и гоогле брка работа,а не вака на форуми да се заебава да чека одговор за глупост али јбг тоа е :D

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
у право си друже,тој што е решен да чува ке оди во пет шоп ке праша па и гоогле брка работа,а не вака на форуми да се заебава да чека одговор за глупост али јбг тоа е :D

Па да пишиш на форум одредено прашање/проблем и дачекаш 3-4 дена да одговори некој притоа не решавајќи го проблемот, очигледно некој подобро да ги потрошел парите на козметика или сувенири него ли во пет шоп. Во пет шоповите најчесто ќе купат глупости луѓето особено почетниците. Нити се запознати со цените, нити што е потребно/што не е.

• Ми се допаѓа
Реакции: red dragon and toby2

darjanco

Нов член
15 август 2013
2
0
1
28
Zdravo sakam da prasam edno nesto na mnogu forumi procitav razlicni mislenja za edno nesto pa sega neznam koe e vistinsko Imam akvarium bez ribi denes go srediv se znam so treba da se prai epa sea za poleznite bakterii me interesira nekoj mi vikaat treba da ja isturis kesickata so voda koga ke ja kupis ribata za da imas polezni bakterii drugi pak ne treba da ja isturis da ne mi zaboli akvariumot pomos so da pravam ili kako da napravam polezni bakterii na koj nacin objasnete mi

darjanco

Нов член
15 август 2013
2
0
1
28
Да прашам кај можам да најдам природни растенија за аквариум и да ми кажете дали треба да ја истурам кесичката вода со рибата за да се создадат бактерии или како да ги зоздадам тие бактерии

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Zdravo sakam da prasam edno nesto na mnogu forumi procitav razlicni mislenja za edno nesto pa sega neznam koe e vistinsko Imam akvarium bez ribi denes go srediv se znam so treba da se prai epa sea za poleznite bakterii me interesira nekoj mi vikaat treba da ja isturis kesickata so voda koga ke ja kupis ribata za da imas polezni bakterii drugi pak ne treba da ja isturis da ne mi zaboli akvariumot pomos so da pravam ili kako da napravam polezni bakterii na koj nacin objasnete mi

Добро е што имаш читано а чим си стигнал до тој податок полезни бактерии, веќе имаш и полезно знаење за акваристиката.
Ти треба или сунгер шо веќе е користен во некој аквариум, или да исцеди некој од водата од друг аквариум и да ја истуриш во твојот, или подолгиот старт купи 2-3 гупи пушти ги со се водата во твојот аквариум.
Ако ја истураш кесичката со вода то важи повеќе ако имаш претходно други риби во аквариумот.А поради што е нов аквариумот не бери галје ич.
Ќе треба просек две недели да стартува бактериската филтрација на аквариумот а можно е и повеќе.

antibiotic1

Нов член
1 октомври 2013
1
0
1
33
Štip
Пред некој ден купив 2 караси мислам дека така се викка златните рипки. Ги чувам во кугла и на дното имам ставено по некоја школка пред тоа добро извриени во вода. Кога им ја менувам водата им ставам нова која векје е преседена 1-2 дена во шишиња(менувам вода на 2-3 дена). Дали сево ова е ок? Големината им е како на сликава http://www.petshop-online.com.au/wp-content/uploads/2012/02/goldfish.jpg Инаку како храна ми ја дадоа оваа http://i.imgur.com/g2RjRMo.jpg и ми рекоа да им ставам по 3-4 зрнца на ден. Сакам да прашам дали оваа храна е добра за овој вид на риби и дали оваа доза е доволна или може 2 пати на ден по две зрнца
Благодарам однапред

kokanakinski1

Нов член
28 октомври 2013
3
3
3
33
Сакам да ве прашам за помош. Се двоумам помеѓу Atman power liquid filter At-F302 и
At-f 101. Имам 72 литарски аквариум 75х38(висина)х25(дебелина). И сакам да земам грејач Atman AT-280 200w па да ве прашам за ваше мислење пред да земам. Ова планирам да го купам од http://aquashop.com.mk/

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Сакам да ве прашам за помош. Се двоумам помеѓу Atman power liquid filter At-F302 и
At-f 101. Имам 72 литарски аквариум 75х38(висина)х25(дебелина). И сакам да земам грејач Atman AT-280 200w па да ве прашам за ваше мислење пред да земам. Ова планирам да го купам од http://aquashop.com.mk/

И двата филтри се со иста литража 500 л/час проток на вода,само разликата е што едниот е со една комора at-f-302 а 101 е со две комори т.е два сунгери има.
Ако е 74 литарски аквариумот подобро е да го земиш тој со две комори,два сунгери се подобри од еден.
Греачот е малку јак за таа литража,порачај си 100,150 вати отприлика.Не дека нема да грее,само поради јачината,ќе ствара преголеми температури во негова близина. Побарај цевки,можеш да импровизираш многу добра работа е да направиш “дожд“ верзија тоа се овие прикачни цевки http://www.arowana-im.com.ua/images/atman-at-f302d-xl.jpg за да не ти прави турбуленции во аквариумот. Ако не ставиш рибите ќе бидат како во центрифуга:) Можеш да купиш а можеш и да импровизираш што е многу подобро.

Maja3

Староседелец
5 февруари 2014
2
0
1,001
46
здраво, дали во вакво нешто (од пластичен материјал) може да се чуваат две рибчиња, дали може да се става вода од чешма или треба некоја посебна и дали во него може да се стави филтер или пумпа?
благодарам :)549423_300663416723013_526957918_n.jpg

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
здраво, дали во вакво нешто (од пластичен материјал) може да се чуваат две рибчиња

Зависи колку литри е оваа кутија,пластика или што и да е, можеш да набавиш еден бета борец кој живее сам,доколку има друга риба настанува проблем со територија.Или пак неколку гупи не би биле проблем.Али пред се,види ја логиката на самата канта,не гледам место каде ќе сместиш филтер,не гледам место ни за греач.А доколку ставиш греач,материјалот од пластика одма ќе се искриви затоа што тешко да е некоја квалитетна пластика,кај нас поголемиот дел од робата е кинеска.Филтерот ако го поставип само ќе ја меша водата како во центрифуга,па постојано ќе ги малтретира и рибите.
На крај,ќе испадне дека за истите пари ќе земиш стаклен аквариум.Верувам дека ова чудо е некаде просек 500-800 денари од поголемите литражи.За тие пари на стаклар прави цел аквариум со просечна должина 40 см, висина 40 и ширина 25. Тоа би било доволно за почеток и мало јато риби.