Медитација

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ombhur bhuvah swah
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dheemahi
Dhiyo yo nah prachodayat

„О Боже! Ти си Сеприсутен, Семоќен и Сесилен.
Ти си целиот Светлина. Ти си целото знаење и Блаженство.
Ти си Уништител на стравот, Ти си Создател на оваа Вселена,
Ти си Најголемиот од сите....“
-
Мантра Гајатри
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
"Seated firmly on it, the yogi should strive to purify the mind by focusing it in meditation with one pointed concentration, controlling all thoughts and activities.
He must hold the body, neck, and head firmly in a straight line, and gaze at the tip of the nose, without allowing the eyes to wander."
- Bhagavad Gita: Chapter 6 ( постои превод на македонски јазик на оваа книга)

Ако малку сте практикувале јога, ова е одличен пример како медитацијата не може да се случи туку така, туку потребно е совладување на претходните пракси на раџа јога: концентрација или Dharana е последната пречка пред да можете реално да медитирате, потоа зборува за Аsana, што значи положба на телото и е прво од пречките со кои се среќава оној што практикува јога, потоа следуваат праксите за пранајама и пратјахара, кои кај некои ја активираат здодевноста како пречка...

И ако се надмине ова, дури тогаш (да не ги споменуваме јама и нијама кои јас ги преведувам како надворешено и внатрешно среден живот за да се немаат пречки во работата) - може да вели некој дека се обидува да медитира (Dhyana) која води кон самади!

Со самото седнување во асана и некој да вели медитирам - или лаже или е само почетник и треба да се остави да напредува сам во лавиринтите на неговото постоење кое се стреми кон единство :)
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
медитацијата е опасна работа, тоа е уништување на човекот.
Тешка глупост.... Ако нешто може да го уништи човекот тоа е догмата изградена врз страв и верба, без трунка разбирање, искуство и скептичност.

немој да труеш народ со овие глупости. зашто го спомнуваш господ кога вие го негирате. бандо сатанистичка
За човек што ставил ник - пријателство, ова однесување е во најмала рака кажано лицемерно. Џабе го критикуваш исламот, не си ништо ти подобар.
 
Последна промена од модератор:

пријателство

Истакнат Член
7 август 2018
151
30
128
За човек што ставил ник - пријателство, ова однесување е во најмала рака кажано лицемерно. Џабе го критикуваш исламот, не си ништо ти подобар.
само немој да ми кажеш и ти дека си по овие глупости !?
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
само немој да ми кажеш и ти дека си по овие глупости !?
Како може да плукаш по нешто и да го прогласуваш за глупост, без да знаеш ама баш ништо за тоа?! Дали си свесен дека така функционира едноумието?
 

пријателство

Истакнат Член
7 август 2018
151
30
128
Како може да плукаш по нешто и да го прогласуваш за глупост, без да знаеш ама баш ништо за тоа?! Дали си свесен дека така функционира едноумието?
пријателе многу добро знам за тие работи, ВЕРУВАЈ ЗНАМ!!!
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
пријателе многу добро знам за тие работи, ВЕРУВАЈ ЗНАМ!!!
Јас сум иницијант, исто и Хептаграм, ние сме дел од ,,тие работи" ти имаш само слушано и читано за ,,тие работи"
Има разлика, верувањето не е знаење, заблудата уште помалку.
 

пријателство

Истакнат Член
7 август 2018
151
30
128
Јас сум иницијант, исто и Хептаграм, ние сме дел од ,,тие работи" ти имаш слушано и читано за ,,тие работи"
Има разлика, верувањето не е знаење, заблудата уште помалку.
значи секта на окупу. одлично :frantic