Дали Скопје треба да се затвори?

Дали Скопје треба да се затвори?

• Вкупно гласале
    50

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
А зошто изобилува со луге од тој епитет? :)
Има и причини кои влечат корени од постземјотресно скопје (веднаш после земјотресот е објавено дека Скопје е отворен град.) Без притоа да се согледаат идните проблеми кои ќе го претворат во она што денес е. Цела администрација е тукуречи прерлена во еден град. А искрено бидејќи сме мала земја не е толкав проблем. Работата е покомплексна и многу зависи од менталитетот стекнат од повоена Југославија.

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

4FUN

Староседелец
3 март 2012
897
1,988
1,093
ова со затворањето малце ми е нелогички ... ама ај, секој си има свој идеи и замисли ! |-(

јас би попрво да ги зголемам сите давачки на дошљациве (cash) - па на кого му одговара нека остане и нека продолжи да живее тука , а за новодојденците да биде многу поскапа квадратурата на секоја куќа/стан и секоја работа да им биде 30% помалце платена - па кој мисли дека треба да си бега од свото родно место - нека земе лист и пенкало , нека удри есапот, па нека размисли дали ке продава ниви за да дојде во Скопје ! (wasntme)
- така во секој град ке има живот и работа:igra , а не само во два-три града во цела земја !

ова е мојот став во врска со темава ... сепак тука сме само да ги искажеме нашите ставови, не верувам дека ке смениме нешто - ама баш ништо нема да смениме (shake)

(wave)

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,796
1,153
29
Битола
после Скопје кои има 900.000 следуваат Битола која има 120.000 истата бројка ја има и Куманово и Тетово па следува Прилеп близу 100.000..па потоа се градовите под 100.000 како Велес,Штип,Струмица,Гостивар,Охрид и сл. !!! значи 2риот град не е со 80.000..поздрав од БИТОЛА

• Ми се допаѓа
Реакции: Wild.One and parvati

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Класичен е бидејќи иако Скопје е голем град, неговите витални органи се во рацете на мала група луѓе - политичари.
Во ред е, главен град е и му доликува...
НО, каде е правилната распределба на државната каса? 90% е концентрирана за и во проекти поврзани со Скопје..

Тоа е еден од административните проблеми. А касите е јасно кому денес припаѓаат. Да не почнуваме политики итн, но јасно е кој ги контролира. Тука сосема се сложувам. Затоа и чекориме во место.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
a kude da se zatfori ? u idrizovo ? hhh sHalu se
abe preeska slusHa deka okolo 500 miljona ke se potrosHif za Skopje 2014 proekt.
tugo majkeeeeeeeeeeeeeee, pa tija pare podednakfo da se raspredelesfa za celu drzavu, da se napraesfa ubavi rabote
da se otforif novi fabrike, kolko ke besHe dobroooooo, a ne samo za edn grad, i sHto ga napraisfa, slagalica : )
glupavi spomenici na sfi strane, ne e fer neli ? : )

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
ова со затворањето малце ми е нелогички ... ама ај, секој си има свој идеи и замисли ! |-(

јас би попрво да ги зголемам сите давачки на дошљациве (cash) - па на кого му одговара нека остане и нека продолжи да живее тука , а за новодојденците да биде многу поскапа квадратурата на секоја куќа/стан и секоја работа да им биде 30% помалце платена - па кој мисли дека треба да си бега од свото родно место - нека земе лист и пенкало , нека удри есапот, па нека размисли дали ке продава ниви за да дојде во Скопје ! (wasntme)
- така во секој град ке има живот и работа:igra , а не само во два-три града во цела земја !

ова е мојот став во врска со темава ... сепак тука сме само да ги искажеме нашите ставови, не верувам дека ке смениме нешто - ама баш ништо нема да смениме (shake)

(wave)
Дошљаците?
Колку убави епитети делите значи алал да ви е.
Се си е тоа до култура и едукација.Кој колку сака може да глуми ама ете еден збор може доста да го издаде :)
Јас нема да ги поделам лугето на дошљаци и скопјани само би додала дека не сите што доагаат да живеат таму доагаат од узурлук.
Кога јас бев дојдена таму и живеев 13 години не дојдов од азгн.Ако сакав да продолжам да се школувам немав друг избор.
повеке примери да не пишувам
заинает да се збори може колку и да посака човек,а и тврдоглавоста си го прави своето.
Е јебига,ке се увеличам и ке напишам,од ретките сум кои непристрасно ги гледа секогаш работите :sreken
И ама баш ич не ми е гајле за да гледам да напишам нешто колку да бидам сако Кууууллл!!!

• Ми се допаѓа
Реакции: 048, LMFAO and slb_bobo

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,796
1,153
29
Битола
по мое мислење Скопје треба да се плаши од Албанизација затоа што ако не се лажам 40% од метрополата се Албанци..тоа за еден главен град по мое е премногу..помислете после 10,20 години Скопје ќе биде доминантно Албански град..хахах па затоа Македонија е ова што е..главен град на една земја ќе има Албанци одколку домородното население Македонци..ова е мое мислење и ова е навистина срамно !

4FUN

Староседелец
3 март 2012
897
1,988
1,093
Дошљаците?
Колку убави епитети делите значи алал да ви е.
Се си е тоа до култура и едукација.Кој колку сака може да глуми ама ете еден збор може доста да го издаде :)
Јас нема да ги поделам лугето на дошљаци и скопјани само би додала дека не сите што доагаат да живеат таму доагаат од узурлук.
Кога јас бев дојдена таму и живеев 13 години не дојдов од азгн.Ако сакав да продолжам да се школувам немав друг избор.
повеке примери да не пишувам
заинает да се збори може колку и да посака човек,а и тврдоглавоста си го прави своето.
Е јебига,ке се увеличам и ке напишам,од ретките сум кои непристрасно ги гледа секогаш рабптоте :sreken
И ама баш ич не ми е гајле за да гледам да напишам нешто колку да бидам сако Кууууллл!!!

тоа ми е чисто улично скопско-чаирска култура и изразување !!!
знаеш ли колку ДОСЕЛЕНИЦИ има тука ? - сите се дојдени со една цел - да студираат, да дипломираат и да се вратат во својот роден град ... секој од тие ДОСЛЕНИЦИ кој се нарекуваат академски граѓани, студираат по 15 години - не дека не можат да го завршат побрзо факултетот - туку не им се враќа во нивното селце ... повеќето од нив знаеш ли што прават за да преживеат тука ? - девојките даваат на едно здраво, само ако знае дека си од Скопје - па може ке и се посреќи и ке ја омажат , а машките работат за мизерни 8-9000 ден плата ... па не се глупи газдите да ги покачат платите , кога има овци !!!
а да не зборам за тие што продаваат се , само за да се преселат во скопје, да купат еден стан, една кола и да црнчат секој ден за живот !!!

13 години си живеела во Скопје или толку години си студирала ? :^)

а за да бидам куллллл - ке треба на секој пост да гледам никого да не навредам, сите да ги пофалам и на крај бакнеж да им пратам - ама тоа нема да бидам јас, тоа ке биде само моја маска - нели Мели ?

:*

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
тоа ми е чисто улично скопско-чаирска култура и изразување !!!
знаеш ли колку ДОСЕЛЕНИЦИ има тука ? - сите се дојдени со една цел - да студираат, да дипломираат и да се вратат во својот роден град ... секој од тие ДОСЛЕНИЦИ кој се нарекуваат академски граѓани, студираат по 15 години - не дека не можат да го завршат побрзо факултетот - туку не им се враќа во нивното селце ... повеќето од нив знаеш ли што прават за да преживеат тука ? - девојките даваат на едно здраво, само ако знае дека си од Скопје - па може ке и се посреќи и ке ја омажат , а машките работат за мизерни 8-9000 ден плата ... па не се глупи газдите да ги покачат платите , кога има овци !!!
а да не зборам за тие што продаваат се , само за да се преселат во скопје, да купат еден стан, една кола и да црнчат секој ден за живот !!!

13 години си живеела во Скопје или толку години си студирала ? :^)

а за да бидам куллллл - ке треба на секој пост да гледам никого да не навредам, сите да ги пофалам и на крај бакнеж да им пратам - ама тоа нема да бидам јас, тоа ке биде само моја маска - нели Мели ?

:*
Сите??? (bravo)

Ако имав прилика да студирам каде што сум се родила немаше да дојдам да стидирам таму,а веке кога човек живее некаде 4,5 години,господине Скопјанец,нормално е дека ке се наввикне на медот со свој својствен вкус кој го нуди главниот ни град.
Во повеке наврати ја прашуваш дада ти Мели дали нели.? :)
И секогаш таа истото ти го кажува,ти си знаеш,ти си одлучуваш и ти си одбираш што е за тебе нели и дали :)
Но вакви изјави со ставање во еден кош на сите луге според одредена твоја класификација на скопјани и дошљаци,на скопјани кои се академски грагани а дошљаците можат само така да се нарекуваат,јас нема да ја прифатам.

Секакви луге има во секој град.
И не се сите исти,еден човек не е континуирано секогаш ист а камоли сите вон Скопје да се исти и со иста цел во животот.

4FUN

Староседелец
3 март 2012
897
1,988
1,093
Сите??? (bravo)

Ако имав прилика да студирам каде што сум се родила немаше да дојдам да стидирам таму,а веке кога човек живее некаде 4,5 години,господине Скопјанец,нормално е дека ке се наввикне на медот со свој својствен вкус кој го нуди главниот ни град.
Во повеке наврати ја прашуваш дада ти Мели дали нели.? :)
И секогаш таа истото ти го кажува,ти си знаеш,ти си одлучуваш и ти си одбираш што е за тебе нели и дали :)
Но вакви изјави со ставање во еден кош на сите луге според одредена твоја класификација на скопјани и дошљаци,на скопјани кои се академски грагани а дошљаците можат само така да се нарекуваат,јас нема да ја прифатам.

Секакви луге има во секој град.
И не се сите исти,еден човек не е континуирано секогаш ист а камоли сите вон Скопје да се исти и со иста цел во животот.

неможам да ги класифицирам на Гевгеличани и дошлаци, кога темава е за Скопје !!! - нели Мели ?