Потполно се согласувам со кажанотоСекако зависи и од карактерот на мажот, можеби најголемо учество на создавањето на џентламенството е од домашното воспитување, ако тој за сопствената мајка создаде перцепција за суштество кое треба да се почитува и има пример (таткото) како треба да се однесува. Џентламенството на некој начин е култура и уметност на убаво однесување.
И јас мрзам да сум џентлмен не дека ја третирам лошо девојката далку од тоа ,но нејкам девојка да ми е леле ајде отвори ми врата, части ме пијачка,ајде земиме со кола да не одам сама, и такви слични работи, едноставно сакам д ми биде забавно смеа ,правење откачени работи и сл.
Јас имам едно питањце. Зошто пак воопшто им се придава важност на џентлменство и „дамство“ и остало?
Чуруци сме бре, не знам, ко некој престиж да е да кажеш „Вауу дечко ми е џентлмен, ова, она направи.“
Еве јас на пример, неќам џентлмен. Не ја варам потребата од таков покрај мене.
Мене ми е глупаво ко дрво да стојам/седам и да чекам од него банални работи бе.
Глупаво ми е да застанам ко статуа и да чекам да ми отвори врата, ко јас фатена да сум во рацеве.
Глупаво ми е да ми трга стол, ко јас да не знам да седнам, немој, ноктето ќе ми се скрши.
Најглупо ми е кога ги гледам седнале ко мивки и на секое чекаат тој да извади новчаник да плати едно кафе од 50 денари.
Па да ти се плукнам мори паразитке една, не си сиротиња. Понуди се барем да делиш. Тоа дамско понашање ли е?
Да не треба и да клекне и рака да ми пољуби кога ќе ме види? Уф, скапоцената јас.
Тоа, драги мои, не е џентлменство. Тоа е лечење хирови, комплекси и одење по газ.
Џентлменство - поим од поодминато време кога момците морале да ги импресионираат родителите на нивната избраничка.
Сега кога се’ е изопачено, најбитно е да е човек со некакви вредности и морали.
Јас сакам бре некој со кој ќе можам да се мајтапам, да одиме по улица и да се занесуваме лево-десно, да се смееме гласно на глупости без гајле дали некому ќе делуваме ко дама и џентлмен, сакам да си маваме сеир, па и да си опалиме по некоја пцовка море ако е потребно. Не сум растение па така да дремам.
Е не, ќе чекам да ми го сервира на златна тацна „Најдрага моја, бисеру мој, мојов срамежлив џентлмен кој лежи на оваа златна тацна се нуди на твојата дама. Дали нејзиното Височество би прифатило дружба со овој покорен Господин?“
Добро ај, уште сум зелена сега. За 10 години сигурно нема да ми личи горенаведеното, ама сепак на нерви ми скакаат препичњачки што едвај пркнале од земја, а веќе бараат џентлмен иако врска немаат што тоа значи.
Темата џентлмен, сме читале за ваквите ендемски видови во книгите на Николас Спаркс, и сме ги гледале во холивудските романтични комедии. Студирјќи на оваа тема наидов на спротиставување помеѓу машките и женските погледи(што и не ме зачуди) на оваа тема.
Жените се жалат како повеќе не постојат мажи кои отвараат врата од автомобил, ги носат кесите од попладневното пазарување, на -20степени го соблекуваат своето палто за да и го дадат на девојката , стануваат во преполн автобус од своето место за да и го отстапат на некоја жена/девојка/баба и слично. Вистински мажи во вистинска смисла на зборот. Дали треба да се задоволиме со мажите на кои секој втор збор е пцофка, секоја втора мисла е вулгарна и секој прв манир потсетува на примитивниот прачовек.
Од другата страна пак мажити се прашуваат како да постојат џентлмени кога во денешно време со самото тоа што жените бараат рамноправност , услугите на џентлмените не се посакувани. Џентлмените изумреја со пристапување на сила на рамноправноста маж-жена. Исто така имаше и коментари од типот како да постои џентлмен кога повеќе нема дами, за кого да бидеме џентлмени, за шмизли, спонзоруши? Вистинската дама во вистинска смисла на зборот сама ќе си најде џентлмен, затоа што со такви жени , мажите неможат а да не се однесуваат со целосна почит, восхит.
Кое е вашето мислење на оваа тема?