Живот без факултет

~ Скарлетка ~

Активен Член
25 октомври 2012
348
204
43
35
Скопје
Ама ако одиш на факултет само за да си најдиш работа тогаш е подобро да не ни почнеш со факултет. Јас да имам доволно време ќе си запишев и втор факултет и ќе учев уште нови работи. За работа после би работел што и да е, само да имам доволно пари да си изградам мала лабораторија и да си ги тестирам идеите таму. Според мене грешно сфаќање имаат скоро сите околу факултетот, ама такво е времето дојдено.

е јас муабетот го праев за ако ти треба работа а ја нема нигде... пошто и јас сум со истиот план, да работам што и да е за да собирам пари за нешто мое... ама нема ни што и да е за да почнеш од негде пошто за нај проста работа ти викаат сакаме искуство. и кога ќе стекнам искуство за било што ако нигде не ме примат? него батали то, стварно беше многу ружна :rofl (така ми личеше муабетов ко на к-15)

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe

Sebastian

Активен Член
17 февруари 2012
174
110
43
А зошто да не....Незнам зошто(еве ако знае некој нека даде мислење) кај нас владее тоа колективно мислење дека без факултет си никој и ништо и бла бла неможеш да постигниш успех или дека си "малоумен" или што ти ја знам.
Прво.Во изминатиов период се даде огромна шанса од страна на државата за сите идни студенти со тоа што се отворија скоро во секој град дисперзирани студии и посебни факултети.Дали тие фунционирале,како фунционирале,зошто не фунционирале,какви кадри ќе вадат тоа е друго и овде е небитно си има мислам(ако нема треба да има) посебна тема за тие студии.
Второ.Се навраќам сега на темата....тие што најповеќе го застапуваат тоа "мислење" дека си без факултет, според мене се оние што народно ги викаме "бувалици".Пред се, секоја чест на тие што стварно имаат 9.5,10.00 просек и што стварно знаат да се уклопат во социјалниов живот(иако се премногу малку).Не зборувам ан тие туку за оние исфрустрирани и забеани кои 24/7 висат на книга се праат ексра научени и како да се веќе станати професори(универзитетски).Тие незнаат за забава,дечко или девојка, не знаат што е пијанство а камо ли студенски живот, ма тие апсолутно ништо не знаат колку и да мислат дека знаат.Џабе ти е тебе 55434 факултети завршени кога го немаш поминато онај УЛИЧНИОТ ФАКУЛТЕТ, кога незнаеш еден најобичен и најбанален муабет да направиш...и што дека си се пребубал/ла и си зафршил/а фалултет -_-...ке конкурираш за рабтно место на кое си да речими компетентен да го добиеш ама не го добиваш затоа што газдата ќе си го вработи сонот на пријателот, ќерката на швалерката, другарот, братучедот на жена му и слично.И што сега....ќе се собериме и пред Влада ќе протестираме.... Треба едно еднаш засекогаш да сфатите....студираш ако сакаш..студираш на тој и тој факултет затоа што сакаш, те интересираат тие науки, редовно во пракса ги следиш сите настани поврзани од таа област, следиш литература, со задоволство дебатираш и се "прасправаш" со професорот за некоја добра тема од таа област a не дека татко ти имал економиски и ти сега ке бидеш татино паметно и ти на економски ќе се плесниш а појма немаш што уствари учиш.Премногу долго се задржав..така да анкратко само да кажам дека премногу знам што ен се на факултет а што вадат добра плата, со сопствени бизнис и си имаат многу добри услови.

Farfalla

Староседелец
14 февруари 2012
455
1,010
1,103
Симнете се од пуфкастите облачиња и извадете ги розевите наочари.
Дојдоа времиња кога факултетот нема никаква важност. Секој може да се запише. Се накотија градинкине за големи деца, саде писменоќа ни владее во државава.
И што ако сум на факултет? Што ако уште некој е на факултет? Јас сакам да учам, да се надоградувам, имам планови за себе, сакам да запишам втор факултет, сакам специјализација... Знам дека јас ментално можам, ама финансиски- тешко.
Од мое искуство, се е до среќата. Ако те прати среќа, можеш и со 3 минути школо да заработуваш грдни пари.
И молим ти се, секој еден сака веднаш директорска функција. Столица, канцеларија, сопствен бизнис. Епа браво, што да кажам друго.
Каде е потта? Малку трње по патот? Искуство стекнато? Ма не е битно тоа.
Според мене, може да се води сосема нормален живот без факултет. Газдине по кафичине да не случајно се факултетски образовани? Или фризерките?
Само среќа, ништо друго.

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Симнете се од пуфкастите облачиња и извадете ги розевите наочари.
Дојдоа времиња кога факултетот нема никаква важност. Секој може да се запише. Се накотија градинкине за големи деца, саде писменоќа ни владее во државава.
И што ако сум на факултет? Што ако уште некој е на факултет? Јас сакам да учам, да се надоградувам, имам планови за себе, сакам да запишам втор факултет, сакам специјализација... Знам дека јас ментално можам, ама финансиски- тешко.
Од мое искуство, се е до среќата. Ако те прати среќа, можеш и со 3 минути школо да заработуваш грдни пари.
И молим ти се, секој еден сака веднаш директорска функција. Столица, канцеларија, сопствен бизнис. Епа браво, што да кажам друго.
Каде е потта? Малку трње по патот? Искуство стекнато? Ма не е битно тоа.
Според мене, може да се води сосема нормален живот без факултет. Газдине по кафичине да не случајно се факултетски образовани? Или фризерките?
Само среќа, ништо друго.

Одлично кажано, среќата е многу битен фактор, тоа го потврдуваат многу успешни, кои имаат милиони зад нив, но и до образованието, не е тоа само факултет, она уличното е многу побитно :)

• Ми се допаѓа
Реакции: WomanInRed and Farfalla

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Док гу читаше тему... текна ми страшна идеја за бизнис, што викаше чкаља...
Фабрика за масовно правење на фотеље за сви вас факултетски образовани...
Још да испланирам куде ќе ги трошу паре ... :p

Gemini

Староседелец
24 мај 2012
2,478
5,077
1,153
Wind Of Change
Денес е битно да имаш некој да те турне напред за што не ти треба ни диплома,а вакви случаеви ги има многу барем во мојот град.Без диплома со едвај завршено средно образование си има солидна работа а некој бидејќи нема која да го турне напред и со диплома џабе му е,а и не сме сите синови и ќерки на директори,адвокати,доктори и слично.Искрено јас немам некој таква личност затоа воопшто и не размислувам каков би ми бил животот со или без факултет но ќе се обидам зошто никој па ни јас не знае кај ми е среќата..

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Пази дијагонала. Сестра ми има завршено за лаборант, и еве ја седи дома. Јас со една година на факултет, изигравам кичма транс. Значи, завршил не завршил исто е.

Mameha

Староседелец
9 јуни 2013
365
819
1,103
Вселената
Факултетот во денешно време воопшто не вереди. Секој втор сега се запишува на факултет, без разлика дали бил одличен ученик, со слаби отценки, не можел година да помини или пак ја повторувал годината.
Важно некој таков ќе ти биди колега на факултет, а и демонстратор, иако ќе се чудиш како тој можел да се запиши на тој факултет, кој бил слаб ученик, не бил свртен на улилиште, а ти си се борел за да имаш солидни отценки.
И кога ќе завршиш на факултет, исто како да не си завршил, нема да најдеш работа со тоа што си го студирал и ќе мора да работиш нешто за мизерни 100евра.
А некој без факултет, со среќата или пак со врски, можи да си има супер работа и да живее како господар.
Јас мојот факултет повеќе го избрав као демек по перспективен отколку што ми беше на кеф и сакам и кога ќе завршам и на специјализација да одам, да се надоградувам, се надевам, и според сосотојбава што ни е во државава.
Некои имаат врски, некои среќа, некои и двете.
Но, се надевам дека и со средно можам да работам доколку ми се посреќи и ме фати помалку пари, отколку што давам на факултет и до прво треба да давам кизне колку.

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
порано бев со мислење аууу без факултет, ништо не си и ништо не можеШ.
Ама сега како што гледам, ништо повеќе не е гаранција за добар живот, а најмалку дипломата.
еее колкумина знам факултетлии седат бадијалџии дома, а исто така колкумина знам средно завршиле, директ странство и печалат..ене ги, баш им е супер, добра пара ваѓаат, уличниот факс го имаат, не се пореметени од бубање...
мојот став е дека ако немаш позадина и немаш кој да те турне напред (освен ако не си добар газолижач) џабе ти е тука образование, единствено го признавам факултетот како лична сатисфакција и желба, поради таа причина и јас сакам да се запишам..а и не сакам да ми остане она:што ќе беше ако се запишев..
ама секој со својата среќа, колкумина мрсулчето не знаеле да си го избришат до четврта год. средно па сега директорчиња станаа. иронија, знам, ама тоа е.

• Ми се допаѓа
Реакции: Aquarius

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
Денес во оваа држава факлутетот е луксуз. Има капацитет деца од работнички фамилии каде што не можат да си дозволат да запишат факлутет.
И,што тие луѓе ако не завршат факултет значи дека се ограничени и не сакаат да се надоградуваат умствено?
Глупост.
Иако,факултетот ја загуби првичната вредност каде по завршувањето полесно можеше да се најде работа,денес не дека не вреди дипломата,туку игра значително помала улога. Врски и партиска книшка се гаранција за работа без разлика дали сте со средно или факултет.
И морам да нагласам дека факултетот не е мерило за висината на интелегенцијата.
Имам една другарка дипломираше пред скоро 3 години и не може сеуште да најде работа,а пак друг другар со средно со партиска книшка седеше дома и зимаше плата. Така да се зависи од среќата,врските и книшката.