Колку трае сегашноста?

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Можеби со секое вдишување е моментот на сегашноста.
Секое издишување е минато тогаш,се додека не дојде следото вдишување.И така до бескрај.Не верувам дека постои граница или единична мерка со која би можеле да ограничиме од каде почнува минатотото и каде завршува сегашноста.
Баш тоа сакав да го напишам, дека со секој нов здив е сегашноста.
Сегашноста граби моменти од иднината а се претопува во минатото,но никогаш не завршува.

• Ми се допаѓа
Реакции: Female, Violet and Lena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Сеа со секој здив или со секое изговарање на „Миг“? Значи за нуркачи кои соборуваат рекорди вашата теорија вели дека за нив сегашноста трае повеќе.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Сеа со секој здив или со секое изговарање на „Миг“? Значи за нуркачи кои соборуваат рекорди вашата теорија вели дека за нив сегашноста трае повеќе.

Да,така некако би било
Запри го здивот кратко и види дека се ќе запре за момент.Ниту постои минато ниту иднина.

• Ми се допаѓа
Реакции: Farfalla

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Да,така некако би било
Запри го здивот кратко и види дека се ќе запре за момент.Ниту постои минато ниту иднина.
Зар сегашноста има мерка време кое може да го обликуваме по желба?
Значи ако го сопреме здивот, сегашноста трае повеќе? Зар моментот кога сме го запреле здивот, не е веќе минато, како што и моментот кога ќе вдишиме повторно, не се наоѓа некаде во иднината?

Еднаш имав прочитано некаде дека сегашноста е константна, единствената моментална реалност помеѓу минатото и иднината кои се само ментални концепти т.е. мемории и претпоставки. Таа некоја „дефиниција“ највеќе ми се допадна.

• Ми се допаѓа
Реакции: Violet and existence

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Зар сегашноста има мерка време кое може да го обликуваме по желба?
Значи ако го сопреме здивот, сегашноста трае повеќе? Зар моментот кога сме го запреле здивот, не е веќе минато, како што и моментот кога ќе вдишиме повторно, не се наоѓа некаде во иднината?

Еднаш имав прочитано некаде дека сегашноста е константна, единствената моментална реалност помеѓу минатото и иднината кои се само ментални концепти т.е. мемории и претпоставки. Таа некоја „дефиниција“ највеќе ми се допадна.
Во погорниот пост напишав дека нема мерка и дека всушност се е сега.
Минатото се споментите,иднината е илузија.
И да,ако го запреме здивот,автоматски ќе запрат и мислите кои ја создаваат иднината и воедно минатото.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Минатото се споментите,иднината е илузија.
И да,ако го запреме здивот,автоматски ќе запрат и мислите кои ја создаваат иднината и воедно минатото.
Aх бе Ленче, тоа Буда ви ги помати и знаењата. Ако го запреш здивот единствено што (релативно) ќе запре е воздухот во тебе. Ај кажи ми и дека мозокот запира додека дишиме и да одам да им плукнам у фаца на она докторине.

• Ми се допаѓа
Реакции: cakar_ulav and Electra

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Како сé е сега? Вчера и утре што се? Чуму тогаш часовници, денови, месеци итн за мерење време, ако сé е сега?
Мислите нека запрат, но времето? Она кога мислите запреле, веќе наредната секунда станало минато.

• Ми се допаѓа
Реакции: Boyle

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Aх бе Ленче, тоа Буда ви ги помати и знаењата. Ако го запреш здивот единствено што (релативно) ќе запре е воздухот во тебе. Ај кажи ми и дека мозокот запира додека дишиме и да одам да им плукнам у фаца на она докторине.
Мозокот запира додека дишеме?
Што има Буда врска со темава?
Се прашувам,зошто на секое мое мислење го убацуваш Буда во дискусија?
Колку што знам не го споменав никаде и ова е лично мое мислење
околу оваа тема.
И да се изјаснам уште еднаш.
Мислите го создаваат минатото како и иднината.
Се што постои е сега.

Како сé е сега? Вчера и утре што се? Чуму тогаш часовници, денови, месеци итн за мерење време, ако сé е сега?
Мислите нека запрат, но времето? Она кога мислите запреле, веќе наредната секунда станало минато.
Вчера било некогаш сега.
Поминало.
Утре можеби ќе биде сега,може и ќе не удри кола и нема да го доживееме.
Ама тој момент на сега го носиме постојано со себе.
Не гледам тука нешто што не е јасно.

Последна промена од модератор:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Вчера било некогаш сега.
Поминало.
Утре можеби ќе биде сега.
Ама тој момент на сега го носиме постојано со себе.
Не гледам тука нешто што не е јасно.
Тоа се` во ред, само како дефинираш колку трае тој миг на премин? Тоа од прегеска те прашувам.

А за Буда? Што мислиш зошто?

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Тоа се` во ред, само како дефинираш колку трае тој миг на премин? Тоа од прегеска те прашувам.

А за Буда? Што мислиш зошто?
Не сум размислувала зошто,можеш да ми објасниш.
А за преминот напишав погоре што мислам.Тоа е само идеја,мое мислење околу тоа и може да е исто толку неточно како твоето изјаснување погоре :)