Не мислам дека некогаш ќе се сложиме многу на темава, ти пошто не си очекувал дека јас или Саладин или кој и да е друг има едно искуство/поглед, јас пошто не очекував дека би застанал на страна на антиваксери и антимаскери.Како не верувате кога верувате на политичарите. Види го погоре Саладин како жестоко се обрушава на "фолијашите"?
Исто како и секоја година кога умираат луѓе од милион ситуации кои можам да ги опишам многу трогателно.
Знаеш колку луѓе умреа од различни болештини пошто само ковид се рачуна за болест последниве две години? Приоритети?
Се работи за легија на вируси до кои некои прават нула последици и чак пациентот не ги приметува па се до смрт на старци или средовечни лица со милион коморбидитети.
Тотално е невозможно да еден исти вирус дава стотици различни клинични слики од нула реакција до смрт од пневмонија. Не може. Прашај доктор на само некогаш. Не знам како да ви објаснам, глупо е, лага е. ве лажат и ве манипулираат. Значи не може. Не е ова прва епидемија, најтешката на грип, шпанскиот од 1918-21 имал смртност од 1/5 но и тие 4 кои не умреле имале тешки симптоми во склад со клиничката слика.
Што е ова бре? Прележале маса луѓе без да приметат а други умирале?
А дали некогаш пред ова ти текнало да носиш маска во животот? Вака е лесно, откако државата ќе те натера. Знам дека нема да носиш откако еден ден ќе престане да бие задолжителна али ај А го вдишуваш твојот здив назад илјадници пати додека ја носиш маската? Мене пак ми прави проблем и ме гуши и што сега?
Facemasks in the COVID-19 era: A health hypothesis - PMC
Many countries across the globe utilized medical and non-medical facemasks as non-pharmaceutical intervention for reducing the transmission and infectivity of coronavirus disease-2019 (COVID-19). Although, scientific evidence supporting facemasks’ ...www.ncbi.nlm.nih.gov
Помејнстрим од ова не постои. Америчкиот државен институт за здравство. И што сега? Маските се бескорисни? Зарем е тоа можно!
јас сум шокиран што им требале студии за да откријат дека вирусот е најмалку 1000 пати поситен од размаците меѓу влакната (празнините) во ткаенината на маската. WOW. Кој би рекол!
А тек анегдотални докази за мал милион раја кои и покрај носење маски насекаде биле заразени. Па како је то могуќе?
Зошто сеуште нема барем генерално прецизна клиничка слика за вирусов?
На колку време е потребна ревакцинација и колку тоа ќе трае?
Ако е на пола година, замислете децении пред нас по два пати годишно милијарди вакцини. Помножете со некоја бројка...
Не знам што е тешко и чудно да се сфати дека можам да сметам дека се посвети неизмерно непотребно внимание на вирусот (а се занемарија останатите болести) и да знам дека мерките се катастрофални, ама и да почитувам една мочана дистанца што секогаш сум ја почитувала и барала од други + едно маскиче кајшто треба. Толку се бара од мене ко индивидуа. За вакцини кој како сакаме ќе кршиме глава и ко што сите знаат да се себични, така и јас себично ќе кажам дека ич не ме занима кој е навреден од тоа што не смее да влезе во кафич. Ако тоа им е најголемиот фашизам со кој се соочиле во животот, среќна сум за нив.
Е сега, даље. Јас никогаш не сум осетила еве симптом. Може никогаш не сум закачила, може некогаш сум била асимптоматска без да знам. Дали тоа ми дава за право да се опуштам ако знам дека некој друг може да е на ризик?
Ако еве утре закачиш од мене и, не дај Боже, има катастрофални последици по понатамошното здравје, помала ли вина ќе треба да осеќам пошто ти си „од другата страна“ со ставовите и си ја знаел евентуалната штета?
Не функционирам така, жалам.
Ова ми звучи ко машкиве кога с(т)е навредени ако женското праша дали некогаш посетиле уролог и направиле тестирања за болештини пошто до пред 5 минути се фалел каков врхунски јебач е, а после се наоѓа увреџен од прашањето пошто неговиот фалус никако не може да е заразен и како не ти е срам да му се обратиш така, зар он ти делува на глуп и болен. И тогаш женското решава да спие со него без заштита и да игра рулет дали ќе закачи нешто што ќе го пренесе на следни партнери или пу-пу, деца.
Епа така некако му иде и со вирусов.
Маски не сум носела претходно, но сум носела шалчиња и марами што одлично ми се наоѓале. Нека сум мивка, мене ова ми одговара. Sorry, not sorry. Не сакам многу луѓе, посебно не непознати во моја близина, пооосебно не да ми дишат во врат, така да дури и мислам дека кога на сите ќе им олесни што нема да се носат маски и да треба дистанца, мене ќе ми се активира анксиозноста што другите ја имаат сега.
И да, нека си смрдам на себе во маската де, бар знам дека јас сум си крива што не сум измила заби три години, сум јадела лук или што и да е, и друг не е изложен на тоа. Секој на себе нека си смрди, супер!
А, можно е заразување преку маска, кој вели не? Никаде не пишува дека тоа е bulletproof заштита, туку дека со соодветна дистанца и (саглам) маска се намалува ризикот од ширење. Не е исто да кивнеш слободно во воздух и марамче, нели?
А, како да не се зараи човек преку маска кога раја носи парталчиња, ги носи под нос, ги фаќа со раце со кои фаќа свашта, а згора на тоа кутрата маска пет месеци не видела вода, туткана е по триста џебови и на триста површини, не па му текне да ја замени со нова. Ајде, бар за ова знаеш.
Не можеме да даваме претпоставки за (полу)годишна вакцинација пошто „убавината“ на заразите е што се непредвидливи, па така и вирусов може да мине низ мутации што ќе го ослабнат т.е приспособат за мнозинството организми да го прележуваат ко дводневна настинка.