Колумна: Слушај си го срцето...да да, секако

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Е де, не дека неможе батето да издржи, гледам топ е, и нешто не се многу замара. Нормално е да се добие остра критика, зошто ако никој не ти укаже каде грешиш никогаш нема да напредуваш. Затоа се цени многу искреноста од моја страна. Но поентата ми е зошто ако првиот коментар е лош, одма после него се е лошо? Ако првиот е пофалбен, сите останати се вааауу топ. Толку ли луѓето се соживеани со фејзбук шемата па мислат дека ако се контрадикторни на нешто се попаметни? Тоа ме иритира. Што сеа и тука ќе збираме Лајк и ќе идеме на страна на мнозинство ? Зошто не си формираш свое лично мислење? Ако нека е јак нападот, и нека е солидна добра критика. Но зошто од целаааа колуумнааа, ќе се најде една реченица и строго на неа ќе се држиме и ќе критикуваме? Тоа сакам да ми се разјасни, зошто луѓево едноставно водат инает и ќе се запнат за нешто ко пијан за плот?
Па не, тука не е така :) Прошетај и по другите теми и ќе видиш дека токму тие кои ти запнаа за око, имаат свои точни и јасни ставови.

Deviously Devilish

Активен Член
28 август 2012
104
72
28
30
Па не, тука не е така :) Прошетај и по другите теми и ќе видиш дека токму тие кои ти запнаа за око, имаат свои точни и јасни ставови.

Можеби и не прочитав доволно коментари, туку само разлистав, како што напоменав. Но навистина добив таква грда импресија.

Nightmare_f

Истакнат Член
19 февруари 2012
1,359
2,207
423
Дома пред Пц
Е де, не дека неможе батето да издржи, гледам топ е, и нешто не се многу замара. Нормално е да се добие остра критика, зошто ако никој не ти укаже каде грешиш никогаш нема да напредуваш. Затоа се цени многу искреноста од моја страна. Но поентата ми е зошто ако првиот коментар е лош, одма после него се е лошо? Ако првиот е пофалбен, сите останати се вааауу топ. Толку ли луѓето се соживеани со фејзбук шемата па мислат дека ако се контрадикторни на нешто се попаметни? Тоа ме иритира. Што сеа и тука ќе збираме Лајк и ќе идеме на страна на мнозинство ? Зошто не си формираш свое лично мислење? Ако нека е јак нападот, и нека е солидна добра критика. Но зошто од целаааа колуумнааа, ќе се најде една реченица и строго на неа ќе се држиме и ќе критикуваме? Тоа сакам да ми се разјасни, зошто луѓево едноставно водат инает и ќе се запнат за нешто ко пијан за плот?

ако мојот коментар е "лош" немораат да ме копираат нека си кажат секој шо си мисли..барем јас не глеам дали некој пред мене коментирал позитивно или негативно...јас си имам свое јас и си пишувам коментар според мојте сваќања...и сеа дали е моја среќа или несреќа незнам шо се паѓа секој пат да коментирам прва....да се регистрираше порано мож ќе ти оставев простор...прва да искоментираш на темава...

ама кој бил барем еднаш вљубен во животот...онака вистински .. ќе знае дали колумнава има веза или не...и зашто така сум искоментирала...

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Мене ми се допага колумнава.
Не е измислување на тола вода,но се што си пишува е така,не дека ние не си знаеме,може пак некој и не знае.
Колумнава како колумна,не гледам ништо во неа негативно.
Баш добар повод за изразување на свое размислување околу одредени факти.
Чива и да е,ми се допадна.
Срцето е само орган,да,но ете и симбол на љубовта,немам против да си остане како таков,без разлика дали формата е правилна или не,или дали чувствата извираат од срцето или мозокот.
Кога е човек заљубен,се случува да кажеме дека го изгубил паметот.
А нешто сепак продолжува да го води.Ете го води срцето.Орган како орган,битен како и сите,но може да се одвои како најбитен.

• Ми се допаѓа
Реакции: Nightmare_f

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Зошто под секоја колумна гледам едни исти фаци што за се мора да имаат забелешка? Во последно време листав по коментари и го приметив тоа...
Кога веќе си толку директна колку што тврдиш, цитирај, обрати ми се лично мене, за да прочитам и образложам зошто, а да не ти остане прашањето реторско, оти некултурно би било од моја страна.
Ако сум “промрчила“ на оваа или на твојата колумна, не значи дека, ко еве ти сега, ќе го фатам членот на пик и ќе одам од тема на тема да му барам забелешки на постовите за да го хм...“оцрнам“ зошто ми ја има исхејтано скапоцената ми колумна.
Постојат колумни од истово типче кои ми се допаднале. Може не сум ги величала јавно, за утре јас ако пишам, да очекувам и тој мене да ме велича, нели, за возврат оти сум го пофалила/одбранила, па да се чувствува должен.
Мене една твоја или негова колумна што не ми се совпаднале со мислењето, не е никаков показател дека не вредите ко личности, дека се` пишано ви е срање во боја и дека готово, ко баба Рога ќе те манијачам по теми, за ако ти кажеш дека нештото е бело, јас да се убацам дека е црно, само за да ти одам контра.
А дека постојат различни луѓе и уште толку различни ставови - несомнено. Блу убаво пиша, кој не е спремен да прифати три пати поостра критика на своја сметка, не треба ни да се нафаќа да критикува други.
Се надевам ќе си го средиш грдиот впечаток.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Аргеад

Староседелец
4 октомври 2012
1
0
1,001
50
Скопје
Ми се допаѓа твојата теорија за улогата на срцето од биолошки аспект но многу често духовноста е носител на постоењето ... Поврзаноста на срцето со емотивната состојба кај луѓето (јас би говорел за љубовта) е можеби хипотетичко гледиште но сепак постои и влијание на физиолошката состојба кај луѓето. Ако ги прашаме кардиолозите како најстручни за срцето, би рекле дека темната чоколада, црното вино и љубовта се многу корисни за срцето. Оставајќи ги на страна чоколадите, виното и слично, држи вода дека среќно вљубените луѓе живеат поздрав живот во однос на пример, на самците. Секако дека вљубените се изложени на пониско ниво на стрес и нервоза во секојдневниот живот, барем така би требало да биде, ако се изземе немаштијата нели, бидејќи некој би рекол: без пари нема љубот. До некаде ќе се согласам и со тие “Утописти“ ако направиме анализа дека најчесто видени фотографии (без оглед дали се на билборди, списанија, реклами или при прошетка) се од вљубени луѓе кои се релативно ок ситуирани. Впрочем, барем јас досега немам видено вљубен пар питачи кои се држат за рака а од нивните очи и насмевки зрачи љубов. Е сега, околу онаа поврзаност на срцето со љубовта би рекол дека е тоа нож со две острици. Се согласувате ли дека кај луѓето кои се во среќна љубовна врска која од некоја причина ќе заврши можат да доживеат неуро промени кои негативно ќе вллијаат на организмот, вклучувајќи го и кардиоваскуларниот систем, односно СРЦЕТО ? Како и ти што напомена, оној што бил заљубен знае како е срцето да трепери и почувствувал нешто топло во себе,бил сакан и сакал. Јас лично, сметам дека срцето е она место од каде што љубовта извира, а не мозокот. Тоа е оној момент кога го слушаме срцето (а не мозокот) бидејќи тоа владее со сите чувства. Се согласувам дека мозокот владее со чувствата кои ги контролираат сетилата, како на пример доколку допреме нешто топло мозокот во содејство со сетилата ќе ни каже да ја тргнеме раката бидејќи ќе се изгориме, но нели во тој момент и срцето ни затреперува. Дали според тебе мозокот му кажува да чука побрзо и ако е така што е целта на брзото чукање на срцето во овој случај? Дали дека тоа мало нешто ни дава живот и страхува дека во тој момент животот ни е загрозен? Сепак сметам дека “срцето ни збори“ користејќи свој говор. Говор кој го разбираме само ние. За жал, не секогаш секој од нас ќе разбере се што срцето ќе му каже, но секако дека последователно ќе има последица од тоа. Без оглед на се, битно е да се вратиме на оној момент на говор и научиме што било тоа што требало да го чуеме. Медицината објаснува дека мозокот му дава наредба на срцето да пумпа крв во нашите вени но нели тој импулс се дава и при вештачко дишење кога се дава масажа на срцето за да продолжи да пумпа. Епа јас досега не сум видел некој да дава масажа на глава кога срцето ќе престане да чука ... Со исклучок на атеистите, многу од нас веруваат дека телото е само елемент кој го користи душата за време на функционирањето, но душата без срцето неможе да опстои. Тоа е единствениот орган поврзан со чувствата кај човекот (оние како љубов, среќа, тага и сл.). Тоа во душата е највредно. Само тоа може да сака. Затоа и треба да биде негувано, толку многу за да не биде рането. Знам дека темата беше повеќе околу “говорот на срцето“ и малку забегав но да не тупам многу ќе завршам со изразот на вљубените еден кон друг: СРЦЕ МОЕ !!!11.jpeg