Зошто многу луѓе не веруваат во Библијата како Божји збор?

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Toa e тоа, главното оружје на црквата. Стравот. Паничниот страв дека ако не сте "добар" човек, ќе заминете во пеколот. Е сега малку контрадикторност. Нели ако според библијата некој ти удри шамар треба да го свртиш и другиот образ, тогаш зошто постои пекол? Нели за секој човек се најдобро, мир во светот и слично. Како тогаш ако сите сме чеда на некого тогаш некој оди во рај а некој оди во пекол?
Тебе, како човечко битие, ако ти е потребно книга за тоа како треба да се однесуваш и страв од надгробниот живот како казна, кажува доволно за тебе. Сериозно луѓе, сериозно не правите зло и лошо заради тоа што се плашите или заради што сметате дека така е правилно?
Ако ви треба книга и невротичен уплав за да ве држи зауздани од тоа да не правите лошо и ако ви треба книга за да бидете добри луѓе, тогаш проблемот е во вас.
Во ред,и нека биде проблемот во менејас си признавам дека верувам во некоја виша сила,страв ми е да не бидам казнета.Кога сите луѓе би имале барем малку верба ,ке има повеке добрини.Библијата во целост не ја разбирам и ти си во право,но не е тоа невротичен уплав,реков дека е и за мене непознато чувство во душата што ми го диктира донекаде начинот на живеење.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Остави ја историјата,зборувавме за вишата сила,која е и дали постои.Не те разбрав за кој феномен сакаш да ти објаснам,но јас кажав лично за мене што ми претставува таа чудна сила,виша или каква дека ме држи да не бидам лоша,да не крадам,да не убивам.Сите заповеди не ги почитувам,но еве овие да,и тоа се поради тоа "Прави добро со добро ке ти се врати".Зарем ти немаш ни малку страв дека ако направиш нешто лошо ке те казни бог,или таа виша сила?
Не, немам. Тури му пепел на таков “добар“ човек ако од страв не прави лоши работи. По мене тоа не е човек.

А турски не пишувам за да не ме разбереш. Феноменот што тие што верувааат во виши сили и богови се поголеми криминалци и поголеми убијци отколку тие што не веруваат. Сега ти е појасно?

Во ред,и нека биде проблемот во менејас си признавам дека верувам во некоја виша сила,страв ми е да не бидам казнета.Кога сите луѓе би имале барем малку верба ,ке има повеке добрини.Библијата во целост не ја разбирам и ти си во право,но не е тоа невротичен уплав,реков дека е и за мене непознато чувство во душата што ми го диктира донекаде начинот на живеење.
А која е таа виша сила? Што е тоа?

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Selene

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
не те свака
Не, немам. Тури му пепел на таков “добар“ човек ако од страв не прави лоши работи. По мене тоа не е човек.

А која е таа виша сила? Што е тоа?
Па реков дека не ја знам,само ја чувствувам.

Тавтабита

Староседелец
2 јануари 2013
15
12
1,003
Мастурбираат и женските,станува збор за миничот.Тоа е јавна провокација,мамец за машкиот пол.

"Верничке", мастурбацијата е строго забранета во Библијата, да ја имаше прочитано ќе знаеше, ама очигледно ја немаш, исто како и останатата квазихристијанска багра.

А за тоа дека миничот бил мамец и јавна провокација за машкиот пол, немам коментар, ама па и според другите твои мислења не ни очекував нешто паметно да изјавиш.
Само така, воспитувај ги ти синчињата твои дека ако жена носи минич, тоа е знак дека е к***а што провоцира и дека имаат право да ја силуваат.
Не заборавај само дека има муслимани што тврдат дека секоја што шета без бурка ги провоцира мажите, и јас искрено се надевам дека ќе налеташ на некој таков, кој твојата незабуленост ќе ја смета за јавна провокација и покана за секс.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
"Верничке", мастурбацијата е строго забранета во Библијата, да ја имаше прочитано ќе знаеше, ама очигледно ја немаш, исто како и останатата квазихристијанска багра.

А за тоа дека миничот бил мамец и јавна провокација за машкиот пол, немам коментар, ама па и според другите твои мислења не ни очекував нешто паметно да изјавиш.
Само така, воспитувај ги ти синчињата твои дека ако жена носи минич, тоа е знак дека е к***а што провоцира и дека имаат право да ја силуваат.
Не заборавај само дека има муслимани што тврдат дека секоја што шета без бурка ги провоцира мажите, и јас искрено се надевам дека ќе налеташ на некој таков, кој твојата незабуленост ќе ја смета за јавна провокација и покана за секс.
Секој си размислува и се облекува како сака,а ако сакаш тука да најдеш нешто паметно со твојот ежовски пљунопис си се зае...а!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Неможам да им се изначудам на луѓето што вината ја гледаат во луѓето кои не го кријат своето тело, наместо во оние кои неможет да се контролираат себе си и своите нагони....

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky, Idiot and Хоуп*

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Неможам да им се изначудам на луѓето што вината ја гледаат во луѓето кои не го кријат своето тело, наместо во оние кои неможет да се контролираат себе си и своите нагони....
Одите надалеку со темата,но сепак пристојното облекување не ги боде очите,а ако некој има мерак да привлекува погледи и ужива во тоа,нека шета гол.

Тавтабита

Староседелец
2 јануари 2013
15
12
1,003
Секој си размислува и се облекува како сака,а ако сакаш тука да најдеш нешто паметно со твојот ежовски пљунопис си се зае...а!

Цццц, толкава верничка, а не знае дека маструбацијата е забранета...Готова си орхидејо, дедо боже ги загрева котлите...
Ова ежовски пљунопис стварно не знам што е, но не можам да ти замерам, вие верниците си имате обичај така хистерично да реагирате секогаш кога ќе излезе
на виделина фактот дека уставри немате ни основни знаења за вашата религија, а камоли нешто повеќе.
Затоа орхидејо дифтарска, земај тоа библијата во раце, прочитај а потоа обиди се да живееш според нејзините напатствија, и дури тогаш ќе имаш право да коментираш, а вака си само обична лицемерка и малограѓанка - кењаш како иделе непристојно облечени во црква, а од друга страна и самата не го почитуваш светото писмо.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Цццц, толкава верничка, а не знае дека маструбацијата е забранета...Готова си орхидејо, дедо боже ги загрева котлите...
Ова ежовски пљунопис стварно не знам што е, но не можам да ти замерам, вие верниците си имате обичај така хистерично да реагирате секогаш кога ќе излезе
на виделина фактот дека уставри немате ни основни знаења за вашата религија, а камоли нешто повеќе.
Затоа орхидејо дифтарска, земај тоа библијата во раце, прочитај а потоа обиди се да живееш според нејзините напатствија, и дури тогаш ќе имаш право да коментираш, а вака си само обична лицемерка и малограѓанка - кењаш како иделе непристојно облечени во црква, а од друга страна и самата не го почитуваш светото писмо.
Нигде не реков дека сум 100% верник,и ако ме изнавреѓа,пак си интересно створење за забава на форумов,и така ми стане веке здодевно.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Злото постоело и пред Бога,за време бога,а и после него до ден денешен.Поред толку болни умови,психопати,манијаци,злочинци,има и луѓе како мене па и вас кои имаме нешто во нашите тела,мозоци или срце,незнам како да објаснам што не држи да не правиме лоши работи.Да не ни е тој страв,или таа верба во тоа непознато,што не држи да не скренеме од добри во лоши луѓе,сега ке бев некој масовен убиец,или криминалец.Затоа еднаш реков дека некогаш верувам а некогаш не верувам во бога,но има нешто кое ме држи да не бидам толку неверни Тома.Можда е совеста некоја сила,незнам,но нешто има сигурно.

Не може злото да постои пред Бог, ако одиме по христијанската теологија (јас ја викам митологија ама невермајнд).
Бог го створил светот, и денот и ноќта, и доброто и злото, и бактериите и пињаколадите, се` е тоа Негово дело, убаво си пишува тоа во библијата.
Мислам дека знам каде ти е недоумицата а таа недоумица не е само твоја туку ги мачела генерации и генерации христијански теолози, и не само христијански, имено постоење на зло при постоењето на семоќен Бог којшто е Љубов (добар).
Досега во скоро 20 векови на теолошки мудрувања сеуште не е најден соодветен одговор, троа се обидувале со вметнување на поимот `слободна воља` за да злото го прикажат како човеков избор, но и тоа паѓа на најелементарна логика.
Други се повикувале на првобитниот грев, отпадништвото на Адам и Ева како извор на злото. И тоа е на ниво на 9 годишен ресенчанец. Не оди шо не оди...

Науката....којзнае...има интересни истражувања дека постои извесен процент на луѓе кои се раѓаат како психопати и како такви се чисто зло. Можеби 1 на 100, зависи од географија. Зошто е тоа така не се знае, но сепак е така, постојат паразити во човечка форма. При тоа психо манифестации како убијци, манијаци, силувачи се и најмал проблем. Најголем проблем се капиталисти-олигарси, политичари, бирократи, генерали и свештеници бидејќи психопатската природа на тие битија им овозможува најбрз успон на општествената скала. А зад себе оставаат многу повеќе трупови од нивните импулсивни психо-браќа како Џек Мевосек и слични...

Останатото е....проекција. За да нормален човек стане `успешен`, па дури и за да опстане, мора да игра по правилата на системот изграден од психопатите при што и самиот манифестира психо карактеристики. Да се надоврзам со најпрост пример од погоре, сите ние испаѓаме манијаци пошто ради нас црнчат деца по рудници, им сечат раце и милиони раја умираат како комарци во Конго. Купуваме мобилни, that is. И ај живеј без телефон во денешно време?

Чарето е гадно и крваво, можеби најдобро сумирано во зборовите на Џорџ Карлин.

Или другото, несоработка со системот, Ганди и тие ствари но и тоа е гадно...

• Ми се допаѓа
Реакции: Selene