Домашните верници, а вие атеист

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Веруем дека и да сакам нема да можам да ти докажам дека не сум од оние модерните што атеизмот го сметаат како шема.
Да ти поедноставам,не би сакал да се замарам со никаква религија,зошто се тоа за мене е бајки од Андерсен и контролирање и раздвојување на проста маса. А кога ќе видиш,најголемите војни во светот биле на религиска основа.
Не би сакал да влегувам во дебати од типот која религија е подобра,од проста причина што би можел да расправам на тема Која боја е најубава и да го имам истиот ефект. Но сепак,кога по мое би одбрал религија што за мене е правилна,не заради приказните туку заради учењето и поуката,тоа би бил будизмот,затоа што е религија што поттикнува најголемо спиритуално развивање на човекот.
И дали би требало да бидам припадник на одредена религија за да не бидам хипстер? :)
ок во ред несакав јас да наметнам некој да биде религиозен ете ме интересираше тоа дека денес сите се модерни-атеисти и затоа побарав како тоа е тој атеист па дури и домашните ги убедувал , ме избегна и од тебе побарав одговор... а точно е дека религијата само ги разделува луѓето..

• Ми се допаѓа
Реакции: Solstice

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Еве кај мене дома е така. Јас сум атеист, они си се верници али кењаат против црквата. Дома скоро и да не паѓа муабет за религија. Јас од чиста почит кон нив знам да честитам христијански празник било да е именден, божиќ, велигден или сл. Тоа што јас им честитувам од почит не ме прави мене верник. Коа иде велигден не ме викаат на црква да ја вртиме зашто знаат дека не верувам, никогаш не ми рекле да идам со нив у црква или да присуствувам на некој верски обичај ако не сакам. Ние тројца дома си сметаме дека тоа е лична ствар и дека не треба да се караме за тоа. Се` додека функционираме добро дома религијата ни е последна работа за која би се расправале.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten and Solstice

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
чекај прво мене да ми одговори ама лаже овој дека е атеист зш да беше немаше да избегнува одговори :zelen

Боже помогни и, насловот те буни или пак за нешто сакаш објаснување. Не беше наменето тоа ''јас'' во насловот за мене. Ај јебига пак ти објаснав.

Не дискутирајте бе луге, бришајте ако не ме свативте, ке излезем кретен нели ?
Мене ми беше чисто да си кажете дали сте атеисти па дали се твоите дали сте во ваква ситуација како во темата, а тоа што сум јас ке и кажам скришно на Алба можеби е Џесика Алба па ке ми се допадне.

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Се напнавте :eek

Ретко скоро никогаш не дискутирам на тема религија..
Колку што разбрав од воведот, членот бара да се продискутира и да се даде мислење околу тоа хипотетички ако се најдеме во таков случај, како би реагирале, како би се однесувале со домашните...или пак оние кои што навистина се наоѓаат во таква ситуација да изнесат свои мислења и лични искуства.

Јас сум од оние првите и ќе кажам само никој на овој свет нема право на другиот да му кажува што да мисли, во што да верува..иако тоа би се противело на нашите мислења и принципи, сепак секој си има свое право за религиозно и било какво друго определување.
А конкретно за случајов, најверојатно кога веќе би се одлучила на таков чекор и би одела против милиони други верници, зошто да не успеам и својот живот со домашните да си го ускладам во согласност со своите уверувања.Не гледам зошто би имало некој конкретен проблем во семејството околу тоа, освен доколку би станало прашање околу моралниот статус на семејството, но и тогаш секогаш се наоѓа начин за се, да се докаже зошто е тоа така за да може другите да те прифатат таков каков што си.

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
Се напнавте :eek

Ретко скоро никогаш не дискутирам на тема религија..
Колку што разбрав од воведот, членот бара да се продискутира и да се даде мислење околу тоа хипотетички ако се најдеме во таков случај, како би реагирале, како би се однесувале со домашните...или пак оние кои што навистина се наоѓаат во таква ситуација да изнесат свои мислења и лични искуства.

Јас сум од оние првите и ќе кажам само никој на овој свет нема право на другиот да му кажува што да мисли, во што да верува..иако тоа би се противело на нашите мислења и принципи, сепак секој си има свое право за религиозно и било какво друго определување.
А конкретно за случајов, најверојатно кога веќе би се одлучила на таков чекор и би одела против милиони други верници, зошто да не успеам и својот живот со домашните да си го ускладам во согласност со своите уверувања.Не гледам зошто би имало некој конкретен проблем во семејството околу тоа, освен доколку би станало прашање околу моралниот статус на семејството, но и тогаш секогаш се наоѓа начин за се, да се докаже зошто е тоа така за да може другите да те прифатат таков каков што си.
Еве убаво си кажа дека секој има право на избор, ондак ти си верничка или ?
Не да имаш проблем , туку сакав да прашам ти што а што родителите,и од овде гледам некоја дискусија што може да има некаде и децата да бидат атеисти а родителите вериници, затоа ја отворив темата. Да се искажете како сте по дома :)

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Јас само едно ќе кажам.

Being an atheist is okay. Being an atheist and shaming religious and spirituality as silly and not real is NOT ok.

Being a christian is ok. Being homophobic, misogynistic, racist or a otherwise hateful person in the name of christianity is NOT ok.

Биди си тоа што си, но биди за себе. Ако ти си си достигнал внатрешен зен, што мислат другите за твојата (не)спиритуалност е ирелевантно.

• Ми се допаѓа
Реакции: близнак and Bleach

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
Јас само едно ќе кажам.

Being an atheist is okay. Being an atheist and shaming religious and spirituality as sillyand not real is NOT ok.

Being a christian is ok. Being homophobic, misogynistic, racist or a otherwise hateful person in the name of christianity is NOT ok.

Биди си тоа што си, но биди за себе. Ако ти си си достигнал внатрешен зен, што мислат другите за твојата (не)спиритуалност е ирелевантно.

Не сакам да кажам, дали е во ред да си тоа или тоа, туку лично вие како стоите на тоа?
Еве пример ти ? Како си ? Верник и одндак и татко ти и мајка ти се верници и се е океј, немало проблеми со религија ова она, неможе кај сите да е исто, па затоа отворив да прочитаме мислења и искуства кај кого како е.

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Чисто онака, никад не сум се разсправал за религија по форуми ама ме интересира што е вашата “на тие што ќе се пронајдат во маубетот“ поента со тоа јас “непарен“ а тие “парни“. Што има да им докажувате или не за нешто ниту пак тие да ви докажуваат ако вие сте тие што не го прифаќаат истото. Џабе и верски книги на глас дома да читаат ако вие не сакате не ни морате да сватите нешто. А тое е дека животот е еден и искорестете го, Не се замарајте со нешто што мислите дека не ве интересира но нити пак пробувајте да го наметнете вашето мислење над другите за нешто што не ги интересира. Ајт сега мрш на спиење и оставете си ги вашите верувања и убедувања за вас не морате и нас да ни ги кажувате.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra and slb_bobo

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Спаѓам во оваа категорија. Не дека моите дома се нешто претерано религиозни, ама ете, им останало повеќе ко навика.
Мене дома никој никогаш не ме седнал да ми расправа дека ќе горам во пекол или да ме сметаат антихрист ако сум одбила да појдам во црква со нив. Едноставно, ми дале слобода во изборот.
Им честитам празници, за Бадник и Велигден седам со нив на трпеза, едноставно, убава ми е амосферата и сакам да си бидам со нив, без разлика дали празникот за мене има некакво “духовно значење“ или е само уште еден обичен оброк.
Претеран атеизам е подеднакво лош ко и претерана верба.

р.ѕ. За да владее среча и задовољство и да не решаваме мистерија кој бил “јас“ во насловот, ви го сменив. :D

• Ми се допаѓа
Реакции: goodgod and parvati

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
р.ѕ. За да владее среча и задовољство и да не решаваме мистерија кој бил “јас“ во насловот, ви го сменив. :D
Aj сега смни го во христијани во религиозни или во верници. Христијаните се само дел од Православните а православните пак само дел од милионите различни религии на овај свет.
И секако наслов како наслов не може да има завршеток со интерпункција на крај. Ако несловот, било кој не само овај, има прашална форма не значи дека треба да има и прашалник на крај, самата прашална форма на реченицата употребена како наслов го подразбира истото. А за извичникот ич да не правиме ни муабет. Некој ти се “дере“ а сака да му дискутираш на негова тема... (без коментар)...