Дали Скопје треба да се затвори?

Дали Скопје треба да се затвори?

• Вкупно гласале
    50

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
неможам да ги класифицирам на Гевгеличани и дошлаци, кога темава е за Скопје !!! - нели Мели ?
Незнам :) ...називот секој сам си го избира,односно во случајов,епитетот за лугето кои не се од Скопје

4FUN

Староседелец
3 март 2012
897
1,988
1,093
Незнам :) ...називот секој сам си го избира,односно во случајов,епитетот за лугето кои не се од Скопје

насловот е "дали Скопје треба да се затвори" - а да го прочиташе воведот , немаше сега да ме цитираш ... (shake)

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
4FUN те цитирав прв пат заради воведот,а после тоа заради поставени прашања :) и не е куууллл некој ако те баци на крај :*

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
kumani poef ubavu pesnu na utakmice kd se igra protif tim od Skopje : )
ama ne e mesto da napisHu sHto ustfari poef i sHto e ustfari i tacHno toj sHto ga poef

ja pred nekoj vikend sede u drusHtfo skopjani a od koi samo edno devojcHe besHe od Skopje, sHto e ustfari tacHno deka gi ima mnoo
od drui gradovi, preselba na narodite, zatoj e SKopje tolko golemo i sfe tam se prai
trea da se prezemef merke da se namali taj preselba za da ne se prenatrupa grad i da ne se ulozue sfe u njega : )

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
А како ке го затвориш Скопје? Јас незнам како мислите да се затвори? со каква уставна законска регулатива ке се направи тоа? Остајте ги приказните за Љубљана, Словенија е земја во која постои регионален развој, таму индустријата не е уништена како кај нас, земјоделството е ценето, туризмот развиен. Која будала би се иселила од местото каде се родил и да бара среќа на друго место, ако има добри услови за живот?
Според мене проблемот треба да се бара на друго место. Сте се запрашале зошто Скопје не се шири на другата страна на Вардар, да речеме накај Радишани, Визбегово, Бутел, Север итн. Овие места се многу поблиску до центарот на градот од Расадник, Лисиче или Ѓорче. Кога на тоа ке додадеш дека сите Македонци продаваат од Чаир, Бутел и другите места во кои има масовна Албанзација и купуваат од ваму, нормално е дека просторот се стеснува. Занчи Скопје неправилно се развива и на одредени места се пренаселува.Причина за тоа е масовната албанизација на одреден дел од градот, уништената индустрија во помалите градови и урабаната мафија.
.

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
Сметам дека треба да се затвори дефинитивно. Неможе да се развива само Скопје , а се друго да тоне едноставно не оди. Сеа кој е крив тоа не навлегувам ама да имам сеа некој јак капитал јас би инвестирал во источна Македонија некаде зашто? Прогласените мртви градови се ослободени од даноци 10 години , потоа таму многу работи се поефтини од Скопје нема шанси да не ми успее! Ко што вика кампањана Идеите се насекаде околу нас ако не ја видиш ти ќе ја види некој друг:)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Абе тукутака ќе се затвори бе... И после што?? Треба да се мисли што понатаму. Се сложувам со Dare дека проблемот е премногу комплексен. Секоја ена влада колку што е неспособна да реши полесни но клучни проблеми, не па ова ќе го решава. Да заобиколам политика, што ќе правиме ако се затвори? Прво треба да се реши комплетно инфраструктурата и текот на сообраќајот (паркинзи, проток, јавен сообраќај), после тоа реурбанизација на делови од градот, па комуналии, па социјална распределба. А сепак скопје е огромен. Да не збориме дека тек допрва се доградува, се носат нови комерцијални центри.... Со трговски цеентар на секој 1000 м2, дали би опстоиле тие продавници кога рецимо населението би се редуцирало, стопирало? Да се доаѓа туку така/да се живее од туризам? Скопје не е баш туристички град иако во последно време се форсира и се фрлаат огромни пари за тоа и да биде. Но дали е тоа погубно за економијата? Скупља дара него масло? Е тоа е вистинското прашање. Јас сметам и да се почне да се затвара, тоа не е постапка од да речеме година дена. Тука се инволвира многу време и труд кои што прашање е дали било која влада би можела да го среди.

AnnAmaa

Полноправен Член
11 јули 2012
42
20
8
СК.
Скопје не е голем град,Скопје почнува да станува тесен град.Откако се направи Капиштец нема ветерче на Водно.
Тие нови градби се заникаде,секое пољанче зградиче.Новите згради си гледаат прозор во прозор уште малку па лепенки!