од охридски муабети ги знам:
-славија славија...
-до кај че ојте бе вие
-полиција ке ви викнам куманофци(овој тамо куде што спиемо)
....и знам дека таксист зима сто денара само што ке му каеш здрао слободно ли е такси : )
Абе кумановац, охридскиот език е многу л'к за зборење, само треба вољу да има човек и брзо да сваќа.
Можеш да га научиш за две недеље, мање више. Ја многу се нервирам кд ќе га чују тај кумановски дијалект, бившата ми бија од куманово (да и е*у стопанке, кај сам се фатија с'с њума), али ај тебе ќе те испоштују. Али у вашиот дијалект постои едно ново граматичко време Минато-идно време( ебал сам те, кд ќе те фату) многу интересно зборите, кад пишују овакој сеќавам се на њума она афтоќефалну што сам имаја ( фамилију да и е*у). Друго нешто што сакам да ти кажу, тука зборимо на охридски дијалект, дај отвори тему на кумановски да га разработемо малку и да го испраксирамо, само знај на сваку пост ќе се сеќавам на она јадну моју
(Цензурирано, да и е*у сестру, у пи*ке да и го туру
)
Ај заеби кумановскиот, туку охридскиов ти е тапа. Ак се потрудиш малку, многу ќе научиш.
-славија, славија ..... и на еврејски е истото Славија е именка.
-до кај че ојте бе вие..... ова на прилепски или на струшки појке личит
-полиција ќе ви викнам куманофци.... редко кој зборвит вака, ама ај ќе го прифатиме како охридски