Во услови кога егзистенцијата е условена со припадност кон одреден ентитет и исполнување на барањата кои тој ентитет ги поставува, дилемата околу стереотипи делува сувишно.
Возрасни луѓе кои се одрекуваат од својата индивидуалност за одреден, најчесто ситен интерес - според мене се одрекуваат и од човечкиот род.
А каде припаѓаат ако не во човечкиот род?
Не би сакал да ги навредам хиените и лебарките со споредби, затоа би рекол дека стануваат дел од една нова, сива зона.
Многумина се чуделе како тоа мирниот и учтив Германец наеднаш станал соучесник со масовни убиства. Г-ѓа Хана Аренд има пишувано околу тој феномен и прилично добро го објаснува.
Иако се работи за помал интензитет, и денес истата анимална приклонетост кон ситниот интерес си го прави своето. За среќа, времето и локацијата се такви што нема масовни убиства. Но има масовна корупција и легализиран грабеж.
Возрасна раја ја продава иднината на сопствените деца за 200 евра месечно.
Проблемот е секогаш во претходните генерации кои оставаат таков сакат систем во игра, а по чии правила ќе треба да играат и новите генерации.
И пред читањето на Аренд ми беше сомнителен култот кон постарите. Сега ми е јасно и зошто. Култот бил самореплицирачка мантра на постарите за да не се доведе во прашање нивниот интегритет. Кој е соодветен на камењарка.
Само што камењарката не продава ефтини мантри.
П.С. Чудно е кога треба да се напушти некој со кој некогаш си имал нешто заедничко, кој делел слично мислење за партиските морони......пред и самиот да стане партиски морон.
Сега по принцип на крвно сродство треба да толерирам муабети за рајот во кој живееме ама не сме свесни? Муабети кои не постоеле до пред два месеци? Јас сум бил крив шо не сум `се снашол` на време?
Ма иди убиј се роџаче.