Да ви опишам на кратко како поминавме во Истанбул преку туристичка агенција од Скопје
Како прво автобусот беше многу неудобен за пат од 10 часа, мене лично буквално цела нога ми е со модринки исто и на госпоѓата што беше со мене. По 10 часа пат сите очекувавме да стигнеме во хотелот да се одмориме барем саат време пред да продолжиме со другите активности, но секако не беше така, кога стигнавме во Истанбул водичот ни кажа дека ке одиме прво во хотелот и после 4 часа возење низ Истанбул се симнавме од автобустот некаде близу капали чаршија и ни беше кажено дека сме имале панорамски преглед на градот и дека ке продолжиме со посета на топкапи, плавата џамија и аја софија.... уморни, ненаспиени, гладни, укочени од долгиот и неудобен пат баш ни се погоди и убавото жешко сонце тргнавме по водичот што неможевме да го следиме од што му се брзаше, прво бевме во плавата џамија но неможевме да влеземе внатре бидејки имаше молитва по претходно чекање на улица саат време да стигне водичот од Истанбул за да може нашиот водич да преведува, откако не ја посетивме плвата џамија тргнавме накај топкапи сарај, кога стигнавме таму се разбира со трчање по водичот, ни објаснуваше едно пола саат после имавме слободно време пола саат значи не бевме во харемот, не ги видовме собите кај што беа изложени облеката на султаните и накитот... после имавме пола саат да се одмориме малку и да јадеме нешто набрзина за да не ни избега водичот... кога тргнавме накај аја софија без да не преброи тргнавме до автобусот кога тогаш некои луге од групата му кажаа дека фалат две жени, па отиде да ги бара уште саат време додека ние го чекавме во автобусот во кој беше неподносливо жешко... откако ги најде госпоѓите имаше пола саат расправија со него па тргнавме најпосле во аја софија исто така беше се набрзинка гледање, сликање итн... и тргнавме после накај хотелот конечно за да стигнеме до таму незнам уште колку се возевме но знам дека стигнавме во 21 часот, право влеговме во собите без да ни го каже распоредот за утре например во колку да се чекаме и каде ке одиме... без разлика тогаш најбитно беше дека стигнавме до хотелот. Следниот ден прво отидовме во аксарај се беше убаво но не не однесе во харемот, потоа отидовме на брод да ги гледаме куките од "турските серии" без никакво објаснување за старите градби! после тргнавме накај хотелот после возење 3 часа ни остана само пола саат да се спремеме за вечерата што ја откажавме после бидејки бевме премногу изморени, следниот ден бевме во куката на али риза саат ипол, два саати во капали чаршија и по цел ден молење не однесе во џамијата на Сулејман и гробовите на султан Сулејман и Хурем после бевме во трговскиот центар и си тргнавме назад.
Ова за мене беше малтретирање, а не шетање ако вака треба да изгледа постета на било кое место преку туристичка агенција тогаш нема да се повтори уште еднаш...никаква организација, се што беше пишено во програмата не беше реализирано кога стигнавме.. никаков редослед немаше и водичот беше неискусен!!!