Најдобри филмови, серии, актери, филмски ликови...

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Зелена миља не е лош, има сентименталност во него и фино сценарио. Сепак поради натприродниот елемент и премногу драстични профили на ликови (убер-добри и убер-зли) би гласал за Шошенк кој е многу повеќе од само филм за бегство од затвор. Тоа е таа архетипска борба на човекот вс. системот, рајот вс. пеколот, слобода вс. ропство.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Е ај оди одлучи се за еден филм. :(
Green Mile ми беше одличен, уживанција е да го гледаш ама Shawshank ми е подобар некако. Приказната некако ми се допадна повеќе.
Глас за Shawshank. :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,027
9,656
1,683
Normandy
Шошенк Реденпшн. Зошто?
Секој филм со Том Хенкс ми е непотполн, не знам зошто. Не го мразам глумецот, едноставно кога ги гледам неговите филмови некако ја осеќам и таа америчка разлигавеност која е преценета во филмовите на Спилберг. Иако овој филм не е негов, сепак се осеќа нишката на зашеќереност.
Во Шошенк, филмот ја отсликува реалната суровост. Има многу црни ликови а има и онакви кои се волци во овча кожа, за разлика кај Зелената миља во старт ги знаеш психолошките портрети на секој лик и оттука изоставен е моментот на element of surprise.
Башка Морган фримен, човекот кој е silent motherfucker и секогаш постои можност да се сврти на другата страна.
Кога би им дал оцена, на Грин би била некоја солидна 7ца додека на Шошенк лабава 9ка. И двата ги препорачувам секако, но вториот е за некои нијанси подобар од првиот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Заврши и овој дуел.
Shawshank Redemtion 4
The Green Mile 1

Последниот дуел после кој ќе го дознаеме и 4тиот полуфиналист е помеѓу
One Flew Over the Cuckoo's Nest и Forrest Gump.

Ајмо на гласање. :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,027
9,656
1,683
Normandy
Ептен ептен нелогична споредба.
Едниот е драма за една mentally challenged личност, додека другата има сосема поразлична конотација во светот на лудаците.
Кога би бирал Куку`з нест не би ја ни споредувал со Форест гамп пошо е класи над вторава. Повеќе ми оди комбинација Форестчо со I`m Sam или What`s eating Guilbert Grape.
Така да во ова гласање ставам се` на Кукузнест.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Ептен ептен нелогична споредба.
Едниот е драма за една mentally challenged личност, додека другата има сосема поразлична конотација во светот на лудаците.
Кога би бирал Куку`з нест не би ја ни споредувал со Форест гамп пошо е класи над вторава. Повеќе ми оди комбинација Форестчо со I`m Sam или What`s eating Guilbert Grape.
Така да во ова гласање ставам се` на Кукузнест.
Пази да не ги има гледано некој I'm Sam и другиот. Така немаше ич да има гласови. :)
Вака барем и двата филма сте ги гледале. :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,027
9,656
1,683
Normandy
Пази да не ги има гледано некој I'm Sam и другиот. Така немаше ич да има гласови. :)
Вака барем и двата филма сте ги гледале. :)
Еми у тој случај да беше работава споредба меѓу Форестчо и Семчо, ќе беше тесно но пак ќе тепаше вториот. Јер Форест е убав филм ама има мнооогу мнооогу шеќер во суштината и затоа е предвидлив. Ко и повеќето филмови со Хенкс. :zelen

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
И јас истото го помислив, некако не ми одат овие 2 филмови за споредба. Како и да е, го бирам cuckoos' nest.
Никогаш не сум била фан на Форест Гамп, дури ни како дете. Мислам, don't get me wrong, генерално е океј филмот, но не ми е до толку добар за да го сместам меѓу најдобрите филмовие кои некогаш биле направени, како што некои луѓе прават. Како што кажа Сал, ФГ е убав филм со позитивна приказна, нали "My mama always said 'Life was like a box of chocolates, you never know what you're gonna get'". :zelen; што не е лошо, понекогаш ти треба up-lifting филмче.
Cuckoo's nest ми е меѓу подобрите филмови зошто книгата ми е меѓу најдобрите книги. Jа немам изчитано до крај се уште, но тоа е тој стил на книги што ми се допаѓа. Филмот е покомплексен и во смисла на приказна и поради сите ликови во болницата, секој со свој проблем и карактеристики, но се на се, живтотот на филмот... духот... го дава Џек Николсон со неговата одлична глума. Во многу случаеви би го избрала OFOTCN. (y)