Медитација

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
И кога ќе дојдеш во самади бидејќи ова со пеглањето е добар пат кон самади нели (се станало автоматски ти не се заморуваш дали пеглаш завеса или панталони), си паднала во длабока смиреност и ете те кај си ја запалила куќата, и себе си и децата во неа...
Лена, не за џабе викаат „седни во својата асана, замолчи и излези“! :)

Какво пеглање, какви њу ејџ трубења, какви хармонии со пеглата... аман значи :)
Дај правете како што е запишано да се прави ако толку сакате да правите. Што си измислувате новини кога ни старите работи не сте ги пробале постојано да ги изведувате и да видите дали се ок...

Ќе пеглала таа и ќе практикува пратјахара... што нема да прочита човек веќе по форумиве... :frantic
А зошто ти пак мораш да ме цитираш?
Размислувам поинаку и веќе зборевме на таа тема за медитација,ако се сеќаваш.
Зошто да правам што некој напишал и запишал и да се држам за некоја шема пропишана од Патанџали или што знам кој друг?
Што било запишано..
Многу од запишаното паѓа во вода,ако не го искусиш самиот.
Дали е тоа некое правило или закон?
Или секој си наоѓа индивидуален пат за остварување на истото?
Јас го направив второто.
Го земав тоа со пеглањето како пример и вие се фативте за тој пример како слепци за стап.
И нема никако да ме убедиш дека е поинаку.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Те цитирам бидејќи примерот не го бидува.

Јас не сакам тебе да те убедам дека е поинаку, туку други да не паднат во њу ејџерски размисли... и да почнат да пеглаат и да мислат дека се јогини. Со пеглање се покажува само колку си домаќинка, не колку си јогин! :D
Има пракси кои се добри за практикување и асана и пратјахара и пранајама... без да трошиш струја која денес скапо се плаќа!!!

Зошто да се држиш до „шемата“ пропишана од Патанџали?
Дали знаеш кој е всушност Патанаџали вака јас да си прашам, кога веќе ти како искусен јогин си додаваш и нови пракси кои водат кон самади?

Тоа што го наброја како јама, нијама, асана, пранајама... па се до самади (осумте гранки) се дело на Патанџали. Јога сутра на која се базира аштанга јога или раџа јога (кралската јога - а јога значи единство) е дело на Патанџали! Се што вака бегло знаеш од кој знае кај собрано по нет за јогат се прераскажувани размисли за раџа јогата на Патанџали! Ете зошто да се држиш до „шемата“ на Патанџали. Бидејќи ти зборуваш за неа (раџа јогата), но за жал си додаваш свои работи кои немаат врска со раџа јогата...
Преку пеглање до самади... добар наслов за книга, но не и за пракса.
Напишав - ќе запали некој куќата така, ако успее да мрдне во однос јама и нијама (види убаво што значат тие две гранки - па потоа асана) :)

Исто читам од луѓе како си пуштаат звуци на бранови, галеби, па не знам каква музика - а убаво е речено: ТИШИНА! И не може да ги убеди никој во спротивното, дека не треба звуци да му сметаат на умот - ама оди објасни им.

Но, секако, премногу луѓе како тебе што зборуваат сешто го уништуваат делото на Патанџали кое истите тие сакаат да го практикуваат и си го калемат како им текне во своето незнаење. НЕ треба така. Прво усоврши се она што е пропишано, потоа кога ќе надминеш и мислиш дека треба - измислувај нови пракси!

Примерот ти е промашен, неточен и смешен. Затоа сум „фатен ко слеп за стап“ за тој пример кој пак го повтори како некаква си апсолутна вистина. Да го додадат авторите како реална пракса кон самади! Може нели? :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Podem

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Те цитирам бидејќи примерот не го бидува.

Јас не сакам тебе да те убедам дека е поинаку, туку други да не паднат во њу ејџерски размисли... и да почнат да пеглаат и да мислат дека се јогини. Со пеглање се покажува само колку си домаќинка, не колку си јогин! :D
Има пракси кои се добри за практикување и асана и пратјахара и пранајама... без да трошиш струја која денес скапо се плаќа!!!

Зошто да се држиш до „шемата“ пропишана од Патанџали?
Дали знаеш кој е всушност Патанаџали вака јас да си прашам, кога веќе ти како искусен јогин си додаваш и нови пракси кои водат кон самади?

Тоа што го наброја како јама, нијама, асана, пранајама... па се до самади (осумте гранки) се дело на Патанџали. Јога сутра на која се базира аштанга јога или раџа јога (кралската јога - а јога значи единство) е дело на Патанџали! Се што вака бегло знаеш од кој знае кај собрано по нет за јогат се прераскажувани размисли за раџа јогата на Патанџали! Ете зошто да се држиш до „шемата“ на Патанџали. Бидејќи ти зборуваш за неа (раџа јогата), но за жал си додаваш свои работи кои немаат врска со раџа јогата...
Преку пеглање до самади... добар наслов за книга, но не и за пракса.
Напишав - ќе запали некој куќата така, ако успее да мрдне во однос јама и нијама (види убаво што значат тие две гранки - па потоа асана) :)

Исто читам од луѓе како си пуштаат звуци на бранови, па не знам каква музика - а убаво е речено: ТИШИНА! И не може да ги убеди никој во спротивното, дека не треба звуци да му сметаат на умот - ама оди објасни им.

Но, секако, премногу луѓе како тебе што зборуваат сешто го уништуваат делото на Патанџали кое истите тие сакаат да го практикуваат и си го калемат како им текне во своето незнаење. НЕ треба така. Прво усоврши се она што е пропишано, потоа кога ќе надминеш и мислиш дека треба - измислувај нови пракси!

Примерот ти е промашен, неточен и смешен. Затоа сум „фатен ко слеп за стап“ за тој пример кој пак го повтори како некаква си апсолутна вистина. Да го додадат авторите како реална пракса кон самади! Може нели? :)
Кажи ми едно само,
како гласеше вашиот основен и прв закон?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Кажи ми едно само,
како гласеше вашиот основен и прв закон?

Ако сакаш со како во сказните „со свој камен по глава“ ти предлагам да го проучиш „мојот камен“.
Бидејќи можам додека трепнеш да ја претворам темава во Телема и јогата - монасите на телемата како воини :)

Мојот „основен закон“ не ме ограничува да разговарам со луѓе и да полемизирам. Јас не ти ставив нож на грлото. Ти може и да сакаш да скокнеш од зграда, јас можеби и ќе викнам стој, против твоја волја - тоа не го крши „мојот закон“ :)
Е сонце си жими сите вери на Земјата!

Затоа, ако ти смета тоа што те напаѓам дека уништуваш едно учење со несоодветни примери, седни и проучи го Патанџали. Може па и нешто навистина не е ок.
Не е воопшто тешко и не одзема време кој знае колку. Не мислам дека ќе погрешиш во тој зафат, кога веќе се заморуваш со јогата како дисциплина.

Наместо да се расправаш, види таму што како со раџа јогата и ќе видиш и сама каде шкрипи твојот пример...

П.С. Не биди налутена сега на мене, Лена (wasntme) Добронамерно реплицирам, не за нешто друго.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Не
Ако сакаш со како во сказните „со свој камен по глава“ ти предлагам да го проучиш „мојот камен“.
Бидејќи можам додека трепнеш да ја претворам темава во Телема и јогата - монасите на телемата како воини :)

Мојот „основен закон“ не ме ограничува да разговарам со луѓе и да полемизирам. Јас не ти ставив нож на грлото. Ти може и да сакаш да скокнеш од зграда, јас можеби и ќе викнам стој, против твоја волја - тоа не го крши „мојот закон“ :)
Е сонце си жими сите вери на Земјата!

Затоа, ако ти смета тоа што те напаѓам дека уништуваш едно учење со несоодветни примери, седни и проучи го Патанџали. Може па и нешто навистина не е ок.
Не е воопшто тешко и не одзема време кој знае колку. Не мислам дека ќе погрешиш во тој зафат, кога веќе се заморуваш со јогата како дисциплина.

Наместо да се расправаш, види таму што како со раџа јогата и ќе видиш и сама каде шкрипи твојот пример...

П.С. Не биди налутена сега на мене, Лена (wasntme) Добронамерно реплицирам, не за нешто друго.
Не знам јас да се лутам.
Само дискутирам nothing else.
Нит ме знаеш,нит те знам така да не земам ништо лично.
Сигурна сум дека до медитативна состојба може да доведе секоја активност во која си комлетно концентриран и внимателен.
Исто како работата во градина.
Пр.оди работи цел ден во градината(ако ја имаш)и биди потполно насочен кон таа работа.
Седни после сето тоа да одмориш.
Што ќе доживееш?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Сон ќе доживееш што може да доживееш од умор на телото и умот?
Бидејќи денешните деца се мали ѓаволи. Насекаде се, и мора да внимаваш на нив постојано. Ни секунда не се испутшаат од вид.

Неточно - не може секоја активност да те доведе во „медитативна состојба“. Каква е таа медитативна состојба КОГА КОНЦЕНТРИРАНО и ВНИМАТЕЛНО шиеш на машина?
Од тука доаѓа и погрешниот пример за пеглањето... Рековме нели дека медитација Е една од осумте гранки кои ја градат јогата како повеќеслојна дисциплина!

Пратјахара додека работиш со деца или асана, како? Каде е ТИШИНАТА за практикување ЈОГА? ИСКЛУЧУВАЊЕТО НА МОЗОКОТ за да избега од рутината дневна нема врска со јогата: тоа е дело на човекот за да си го одмори мозокот да не забега од досадната работа секојдневно што ја работи па си бара прибежиште!

Да не мешаме станици! Реков прво јама и нијама! Потоа се друго... медитација без претходните стази од аштанга јогата на Патанџали - не постои. Едноставно умот не е во состојба да соедини се во едно. Чувствата постојат, разните размисли постојат (како нема да постојат, пеглаш, чуваш деца, туѓи, мора да мислиш, да внимаваш), пранајама како пракса не може да се изведува правилно и ритмички бидејќи премногу деца, различни напрегања... умот наместо да е сконцентриран на една точка, тој си лета некаде, потсвесно работи 100 на час (ако работата што се работи станала секојдневна со години досадна рутина, сака и да забега малку ). Тоа не е јога. Тоа е досадна работа од која бараш одмор. :)

П.С. Не треба да те знам воопшто лично. Те читам на форум, на тоа коментирам, на твоите размисли... ;) И се трудам да те убедам да читнеш за Раџа јога за која се обидуваш да даваш примери.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Дали ова цело значи дека глув полесно може да медитира? (пошто не му пречат звуците на околината)
Или пак некој со ALS ко Џејсон Бекер + глув...идеален за медитација.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Хептаграм

"Бидејќи денешните деца се мали ѓаволи. Насекаде се, и мора да внимаваш на нив постојано. Ни секунда не се испутшаат од вид."

Се согласувам потполно.
Со деца нема медитација,само акција 24/7

Antares

Староседелец
11 мај 2012
468
413
663
32
Pax Terra
Доколку на некој му помага медитацијата и го опушта па не треба ни да се замара и да докажува, исто како на некој што му помага алкохол цигари шеткање и никој не го интресира и не треба да докажува зошто а исто и јас не му попувам зошто не така. Така да што се расправате, не сакаш да медитираш не веруваш во тоа зошто го докажуваш спротивното кога не си пробал или си пробал, но со ограниченото мислење дека нема ништо од тоа ништо не си почуствувал. Не дека медитирам или дека планирам да пробам ама не тврдите нешто кое не сте го пробале или сте го пробале ама сте тргнале со мислење дека нема ништо од тоа.

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
А зошто ти пак мораш да ме цитираш?
Размислувам поинаку и веќе зборевме на таа тема за медитација,ако се сеќаваш.
Зошто да правам што некој напишал и запишал и да се држам за некоја шема пропишана од Патанџали или што знам кој друг?
Што било запишано..

Те цитира,не заради што имаш некое си мислење за јогата туку истото го проповедаш тука.Проблемот е без знаење се обидуваш да упатиш некој во твоето незнаење.А тоа е,тежок грев:gjavol.
Доколку не сакаш да се водиш ни по записи,нити по древно учење, зошто тогаш го нарекуваш и јога? Зборот јога значи соединување,но со што? За тебе значи пеглање, а кога не почитуваш стари записи, батали го и зборот.Најди си нов збор,викај си го “Пеглање“.

Сигурна сум дека до медитативна состојба може да доведе секоја активност во која си комлетно концентриран и внимателен.
Tи цело време тврдиш една глупа работа. Дека ако во моментот aко работиш и си свесен за телото, т.е ги чуствуваш рацете,нозете ,главата мислиш дека тоа е медитација. Или поточно кажано,се потсетуваш дека имаш раце нозе и глава мислиш дека медитираш. Тогаш нанеси си болк на сите делови од телото, и ќе имаш по твое медитациј 24/7.
Исто како работата во градина.
Пр.оди работи цел ден во градината(ако ја имаш)и биди потполно насочен кон таа работа.
Седни после сето тоа да одмориш.
Што ќе доживееш?
Значи,сите што копаат лозје по цел ден, и работат на нива се јога-мајстори.Мислам дека ова се јога мајсторе, а погледни и во која положба се седнати.
A284AA95AFC8204F97C250BF83A969DF.jpg

Јога гуру хармонично ги шири рацете ширејќи ја позитивната енергија наоколку неговите ученици во ашрамот.
zhrstbrstaz.png