Зошто многу луѓе не веруваат во Библијата како Божји збор?

Разголена Уметност

Истакнат Член
26 март 2014
32
47
118
Скопје
Јас ќе кажам дека сум добила крилја и сум полетала, паметните нема да ми поверуваат, глупавите ќе ми поверуваат и ќе кажат дека познавале некој што добил крилја, станал ангел и полетал,паметните нема да му поверуваат а глупавите ќе му поверуваат и ќе кажат дека познавале некој што познава некој друг што добил крија, станал ангел ,полетал и се вселил во облаците, паметните нема да му поверуваат, глупавите ќе му поверуваат и ќе кажат дека некогаш постоел некој што добил крилја,станал ангел, полетал,се вселил во облаците и ги казнувал грешниците, паметните нема да му поверуваат а глупавите ќе напишат книга за тоа како некогаш постоел некој што добил рогови, живеел под земјата и бил семоќен.

Глупаво е во 21 век уште да сме заслепени од црквата или библијата, попаметни сме од нив. Јас верувам во некоја виша сила, но не се колнам во библијата :)

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Глупаво е во 21 век уште да сме заслепени од црквата или библијата, попаметни сме од нив. Јас верувам во некоја виша сила, но не се колнам во библијата :)
Која е таа виша сила? Не е глупаво во 21ви век во виши сили да се верува? Само прашувам....

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Која е таа виша сила? Не е глупаво во 21ви век во виши сили да се верува? Само прашувам....
Колку ли глупаво да звучи,сепак мислам дека сите веруваме во таа некоја невидена,неиздефинирана сила.Можеби и тоа што не ја знаеме или разбираме таа некоја величина не држи колку толку во некој ред,инаку би било покољ на земјата.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Колку ли глупаво да звучи,сепак мислам дека сите веруваме во таа некоја невидена,неиздефинирана сила.Можеби и тоа што не ја знаеме или разбираме таа некоја величина не држи колку толку во некој ред,инаку би било покољ на земјата.
Зборувај за себе. Не сите веруваат. Тоа што не го знаеме не го прави „вишо“. А за редот ако ние сами не си го направиме никој нема да ни го направи.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco

И сега има покољ на земјата, пример Конго-Киншаса (некои го викаат ДР Конго, порано Заир) има граѓанска војна од паѓањето на некој диктатор до денес, 15+ години и околу 6.5 милиони жртви и сеуште трае. Главната причина се ресурсите кои се на таа територија, има многу ретки метали и неметали, Колтан е еден од нив кој се користи за мобилни телефони а со бумот на мобилната телефонија баш во овие 15+ години тоа повлекува нови и нови жртви таму и деца кои рмбачат по рудници, невидени зулуми и свашта.
Зошто таа виша сила не овозможила мобилните да користат некој ефтин и достапен материјал за да се избегне злото?

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky and Saladin

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
И сега има покољ на земјата, пример Конго-Киншаса (некои го викаат ДР Конго, порано Заир) има граѓанска војна од паѓањето на некој диктатор до денес, 15+ години и околу 6.5 милиони жртви и сеуште трае. Главната причина се ресурсите кои се на таа територија, има многу ретки метали и неметали, Колтан е еден од нив кој се користи за мобилни телефони а со бумот на мобилната телефонија баш во овие 15+ години тоа повлекува нови и нови жртви таму и деца кои рмбачат по рудници, невидени зулуми и свашта.
Зошто таа виша сила не овозможила мобилните да користат некој ефтин и достапен материјал за да се избегне злото?
Злото постоело и пред Бога,за време бога,а и после него до ден денешен.Поред толку болни умови,психопати,манијаци,злочинци,има и луѓе како мене па и вас кои имаме нешто во нашите тела,мозоци или срце,незнам како да објаснам што не држи да не правиме лоши работи.Да не ни е тој страв,или таа верба во тоа непознато,што не држи да не скренеме од добри во лоши луѓе,сега ке бев некој масовен убиец,или криминалец.Затоа еднаш реков дека некогаш верувам а некогаш не верувам во бога,но има нешто кое ме држи да не бидам толку неверни Тома.Можда е совеста некоја сила,незнам,но нешто има сигурно.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Злото постоело и пред Бога,за време бога,а и после него до ден денешен.Поред толку болни умови,психопати,манијаци,злочинци,има и луѓе како мене па и вас кои имаме нешто во нашите тела,мозоци или срце,незнам како да објаснам што не држи да не правиме лоши работи.Да не ни е тој страв,или таа верба во тоа непознато,што не држи да не скренеме од добри во лоши луѓе,сега ке бев некој масовен убиец,или криминалец.Затоа еднаш реков дека некогаш верувам а некогаш не верувам во бога,но има нешто кое ме држи да не бидам толку неверни Тома.Можда е совеста некоја сила,незнам,но нешто има сигурно.
Да да сигурно. Низ историјата, тие што веруваат се поголеми убијци од тие што не веруваат. Како тогаш го објаснуваш тој “феномен“?

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Да да сигурно. Низ историјата, тие што веруваат се поголеми убијци од тие што не веруваат. Како тогаш го објаснуваш тој “феномен“?
Остави ја историјата,зборувавме за вишата сила,која е и дали постои.Не те разбрав за кој феномен сакаш да ти објаснам,но јас кажав лично за мене што ми претставува таа чудна сила,виша или каква дека ме држи да не бидам лоша,да не крадам,да не убивам.Сите заповеди не ги почитувам,но еве овие да,и тоа се поради тоа "Прави добро со добро ке ти се врати".Зарем ти немаш ни малку страв дека ако направиш нешто лошо ке те казни бог,или таа виша сила?

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Остави ја историјата,зборувавме за вишата сила,која е и дали постои.Не те разбрав за кој феномен сакаш да ти објаснам,но јас кажав лично за мене што ми претставува таа чудна сила,виша или каква дека ме држи да не бидам лоша,да не крадам,да не убивам.Сите заповеди не ги почитувам,но еве овие да,и тоа се поради тоа "Прави добро со добро ке ти се врати".Зарем ти немаш ни малку страв дека ако направиш нешто лошо ке те казни бог,или таа виша сила?
Toa e тоа, главното оружје на црквата. Стравот. Паничниот страв дека ако не сте "добар" човек, ќе заминете во пеколот. Е сега малку контрадикторност. Нели ако според библијата некој ти удри шамар треба да го свртиш и другиот образ, тогаш зошто постои пекол? Нели за секој човек се најдобро, мир во светот и слично. Како тогаш ако сите сме чеда на некого тогаш некој оди во рај а некој оди во пекол?
Тебе, како човечко битие, ако ти е потребно книга за тоа како треба да се однесуваш и страв од надгробниот живот како казна, кажува доволно за тебе. Сериозно луѓе, сериозно не правите зло и лошо заради тоа што се плашите или заради што сметате дека така е правилно?
Ако ви треба книга и невротичен уплав за да ве држи зауздани од тоа да не правите лошо и ако ви треба книга за да бидете добри луѓе, тогаш проблемот е во вас.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider