Дали Бог е незаинтересиран и бесчувствителен?

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Штета што мислиш дека нема што да студираш... но штом така мислиш, нека ти биде.
Јас со неписмени, а уште помалку со луѓе кои одбиваат да научат повеќе за светот иако им е дадено да можат да научат, но заради мрзливост или омраза не сакаат - не дискутирам.

Не ми изгледа така, ја искрши тастатурата од пишување.
А да не зборам дека и сопствените книги во кој зјапаш постојано не си ги совладал, земи прочитај и твојот пророк ви има оствено правилник,потсетни за сопственото однесување ,каде вика дека оној сиромав е можеби крал,затоа не потценувај ниту еден соговорник!
Џабе читаш , кога немаш основа од искуство, книгите ти ја полнат само главата со зборови,збор како збор не е најсоодветно да пренесе искуство.
Таквите се големото зло што ги создаде стариот еон, чија најголема доктрина е верувањето и во светите книги а и во самите себе си, без да се надградуваат и надминуваат!
Зло? Кога би доживеал (а не прочитал) , свое непостоење-безличност би разбрал дека злото и доброто не постојат додека за нив не сведочи некој надворешен,но за својата празнина тие постануваат одлични спротивности во кој се "раѓаш" и "умираш".
Додека , тој што сведочи за тоа , всушност го искажува тоа кое преовладува во него!


Според тебе, сите книги да се запалат, не смее да постои „пророк“ а тоа да не си ти, не смее да има избрани луѓе по некоја божествена промисла, а тоа да не си ти ... инаку е лага :)
Друг е методот за одлучување што е лага што не, но тоа ти "го знаеш".
Мислам на толку цитирања на христијанската библија (еј, па ова е книга за боговите), сигурно знаеш.
Еднаш кажа соодветна мисла во контекст на толкувањата, а тоа дека книги и зборовите се надминати ,а со толкувањето ја "кинам" библијата.
Велам , човекот премногу се фокусирал на говорната форма за пренос на информација, зборовите се силни,но не и совршени за тоа, барем кога се работи за духовното.Но ,што тебе ќе ти објаснувам кој студира , учи ,чита ,зборува, пишува кога друго не ти е познато!


Исто ова ми звучи како што направија нацистите со палењето на книгите, исто што првите христијански секти што се обидоа да направат... Like за неспособните кои крадејќи од сите егзотериски размисли, мислеа дека зборуваат со боговите преку тие пракси! :)

Да не студираш ништо! Да си цитираш библијата и да веруваш онака како што тебе ти одговара.
Чекај, па ти со години цитираш и „објаснуваш“ како тебе ти чини една книга позната како Библија!
Визии ти даде таа книга? ;)

Бладај си тогаш во незнаење ... од тука и доаѓа тоа да мислеш дека си просветлен и пророк и со прст да покажуваш кон другите бидејќи не гледаат ништо полезно во христијанската библија од IV век.

Доволно кажав за човекот и какво зло може да донесе толкувањето на свети книги да важат исто за сите, на основа на верување!
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон. 93/93
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон. 93/93

„Раѓаш“, „умираш“, „синот“, „таткото“, „смрт“, почеток, „живот“... библија, богот, сведочам...
Браво :)
Ако уште 9 како тебе вака се соберат на форумов и ете ти го форумот „кајгана“ од пред 7 години...
Кога имавме мистици од страната на гурџиев кои знаеја се и мразеа се, па христијани исто така, па луѓе кои „надминале се“ и мразат исто така се... :)

Ајде, можеби и тука ќе се намножат. Јас немам што да додадам после 4 страници повторување, а нема ефект...

П.С.
Оригинално е со голема буква:
„Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон.“
- Liber AL, I:40

Немаш потреба од 93/93 (тоа му доаѓа како да се повторуваш) иако можеби за тебе има друга симболика, секако сам си толкуваш сешто како ќе ти дојде :)
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
:) Студенту, зборовите постојат, измислени се или се менуваат, за тебе се оргинални или неоргинални..студенту робуваш на зборот....твојот бог.
Или што би рекле христијаните..во почеток беше словото и словото беше бог...ццццц ти си бил уште еден роб на стариот еон.:kafe
Овде можеш да прочиташ како е во оргинална форма, прави што ти волја и тоа нека биде целиот закон.:)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
"Што би рекле христијаните“ а се убива од цитирање христијански свети книги.
Ок :)
Tabula rasa и слично... тие сте, нема што :)

П.С. Не го велат тоа христијаните, евреите го запишале тоа, христијаните само лошо прикриле од каде се доаѓа.
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
"Што би рекле христијаните“ а се убива од цитирање христијански свети книги.
Ок :)
Tabula rasa и слично... тие сте, нема што :)

П.С. Не го велат тоа христијаните, евреите го запишале тоа, христијаните само лошо прикриле од каде се доаѓа.
Не битно, тоа не менува ништо , ти вака или така робуваш на зборот, нели?
Како ној ја пикна главата во песок и се спаси! (bravo)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Битно е. Ти си заљубен во библијата, замисли, библијата е книга, ја цитираш и толкуваш и тука и на Кајгана форум - а сега глумиш лудило и се губиш.
Нормално кој прв ќе крене прст кон другиот и ќе му каже она што важи за самиот него, ја избегнува шансата да биде покажан со прст?
Браво.

Што не е во ред со тебе? Мислам, стварно имаш некоја поделена личност или толку голем страв од етикети па бегаш ко зајак од пес кога некој ќе ти каже дека си всушност христијански секташ, бидејќи само таа книга ја цитираш и толкуваш по твое?
А не треба да ја толкуваш, за другите. Сега е ново време. Разбери колку можеш, дејствувај по тоа како си разбрал (дури и да е тоа старо-еонски закон) и види дали е ок. Што е ова досадување и глумење пророци и просветлени луѓе по форуми?
Нормални сте?

Сите рабови само ти слободен, празен ко табла, кој што зборува со боговите без зборови, само со слики и е пророк кој што надминал се и затоа дава размисли што би значела библијата за сите. Како да сите нам ни е грижа за христијанскиот концепт на бог :)

Видов дека кај тебе ништо не менува, но барем другите ќе прочитаат некогаш во иднина што е зборувано. Да не слушаат ниту свештеници ниту вакви ко тебе кога се работи за божественото дејствување и искуство.

Ќе знаат дека ако некогаш имаат чудни искуства, да си ги чуваат работите кои тие ги разбрале - важат за нив и треба по нив да дејствуваат за да видат други, не да раскажуваат лудости!
Тоа што се чуствувате повикани вие неколкумина на македонските форуми да мислете дека сте пророци и просветлени луѓе - е ваш проблем. Тоа се решава... има начини.

Јас кажав што имам да кажам, понатаму треба повторување... доволно е. Да беше животно до сега ќе сфатеше дека не може да толкуваш свети книги мс другите и да нудиш во твојата лудост некакво апсолутно значение на одредени стихови. Тоа е зло. Догма!

Ти, терај си патот на пророк, секако е небитно јас што ти зборувам, секако ова е наменето за другите во иднина :)

За богот дали е бесчуствителен или не знам што, што може да го смисли човекот да важи и за нешто кое носи статус на „бог“, во однос на самиот себе - е глупости.
Оправдување пак да се бара зошто и како - е дрскост на неукиот и подлиот.
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Хепта, секоја книга која зборува за божества или опишана духовна состојба во метафори и приказни , небитно која еве и вашата , зборува за внатрешна состојба на човек, развлечно во без временско постоење во кој се опфатени сите промени вклучувајќи ја и смртта.

Дали ќе збориме за библија, коран,некоја филозофија или митологија , сите ја обработуваат истата тема...ЧОВЕК.
За мене сите се исти , немам омилена или омразена, имаат разлики во начинот на искажување во зависност каде е пишувана ,според нациналната, културошка припадност и времето на писателот.

Само оние кој им робуваат на зборовите поставуваат граници на истите со што едни книги ги отфрлаат, негираат, а други фаворизираат.А темата е иста...човек.
Колку низок духовен развој потикнува книгата, раздор помеѓу луѓето и што е уште потрагично, слепи се да го увидат изворот на нивната злоба што се појавува помеѓу нив.
Книга напишана за човек, да создаде ѕвер .Но, можеби и самиот духовен развој налага да се случат тие промени додека ѕверот не постане човек.
Затоа, во секоја книга ќе најдеш закон со кој треба да биде "врзан" верникот.

Секој што држи одредено учење, верува, практикува филозофија, всушност е во фаза на менување, прашање е дали тоа ќе се случи во еден живот или повеќе.

Па, Хепта со среќа.:zelen
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

Хепта, секоја книга која зборува за божества или опишана духовна состојба во метафори и приказни , небитно која еве и вашата , зборува за внатрешна состојба на човек.. .
И како се повика ти дека треба да толкуваш свети книги кои се дадени за внатрешниот свет на една индивидуа, да ги толкуваш тие "безвременски демек симболи" и да ги преставуваш како апсолутни симболи кои имаат исто значение за секој?
Се докажуваш со луѓето во однос на божественото и неговите форми?
За ова зборувам цело време... Што глумите свети отци и толкувате библии и правите поголемо мочуриште од обашто го има денес од стариот еон. Н

Но ти не можеш а да не делиш секташки христијански размисли и да се мислиш за просветлен...
Нека ти биде.
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92


И како се повика ти дека треба да толкуваш свети книги кои се дадени за внатрешниот свет на една индивидуа, да ги толкуваш тие "безвременски демек симболи" и да ги преставуваш како апсолутни симболи кои имаат исто значение за секој?
Се докажуваш со луѓето во однос на божественото и неговите форми?
За ова зборувам цело време... Што глумите свети отци и толкувате библии и правите поголемо мочуриште од обашто го има денес од стариот еон. Н

Но ти не можеш а да не делиш секташки христијански размисли и да се мислиш за просветлен...
Нека ти биде.
Хепта, не се буни толку!Разлики не постојат во самото постоење на било кој човек,мислам од раѓање , развој (од бебе до старец) и умирање.Тоа е сржта во духовното.Ти се водиш во разликите од доживувањата ,перцецијата за животот и искуствата што ги има поединецот, така добиваш безброј патишта исто како што духовното пренесено на хартија со говорена форма потикнува безброј размислувања , верувања и догми.
Но,ако ти мислиш дека жените ги раѓаат децата од устата во тој случај да, би постоеле различни патишта!:kafe
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Јас што зборувам, ти со твојот разум пак по твое .. (wave)
Темата оди во насока човекот да пресуди за нешто како "бог" дали е бесчуствителен и слично...

Се сврте кон "духовното" да не просветлуваш преку библијата...
Ако, браво :kafe

Ништо не ни спомнав од ова што ти си правиш муабет во таа твоја глава

Лудости
.