Државна матура

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
мене стварно ме интересира од дека тие информации за есејот? сигурни ли се? пошто и на мене ми имаат кажано, ама не знам дали да и верувам или не.. :)
Прашуваш за слободната тема за есејот или ??

Avona Vi

Истакнат Член
15 февруари 2012
493
631
93
Прашуваш за слободната тема за есејот или ??
за есејот.. ќе ни биде ли дадено да бираме помеѓу една слободна тема и таа за романтизам.. или како? и кој кажа дека ќе е така :D (мислам од сигурни извори ли е :D )

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
за есејот.. ќе ни биде ли дадено да бираме помеѓу една слободна тема и таа за романтизам.. или како? и кој кажа дека ќе е така :D (мислам од сигурни извори ли е :D )
Да така е јас лани полагав... Имаш две теми дадено - една од романтизам ( од Странствувањето на Чајлд Харолд или Евгениј Онегин) или слободна тема :)

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
мене стварно ме интересира од дека тие информации за есејот? сигурни ли се? пошто и на мене ми имаат кажано, ама не знам дали да и верувам или не.. :)
Пишуваше на страната дека романтизам ќе биде само :)

Avona Vi

Истакнат Член
15 февруари 2012
493
631
93
Да така е јас лани полагав... Имаш две теми дадено - една од романтизам ( од Странствувањето на Чајлд Харолд или Евгениј Онегин) или слободна тема :)
аха .. фала ти :*
а уште нешто да прашам.. :D
само тоа ли ќе имаме за пишување.. ќе има ли да пишуваме барање, извештај, записник.. ?

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
само тоа ли ќе имаме за пишување.. ќе има ли да пишуваме барање, извештај, записник.. ?
ние лани немавме такво нешто... ваљда не ама не сум сигурна ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: Avona Vi

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
на која страна? може линк ? :)

- Ученицитеќетребадапишуваатедентекст, приштоќеимаатможностдаизберат, насамиотденнаиспитот, далиќепишуваатнаслободнатемаилинатемаизвлеченаодматеријалоткојсереализираспореднаставнитепрограми, аседелодиспитнатапрограма. ДПМКсеодлучи за оваа испитна година темата да сеизвлекуваодпериодотРомантизам (воиспитнитепрограмисенаведениавторитекоиприпаѓаатнаовојпериод).

http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/2739_informacija 1.doc

(незнам зошто вака ми го дава текстот али ете линк види си :) )

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
ние лани немавме такво нешто... ваљда не ама не сум сигурна ;)
Нема да има ништо таков како барања извештаи и слично. Праев муабет со професорката ми рече дека оваа година немало такво нешто ..

• Ми се допаѓа
Реакции: Avona Vi