Од секогаш ми било задоволство да купам книга....издржано преведена , лекторирана , книга на која не и е одземен духот, книга која би била достојна замена за старите излитени корици што потекнуваат од минатиот век. Но за жал, се поретко среќавам копија на оргиналот како што се вели. За издавачките куќи очигледно дека повеќе не е предизвик да бидат почитувани туку профитабилни. Секоја чест на исклучоците ако ги има. Затоа веќе подолги години сум на мисија за спасување на старите книги. Веќе имаме спасено па можеби 1000 книги во нашата домашна библиотека , мојата и на мојот партнер. Кај нас дома удобно одмараат големите дела на руските мајстори со издржани содржини, огромни , тешки и со еден познат мирис на некое непознато време. И делата на Остин и делата на Иго, Толстој, Набоков, филозофските хрестоматии, Хемингвеј, Бодлер, Ками, Кафка, Хесе...Шекспир....Бронте....пиа можам да се пофалам оти за мене е за фалење и најголемо богатство што го поседувам. Баш пред некој ден успеав да спасам 5 книги , толку ми дозволија да земам, од една многу стара куќа на еден доктор од Скопје, кој што после земјотресот во 1963 ја напушта Македонија и остава една цела соба со научна литература и белетристика. Иако прилично уништени од влагата, скоро сите на српско- хрватски или англиски..сепак еве ги моментално до мене исчистени и преубави. Се надевам дека еден ден ќе наидам на литературно дело преведено на Македонски ...и ќе ми би направи чест да го имам за себе.