Извадоци од книги

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
In a moment, when I throw myself down among the absinthe plants to bring their scent into my body, I shall know, appearances to the contrary, that I am fulfilling a truth which is the sun’s and which will also be my death’s. In a sense, it is indeed my life that I am staking here, a life that tastes of warm stone, that is full of the signs of the sea and the rising song of the crickets. The breeze is cool and the sky blue. I love this life with abandon and wish to speak of it boldly: it makes me proud of my human condition. Yet people have often told me: there’s nothing to be proud of. Yes, there is: this sun, this sea, my heart leaping with youth, the salt taste of my body and this vast landscape in which tenderness and glory merge in blue and yellow. It is to conquer this that I need my strength and my resources. Everything here leaves me intact, I surrender nothing of myself, and don no mask: learning patiently and arduously how to live is enough for me, well worth all their arts of living. - Albert Camus, Nuptials
 

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
789
1,103
I am nothing special; of this I am sure. I am a common man with common thoughts, and I've led a common life. There are no monuments dedicated to me and my name will soon be forgotten, but I've loved another with all my heart and soul, and to me, this has always been enough.
~Notebook - Nicholas Sparks
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
So many people live within unhappy circumstances and yet will not take the initiative to change their situation because they are conditioned to a life of security, conformity, and conservatism, all of which may appear to give one peace of mind, but in reality nothing is more dangerous to the adventurous spirit within a man than a secure future. The very basic core of a man’s living spirit is his passion for adventure. The joy of life comes from our encounters with new experiences, and hence there is no greater joy than to have an endlessly changing horizon, for each day to have a new and different sun. - Jon Krakauer, Into the Wild
 
  • Like
Реакции: Saladin

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
"Настојуваше низ своето тело да се види себеси. Затоа толку често стоеше пред огледало. Бидејќи се плашеше дека мајка и ќе ја затече, нејзините погледи во огледало имаа белег на таен порок.
Пред огледалото не ја привлекуваше суетата, туку чудењето дека го гледа своето јас. Забораваше дека гледа на командна табла на телесни механизми. И се чинеше дека ја гледа својата душа, која и се прикажуваше во цртите на лицето. Забораваше дека носот е само цевка за довод на воздух во градите. Во него гледаше верен одраз на својот карактер.
Се гледаше долго и на моменти и пречеше што ги гледа на себе цртите на мајка си. Затоа се гледаше поупорно и се трудеше со силата на волјата да ги отстрани, да ги избрише цртите на мјака си за да остане на нејзиното лице само тоа што е самата таа. Кога и успеа, тоа беше момент на опиеност: душата излегуваше на површина на телото, како војската кога ќе навали од под палубата, ќе ја исполни целата палуба, ќе мафта со раце и ќе пее. "

Неподносливата леснотија на постоењето - Милан Кундера
 

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
789
1,103
"Таа беше вистинска, направена од вистински нешта, со вистинско срце во неа, вистински дишеше, вистински се бореше со себеси, вистински губеше, вистински се обидуваше повторно. Затоа јас секогаш вистински и' простував.
Затоа што знаев дека вистинските луѓе умеат и вистински да погрешат"
-Идиотски приказни - Ксенија Николова
 
  • Like
Реакции: Prashina and Lena

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
789
1,103
"Нашите гревови се само наши. Никој нема право да зборува за тоа, освен ние самите. Нашите гревови се вистински, се додека не падне дожд и ги исчисти. Одеднаш ги нема- како никогаш и да не биле. Тогаш сфаќаме дека имаме право на среќа, без разлика колку пати сме се капеле во калта. И, токму како дождот, некој ќе се вљуби во нас и тогаш кога ќе бидеме највалкани..." ~ Идиотски приказни- Ксенија Николова
 
  • Like
Реакции: Lena

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,627
1,683
Normandy
“Educationalists who think they can understand the young are enthusiasts. Youth does not want to be understood; it wants only to be let alone. It preserves itself immune against the insidious bacillus of being understood. The grown-up who would approach it too importunately is as ridiculous in its eyes as if he had put on children's clothes. We may feel with our youth, but youth does not feel with us. That is its salvation.”
Erich Maria Remarque, The Road Back
 
  • Like
Реакции: Luckky

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
789
1,103
"Ќе ти напише некој песна само за тебе. Ќе умре на хартија само за тебе. Ти ќе дојдеш целата како од бајка со усни црвени. Ќе ти рече - седни, имам нешто за тебе. Ќе седнеш, ќе прекрстиш нозе како да си Шерон. Ќе чекаш. Што ли чекаш? Можеби чекаш парфем, или скапа торба? Упорно чекаш. Ќе ти даде лист харија. Ќе ти рече - вака ми правиш да ми биде. Ќе прочиташ. Ќе прочиташ друг живот на хартија. Ќе имаш некого во рацете. Ќе го пуштиш. Ќе речеш - уште не знам како ти доаѓа вака да пишуваш. Ќе се насмевнеш, ќе запалиш цигара, ќе одлеташ со погледот. Ќе испаднеш к***а, убиец, и болка. Велам к***а, оти лажеш дека ти се допаднал подарокот. Велам убиец, оти убиваш со твоите прашања што мирисаат на пластика. Велам болка, оти си токму тоа, од болките најопасни, гребеш како умник што треба да се вади. Нема лек за тебе, може со тебе, може и без тебе, а некој и покрај тоа за тебе би зборувал со денови. Некоја будала. Некоја будала од најбудалите. Друг пат ќе одите на вечера, ќе ти купи ружа, и ќе бидете ОК:"
~Ксенија Николова
уф колку е моќно
 

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
789
1,103
"Ќе ти кажам една тајна, дојди седни до мене, но биди тивка. Таквите зборови се плашат да бидат слушнати. Само немите ги знаат. Оние што читаат од огледалото на душата. Биди и ти таква, биди нема ноќва, прочитај од очиве што излегува. Капе околу тебе, ти се давиш, а не гледаш ни во што газиш.
Слатка мала иронија, велат тие очи што се нагледале тие знаат да лажат. Пуст јас не видов ништо од светов. А сепак љубам ко сто да поминале, поминале заминале, но ни една како тебе драга.
Твоите пак виделе од се и сешто, за се одговор знаат.
Знаеш, и бенката на тебе те обожава, па види ја се залепила за тебе, блеска од радост. Знаеш, нема спас драга, тоа е приказната, се кажано за навек- нема ни со тебе -нема ни без тебе, туку пуст јас
Оди сега, бегај ајде, оди играј си со пријателките, сите префинети, исто школо друг газда, сите свои, а во исто огледало, копии маскирани.
А јас, глупак, различен, несватлив за тоа потекло, ова е клише за тебе? За мене голотија. Види ме, гол на лист, а мислеше нема да ме собере цел.."
~Не го знам авторот,
но мн искрено
 
Последна промена:

Ditto+Maker

Истакнат Член
8 декември 2014
351
254
373
Bookworld
"Зошто мразиш историја?"- праша татко му, за момент оставајќи ја виљушката и погледнувајќи преку масата кон својот син, кој само ги крена рамениците- една негова лоша навика.
"Поради тоа што е здодевно", рече тој.
"Здодевно?"- праша татко му. "Мојот син го нарекува учењето историја здодевно? Дозволи ми да ти го кажам ова, Бруно", продолжи тој, навалувајќи се нанапред и посочувајќи со ножот кон момчето. "Историјата е таа поради која сме денес овде. Да не беше историјата, сега никој од над немаше да седи на оваа маса. Ќе бевме безбедно сместени во нашата стара куќа во Берлин и ќе седевме на нашата стара маса. Ние овде ја поправаме историјата."
***
Всушност, каде и да погледнеше, сè што можеше да види беа два типа на луѓе: среќни, насмеани, развикани војници во униформи или несреќни, расплакани луѓе во пижами на риги, од кои повеќето изгледаа како само да зјапаат во просторот пред нив, како да спијат со отворени очи.
"Момчето во пижами на риги"- Џон Бојн
 
  • Like
Реакции: Outrider