Дали Бог е незаинтересиран и бесчувствителен?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,401
5,901
1,683
Disco
Бог никогаш немал намера човештвото да страда од природни катастрофи. Тој сака луѓето да живеат засекогаш во мир на Земјата.Денес Бог не ги предизвикува природните катастрофи за да го казни човештвото. Како Бог на правдата, никогаш ‚не би го погубил праведниот заедно со злиот‘ (1. Мојсеева 18:23, 25). Тој ги штител оние што му биле послушни. Денешните природни катастрофи не ги бираат жртвите.Таквите непредвидени настани не се во склад со Божјата личност. Во Јаков 1:13 пишува дека Бог не ги искушува луѓето со зло, а 1. Јованово 4:8 многу јасно и едноставно ни кажува каков е Бог: „Бог е љубов“. Тој никогаш не може да биде одговорен за страдањата на невини луѓе предизвикани од случајни бури, земјотреси и други катастрофи.

Ајде сега пак...
Не ги прави воопшто цунамите или не ги прави за да го казни чоештвото? Ако не ги прави воопшто, зошто не ги спречува? Ако ги прави, зошто ги прави да убиваат раја? Тоа е од љубаф?!
Злото постои. Бог е семоќен и може да го спречи, бидејќи како семоќен и креатор на све и го создал. Тоа не го прави. Или не е семоќен или не е љубов.

Исаија 45/6 - Нека се знае од исток до запад дека се; вон Мене е ништавило. Јас Сум Господ и нема друг;
Исаија 45/7 - Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам се тоа.

Не може, дали сфаќаш. Не може. Не. И не. Не оди. Глупаво е. Или е семоќен или е љубов, трето нема. Се осеќам како хрчак во тркало кога пишувам за ова :ladno
Катарите, Албижаните и Богумилите барем биле поискрени, увиделе дека мејнстрим рисјанската теологија е како создадена за шимпанза па го довеле злото како антитежа на доброто. The Church dislikes this. `Убијте ги сите, Бог ќе ги препознае праведните.exe`

Никој нив не ги казнува, а најмалку бог. Не се работи за тоа дали направиле грев или не. Гревови не постојат, тоа е една голема човечка измислица создадена со цел да ги управува лугето, нели одсекогаш постојат тие што управуваат и тие што се упрвувани, а благодарение на најголемата манипулација наречена грев тоа лесно се постигнува, без никаква мака. Е, во природата го нема тој процес. Тука се е едноставно и се се случува од едноставни причини (па нели нештата не исчезнуваат само се претвараат од еден вид во друг и тоа не важи само за енергијата туку и за материјата) или на друг начин кажано за едно нешто да се создаде прво мора нешто да биде уништено, во спротивно ке нема движење, кругот ке се затвори и повторно ке бидеме ништо.

Никој не би можел да разбере зошто. Човекот не е доволно моќен за да ја согледа големата слика од високо, човекот едвај гледа и пред својот нос и не би требало да го обвинува бог за својата несреќа.
Нема да зборувам за ниту еден измислен бог од било која религија бидејки и за нив го имам истото мислење како и за гревот, всушност тоа е едно исто...
Ке зборувам за оној ``бог`` кој не создал, кој и да е, што и да е... тој кој со својата интелегенција и љубов го создал универзумот и нас лугето како дел од него и освен сета таа разнолична, обоена, восхитувачки убава материја, вдахнал дух за да ја придвижи истата и оставил и дел од себе во сето тоа со цел и неговото дело да создава дела... наречете го како сакате сеедно... Тој ``бог`` неможе да биде неправеден, да мрази, да казнува. Дури и сите тие примери кои ги наведуваш да се негово дело, не би можеле да имаат злоба за основа.

Тоа е веќе друго ако не веруваш во Бог даден од некоја религија, туку во некоја универзална сила, ентитет одговорен за стварањето но без никаков посебен однос кон својата креација, тогаш логички би било во ред. Но во тој случај треба да кажеш дека не е праведен и не е неправеден, не наградува ама и не казнува, не мрази ама и не сака. :)
Инаку пак ќе дојдеме на левел 1 и проблемот на злото :zelen
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Electra

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,517
1,183
Big Sur
Значи, да сумираме - од една страна, Бог создал и управува со сѐ, од друга страна - Бог не е виновен за природните катастрофи. Тогаш што? Зошто не ја создал природата перфектно мирна, па на тој начин да ги заштити своите поданици? Или на Луци котелот еруптира под земја, па се ствараат сите тие катастрофи на кои Семоќниот останува немоќен. (think)
И овие загинативе од погоре, дали одат во рајот како утешна награда што си го однеле или сепак им се суди според тоа како живееле?
Mада интересно што сте го опфатиле цунамито од 2004, со оглед на тоа што Индонезија се претежно муслиманим, Шри Ланка и Тајланд будисти, а кај Индијците преовладува хиндуизмот. Е сега, Бог го создал целиот свет или овие земји каде што христијанството е поретко застапено, не се во негов домен, па не може(л) ништо таму?...Што пак ја води семоќноста до знак прашалник. Ако пак е создател на сѐ, испаѓа дека ги отпишал овие ко 13то прасе од наследство пошто „ги штител оние кои биле негови поданици“, a другиве, oh well...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and existence

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
43
www.oto-mk.net
Бог никогаш немал намера човештвото да страда од природни катастрофи. Тој сака луѓето да живеат засекогаш во мир на Земјата.Денес Бог не ги предизвикува природните катастрофи за да го казни човештвото. Како Бог на правдата, никогаш ‚не би го погубил праведниот заедно со злиот‘ (1. Мојсеева 18:23, 25). Тој ги штител оние што му биле послушни. Денешните природни катастрофи не ги бираат жртвите.Таквите непредвидени настани не се во склад со Божјата личност. Во Јаков 1:13 пишува дека Бог не ги искушува луѓето со зло, а 1. Јованово 4:8 многу јасно и едноставно ни кажува каков е Бог: „Бог е љубов“. Тој никогаш не може да биде одговорен за страдањата на невини луѓе предизвикани од случајни бури, земјотреси и други катастрофи.


Прво, со тоа што останал верен, Исус ја докажал својата беспрекорност и потврдил дека само Бог има право да владее. Сети се, Сатана изнел лажно обвинение дека луѓето му служат на Бог само од себични причини (Јов 2:1-5). Со тоа што останал верен „сѐ до смртта... на маченички столб“, Исус дал непобитен одговор на ова неосновано обвинение од Сатана (Филипјаните 2:8; Изреки 27:11). Второ, со страдањето и смртта на Месијата требало да се платат гревовите на луѓето (Исаија 53:5, 10; Даниел 9:24).Исус го дал „својот живот како откупнина за мнозина“, и на тој начин ни овозможил да станеме пријатели со Бог (Матеј 20:28). Трето, со тоа што поднел секакви неволји и страдања, Исус бил „испитан како и ние“, во сѐ. Затоа е сочувствителен првосвештеник, кој може да „сочувствува со нас во нашите слабости
Бог што немал намера за одреден исход кој сепак се случил не е Бог кој поседува сезнајност. Бог што неможе да го спречи тоа што смета дека не треба да се случува не е Бог кој поседува семоќност. Толку е едноставно. Се друго е ментална гимнастика.
Сакал ама неможел, можел ама незнаел, знаел ама несакал......
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: malo

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,068
1,133
Тоа е веќе друго ако не веруваш во Бог даден од некоја религија, туку во некоја универзална сила, ентитет одговорен за стварањето но без никаков посебен однос кон својата креација, тогаш логички би било во ред. Но во тој случај треба да кажеш дека не е праведен и не е неправеден, не наградува ама и не казнува, не мрази ама и не сака. :)
Инаку пак ќе дојдеме на левел 1 и проблемот на злото :zelen
И тоа како има посебен однос кон својата креација. Ајде замисли си ја природата, ама одстрани го човекот од таа слика. Можеш ли да видиш колку чудесни нешта се сличуваат таму, кој совршен баланс го има. Природата им овозмижила се, таа им дала, бог им дал се што им е потребно за да успеат во таа борба, способност за камуфлирање на едни, брзина, неверојатно остар вид и слух на други, способност за организација на трети... тука нема казнување, нема одземање има само давање, а давањето е љубов.
Кога ке го додадеме и човекот во таа слика ке забележиме дека истата губи од својата убавина и баланс затоа што тој несвесно или свесно постојано се стреми кон самоуништување. Колку е веројатно цунамито да е природна катастрофа а колку е веројатно да е човечко дело. Жителите на некои од Афричките племиња немаат вода затоа што кока кола ги поседува единствените извори на пивка вода таму и потоа велиш дека бог е крив што истите умираат.

Е добро... не е се до човекот нели... Но уништувањето е само еден природен процес кој е и те како важен за опстанокот на самиот живот, за самото постоење на нештата. И предходно напишав дека за да се создаде едно нешто, предходно нешто друго мора да биде уништено... и се така во круг. Се што постои, без разлика дали е од жива или нежива природа се соочува со моментот на создавање и со моментот на уништување, односно со процесите на преминување од една форма во друга, од еден вид енергија во друга итн. Ако тој процес на уништување престане, ке престане и процесот на создавање...
Бог се што створил, створил од љубов. таа љубов е безусловна и несебична, најчиста љубов која може да постои. Ако бог мразеше немаше да дава.

Но, ние лугето постојано ја бараме вината во некој друг за нашите дела. Што е во споредба една природна катастрофа со катастрофите кои човекот сам си ги предизвикува (нема да пишувам опширно за ова, бидејки премногу е опширно, а се надевам дека ме разбираш).
Во последно време се случуваа големи поплави во Србија и регионот. Најлесно ни е да го обвиниме бог или да филозофираме за теориите на заговор, а има и трета страна... Кој е крив за глобалното затоплување?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: balerina and MoonFairy

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,401
5,901
1,683
Disco
Природните катастрофи историски и не се толкави убијци на луѓе. Маларичниот комарец и неговата другарка протозоата која ја пренесува наоколу, туберколозната бактерија, бактеријата на чумата која вирее во болви кои пак јаваат на стаорци, разни вируси.....сето тоа отепало милијарди и милијарди. Бог, кој нели е љубов можел да не ги ствара во својата премудрост, семоќност и љубаф. А кога ајде веќе...ги направил малите штеточинки...зарем не можел да прати Пророк, да му се јави на сон на Езекиел или Павле или рандом лик... и да му каже некој лек, вакцина, антибиотик...:)

Зошто го створил чоекот таков....никаков, да си штети сам на себе си, зошто не го напраил подобар?
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,068
1,133
Природните катастрофи историски и не се толкави убијци на луѓе. Маларичниот комарец и неговата другарка протозоата која ја пренесува наоколу, туберколозната бактерија, бактеријата на чумата која вирее во болви кои пак јаваат на стаорци, разни вируси.....сето тоа отепало милијарди и милијарди. Бог, кој нели е љубов можел да не ги ствара во својата премудрост, семоќност и љубаф. А кога ајде веќе...ги направил малите штеточинки...зарем не можел да прати Пророк, да му се јави на сон на Езекиел или Павле или рандом лик... и да му каже некој лек, вакцина, антибиотик...:)

Зошто го створил чоекот таков....никаков, да си штети сам на себе си, зошто не го напраил подобар?
A колку животни секојдневно убиваме ние? Ајде и да го оправдаме тој факт дека се храниме со нивното месо, ама колку животни убиваме за една модерна бунда, ташна, чевли... зарем не е глупаво, просто... (незнам како да се изразам), да се убие животно за ташна! За луксуз! Едно е да се убива и уништува за неопходни цели, а луксузирањето е крајно идиотска човечка особина.
Како се третирани животните кои се одгледуваат во фармите.
Колку инсекти ние убиваме секојдневно од неоправдани причини? Колку бактерии непотребно убиваме од едноставна причина што антибиотиците ги голтаме како бонбони и кога треба и кога не треба?
Бог е бог само за нас лугето ли? Мајката подеднакво си ги сака сите свои деца и на сите поеднакво им дава. Не е нејзина вина и одговорност ако тие постојано се во конфликт. Иако таа постојано ги учи на меѓусебна почит.
Запрашај се прво како ти се однесуваш кон она што ти е дадено, кон оној што ти дал и колку возвраќаш...
Зошто го створил чоекот таков....никаков, да си штети сам на себе си, зошто не го напраил подобар?
Бог несебично го обдарил човекот со интелегенција и креативност, а како сето тоа ке биде искористено од наша страна си зависи само од нас. Има една многу убава стара мисла ``На човек со сила можеш да му земеш, ама со сила не можеш да му дадеш``, односно, проблемот не е во давањето, куку во прифаќањето и искористувањето на истото.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,447
9,155
1,683
Кушкундалево
@malo
Бог несебично го обдарил човекот со интелегенција и креативност, а како сето тоа ке биде искористено од наша страна си зависи само од нас.
Ако правиме за истиот бог муабет, тогаш не беше ли тој сезнаен и семоќен? Дали ако истата таа интелигенција и креативност го истреби човештвото би значело дека Бог свесно ја уништил својата креација?
Кога спомна колку бактерии и животни убиваме, зошто не спомна колку растенија животните убиваат? Колку тревки и дрвца биле истребени благодарение на тревопасните животни, колку тревопасни животни биле истребени благодарение на месојадите, колку жртви благодарение на бактериите и микроорганизмите.

Прашање: Дали и вирусите се дело на семоќниот?
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,068
1,133
@malo

Ако правиме за истиот бог муабет, тогаш не беше ли тој сезнаен и семоќен? Дали ако истата таа интелигенција и креативност го истреби човештвото би значело дека Бог свесно ја уништил својата креација?
Кога спомна колку бактерии и животни убиваме, зошто не спомна колку растенија животните убиваат? Колку тревки и дрвца биле истребени благодарение на тревопасните животни, колку тревопасни животни биле истребени благодарение на месојадите, колку жртви благодарение на бактериите и микроорганизмите.

Прашање: Дали и вирусите се дело на семоќниот?
Погоре напишав за кој бог зборувам (не зборувам за ниту еден од боговите кој човекот ги измислил, не верувам во нив и не ја почитувам религијата)
она што го нарекувам бог во темава е онаа сила, онаа интелегенција која создала се што постои без разлика дали е од жива или нежива природа...

Е сега да ти го искоментирам болдираново. Всушност се мислам дали да го искоментирам пошто во неколку мислења што ги напишав предходно го кажав истото.
Без уништување нема создавање, тоа е еден совршен круг на дејствување, тоа е совршен закон на кој функционира целото постоење воопшто од причина што енергијата и материјата само преминуваат од еден вид во друг. Животните, растенијата, бактериите, вирусите, човекот итн. мораат да го одржуваат тој баланс тука на земјата за да го оджат животот на истатата. Ако постои само создавањето, после некој одреден период ке запре, кругот ке се затвори и се ке престане. Значи доаѓаме до заклучок дека основниот мотив е создавањето.
Уништувањето настанува со едноставна цел - од него да се создаде нешто ново, да се продолжи кругот на животот.
А ако основниот мотив е создавање, тогаш силата која го подтикнува е - Љубов
А ако уништувањето настанува со цел од него да се создаде нешто ново..., пак е Љубов
Еве наједноставно ке ти опишам: за да изградиш една куќа, ке мораш да исечеш неколку дрвја. За тие дрвја тоа е трагедија, а за тебе добивка, радост...
По цена на нивниот живот ти добиваш засолниште, дом... од друга страна освен животот на дрвјата, со нивното сечење си им го одзел домот и храната на многу животински видови... Каде е тука омразата. Постои ли зло?

По втор пат ке го напишам истото: Бог несебично го обдарил човекот со интелегенција и креативност, а како сето тоа ке биде искористено од наша страна си зависи само од нас.
т.е. Ако веќе постои зло, тогаш тоа го прави само човекот. Животните уништуваат несвесно, водени од своите инстинкти во борбата за опстанок, додека човекот уништува од себични причини. Замисли, некои видови на животни се загрозени до тој степен едвај да можат на прсти да се избројат затоа што богатите госпоѓи од нашиот вид сакаат да носат модерни бунди. Ете овој пример кажува за уништување од злоба, а не оние твоите во кои што се одвиваат сосема природни процеси.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,447
9,155
1,683
Кушкундалево
Не не, чекај малку сега. Се уништува нешто за да се создаде нешто? Креативност? Зошто тогаш имаш против тоа човекот да уништи нешто (пример крокодил) за да создаде нешто (пример чизми од крокодилска кожа)?
И јас по втор пат ќе те прашам: Дали ако тие дарови од Бог го истребат човештвото тоа би значело дека Бог свесно ја уништил својата креација?

Околу убивање животни за бунди од мода, сето тоа е природно. Човекот не е суштество кое може да опстанува сосема гол. Еволуцијата направила влакната на телото кои ја задржуваат топлината да се изретчат, а тоа наметнува потреба од облека, а облека не паѓа од небо (добро, има исклучоци... пример бунда од пердуви). Да ја спомнам креативноста која според тебе Бог несебично му ја дал на човекот, а овој ја искористил за да направи облека која е естетски и функционално подобра од сушена кожа?

Да претпоставам, веројатно си против тестирањето лекови врз животни и против вакцинирање.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,401
5,901
1,683
Disco
A колку животни секојдневно убиваме ние? Ајде и да го оправдаме тој факт дека се храниме со нивното месо, ама колку животни убиваме за една модерна бунда, ташна, чевли... зарем не е глупаво, просто... (незнам како да се изразам), да се убие животно за ташна! За луксуз! Едно е да се убива и уништува за неопходни цели, а луксузирањето е крајно идиотска човечка особина.
Како се третирани животните кои се одгледуваат во фармите.
Колку инсекти ние убиваме секојдневно од неоправдани причини? Колку бактерии непотребно убиваме од едноставна причина што антибиотиците ги голтаме како бонбони и кога треба и кога не треба?
Бог е бог само за нас лугето ли? Мајката подеднакво си ги сака сите свои деца и на сите поеднакво им дава. Не е нејзина вина и одговорност ако тие постојано се во конфликт. Иако таа постојано ги учи на меѓусебна почит.
Запрашај се прво како ти се однесуваш кон она што ти е дадено, кон оној што ти дал и колку возвраќаш...
Зошто го створил чоекот таков....никаков, да си штети сам на себе си, зошто не го напраил подобар?
Бог несебично го обдарил човекот со интелегенција и креативност, а како сето тоа ке биде искористено од наша страна си зависи само од нас. Има една многу убава стара мисла ``На човек со сила можеш да му земеш, ама со сила не можеш да му дадеш``, односно, проблемот не е во давањето, куку во прифаќањето и искористувањето на истото.

А какви прашања се овие? Па Бог (кој е љубов) не направил такви да колеме, дереме, сечиме, сортираме, печеме и јадеме животинки и растенија. Исто такви ги направил и животинките, мачката ете пример... дави и ждере штакори и сличен дивеч...
Зарем не можел Бог (кој е љубов) да направи да живееме од воздух? Нели е семоќен?

Бактеријата ако не ја отепаш - таа ќе те отепа. Нема квоти за `оправдано убиени бактерии`. Тетка Јерсинија Пестис, отепала 1/4 од светското население за време на големата фрка позната како Црна Смрт во 14.век. Скоро extinction level ти е тоа. Шо кој ****** му требало да ја ствара Јерсинија бе? Досадно му било?
Каква интелегенција? Мнозинството раја по светот се глупави товарни животни опседнати од своето ропство, троа суеверие и павлови рефлекси. Креативноста е тежок исклучок кај луѓето. Оти не ги направил сите креативни и паметни, па сега ќе живеевме во вечен мир и просперитет, колонизиравме планети, ќе пиевме кафе и ќе муабетевме за смислата на животот со холографски проекции на вонземјани 300 светлосни години од нас и ќе живеевме фино по 200 години.

Некои ги напраил ружни како данок, некои убави. Шо така?

И шо сторил чекање, милиони години приглупи хоминиди и човеколики мајмуни, и на крај само 200.000 години од 4,5 милијарди години планета постои чоек. Зошто не го направил веднаш? Паметен, секси, креативен и долговечен.:kafe
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy