Извадоци од книги

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
2 комични цитати од Новеченто - Алесандро Барико.


Свиревме три-четири пати на ден. Прво за богаташите од луксузната класа, потоа за оние од втората, а некогаш одевме и кај бедните емигранти и свиревме за нив, но без униформа, како што си бевме облечени, а понекогаш и тие свиреа со нас. Свиревме затоа што Океанот е голем и страшен, свиревме за луѓето да не почувствуваат како минува времето и да заборават каде се и кои се. Свиревме за да танцуваат, зашто ако танцуваш не можеш да умреш и се чувствуваш како господ. И свиревме Регтајм, затоа што тоа е музиката на кога Господ тансува кога никој не го гледа.
На која Господ ќе танцуваше, само да беше црнец.


----
Ladies and gentlemen, meine Damen und heren, Signore e signori, Mesdames et Messieurs, добредојдовте во бродот во овој пловечки град кој е исти Титаник, мирни останете каде што сте, господинот таму се заплука, добро го видов, добредојдовте на Океанот, кога сме веќе кај темата, што барате тука?, да не е облог во прашање, доверители ви се зад петици, доцните едно триесет години по Златната треска, сте сакале да го видите бродот и не сте забележале дека тргнал, сте излегле од дома само за миг да купите цигари, сега жена ви е во полиција и кажува беше многу добар човек, најнормален, за триесет години ниту една караница... Навистина што мајка барате тука, на триста миљи од каков било заебан свет и на две минути од следниот нагон на повраќање? Пардон мадам, се шегував, имајте доверба, оди овој брод како топче по билијардска маса на Океанот, так, уште шест дена два саата и четириесет и седум минути и плоп во дупката, Њујоооорк!
 

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
"Како што ќе дознаам во текот на овие осум години, јас во куќата на Кескинови не одев секоја вечер само за да ја видам Фусун, одев и да живеам трошка во светот во којшто таа живее и` дише. А основната карактеристика на овој свет беше неговата "вонвременост". "

"Ако постојаната ангажираност на човечкиот ум со љубената или со кандидатот за љубена е важен показател на љубовта, тогаш бев на пат да се вљубам во Фусун. Но, разумниот, ладнокрвниот маж во мене, велеше дека постојаната моја преокупираност со Фусун, извира од други мажи. А на тврдењето дека љубомората е многу важен знак на љубовата, брзоплетиот одговор на мојата логика беше дека оваа љубомора е привремена: би се навикнал на списокот на "други мажи" со коишто се бакнала Фусун за неколку дена, можеби и би ги омаловажил овие мажи коишто не отишле подалеку од бакнувањето. Но, кога водевме љубов тој ден, секогашната мешавина од игра, љубопитност и фенеричност беше повеќе од детинесто сексуално задоволство, се запрепастив кога сфатив дека се однесувам според поривот, со новинарски јазик кажано "да ја имам", обидувајќи се моите желби да и` ги наметнам со остри движења и заповеден начин. "

"Животот што го живеев, ме научи дека Времето, односно потсетувањето на линијата што ги обединува миговите коишто Аристотел ги нарекува сега, е болно за многумина од нас. Трудот да ја замислиме пред очите линијата што ги обединува, односно линијата што ги обединува миговите, предметите, како во нашиот музеј, што во себе ги носат тие мигови, се натажуваме поради неизбежниот крај на линијата, затоа што нe` потсетува на смртта и затоа што со болка осознаваме дека самата линија - како што чувствуваме поголемиот дел од времето - нема никаква смисла. "

Музеј на невиноста - Орхан Памук
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Lena, Female and Luckky

crvenkapa

Староседелец
15 јануари 2013
235
593
1,093
„Ако мислиш и ти да бегаш – ми вели, никогаш да не се обѕрнуваш назад. Твоето свртување може да биде кобно - ми вели, зашто ќе дознаеш кој е тој што те брка. Ќе му го видиш лицето и може да се предадеш. Ќе застанеш и ќе му се предадеш – вели. Затоа бегај се додека не се умори тој што те брка. Додека не те заборави. И додека ти не го заборавиш него.“

(„Тунел“, 2003 г.)
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
She puts her hands on either side of my face,and the room falls away.
I have never gotten so lost in a kiss before.And dann the space between us explodes.My heart keeps missing
beats and my hends cannot brings her close enougth to me.I taste her
and realize that I have been starving.
I have loved before,but it didn't feel like this.I have kissed before,but it didn't burnt me alive.
Maybe it lasts a minute,maybe it's an hour.All I know is that kiss and how soft her skin is when it brushes
against mine and that even if I did not know it until now,I have been waiting for this person,all my life.

Jodi Picoult
Sing you home
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: BlackTulip

RoxieHeart

Староседелец
6 мај 2014
60
58
1,018
Inside your darkest fantasies.
Размислувањето е опасно само тогаш кога со него се занимава неразвиена интелигенција.

Човек е мошне силен кога ја признава својата слабост.

Темниот цвет- Џон Голсворди
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja and Lena

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
90
Ништо заедничко

Љубовта ништо нема
со петте сетила и шесте правци
целта е да се искуси
привлечноста на Љубеното.

Потоа,можеби,со дозвола
ќе дојде од Бога:
тајните што треба да се знаат ќе бидат кажани
со речитост поблиска до познанието
од овие завиени,збунувачки навестувања.

Тајната не се задржува со никого
освен со тајнозналецот
за слухот на неверникот
тајната и не е тајна.

Скапоцениот камен на водата
Руми
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Земјата тажи, венее, светот гине, згаснува, небото пропаѓа со земјата, ја разурнува, ја обезобразува, ги распрснува нејзините жители..... Земјата ќе биде запустена, наполно ограбена, зашто Господ реши така. Проклетство ја голта земјата радоста е протерана. Стравотија, јама, стапица, пред тебе се жителу на земјата!.....Ќе се растресат темелите на земјата, ќе се распука страшно, ќе се залула како пијан човек, ќе се затетерави како колиба, толку ќе и стежне нејзиното беззаконие што ЌЕ ПАДНЕ И ВЕЌЕ НЕ ЌЕ СТАНЕ. (Исаија 24,1-20) Утробо моја! Утробо моја! Боледувам, срцето ми се кине, душата ми трепери! Не можам да молчам, зашто слушам звук на труба, боен вик. Зло по зло, цела земја опустува. Библиски извадоци кои ги има во книгата Времето и знаците од проф.Никола Тасевски -извонреден теолог
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
" Главната одлика на секоја случка е тоа што е единствена. Некој рекол така, јас само пренесувам. Повторувањето на секоја случка е и нејзино преобразување, лошо оживување, ампутирано. Ужасно е кога настаните не престануваат да живеат, кога не го забораваме животот, кога упорно се обидуваме од калта и правта на сеќавањето да создадеме суштина. Не знам зошто. Можеби затоа што сме веќе исчезнати. "

Ненасловена месечева соната - Давор Стојановски
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon

violetmoon

Модератор
Член на администрација
11 декември 2012
2,662
5,747
1,153
Работите кои ги гледаме се истите работи што се во нас.Не постои друга реалност освен онаа која ја носиме во себе.Поради тоа,многу луѓе живеат толку нереално,затоа што претставите надвор од себе ги сметаат за единствена реалност,а на својот сопствен свет не му дозволуваат да дојде до израз.И притоа можат да бидат среќни.Меѓутоа ако еднаш се осознае она другото,тогаш веќе не може да се избере патот по кој оди мнозинството.
Демијан-Херман Хесе
 

crvenkapa

Староседелец
15 јануари 2013
235
593
1,093
Ти беше мојот Исток и мојот Величетврток, ти беше се што му недостасуваше на светот;
Ти беше и моето незавршено минато и затоа јас те чував и прашував за тебе - Дениција, Петре М. Андреевски
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon