Бeсмислен живот

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Зашто бе ви е толку бесмислен?
Јес да животот е процес кој за секого е ист од биолошка гледна точка, се раѓаш, јадеш, пиеш, се размножуваш и умираш, но во тие меѓупростори сам човек може да си ја пронајде смислата за неговото постоење.
Ако веќе сум се родила и живеам, зошто да не си дадам смисла?
Што и да ме исполнува и го правам со сето срце, е подобро отколку да се жалам за бесмисленоста на животот.
Ако ме бива за биологија, хемија и остало, ќе се посветам на тоа. Може утре лек за рак ќе најдам, од кај да знам.
Ако ми е убаво да пасам овци и да седам под дрво на нива - пак во ред, утре од тие овци ќе имам волна, млеко и месо.
Битно сум постигнала нешто, сум нашла некоја нишка што ме одржува во опстанок.
Падни, стани и продолжи, еднаш си успеал, десет пати не, нема врска, си се обидел.
На сите вака без смисла да им било, не би имало никаква еволуција, уште би живееле ко кромањонци во пештери и би се потресувале на обична природна појава ко грмење.

TIGERWOMAN31SK

Истакнат Член
3 јули 2012
822
697
93
која смисла бе,едвај чекам да умрам у ова срањево
420460_3033431710685_1378526052_n.jpg

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Како може живот да нема смисла?
Тогаш што се децата, внуците.. Сите сме имале моменти кај што сме помислиле дека животот е бесмислен, ама кога веќе си тука и живееш, мора да си најдеш и смисла.
Се заљубуваш, оформуваш семејство, имаш деца.. Гледаш како растат, се оформуваат во здрави млади луѓе, си оформуваат семејство, имаш внуци.. А ти си горд на сето тоа. Зар не е тоа добра смисла за живот?

Kanasai

Полноправен Член
8 мај 2013
38
19
8
28
Смислата на животот е да си го жевееш ТИ твојот живот да не дозволиш другите да ти го контролираат, тебе што ти е убаво и она што те прави исполнет тоа и треба да го правиш.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
"Кога еден човек ќе си го постави прашањето која е смислата на животот,треба да знаеме дека човекот е болен."
Вели Сигмунд Фројд.

Ако мислиме дека животот нема смисла,
ќе биде време да му дадеме смисла,
а одговорот на прашањето која е смислата на животот е индивидуален.
Мислам нема дефиниција со која секој ќе се сложи дека е така.

Lillian

Истакнат Член
7 април 2013
198
263
163
"Кога еден човек ќе си го постави прашањето која е смислата на животот" треба да знаеме дека човекот е болен.
Вели Сигмунд Фројд.

Ако мислиме дека животот нема смисла,
ќе биде време да му дадеме смисла,
а одговорот на прашањето која е смислата на животот е индивидуален.
Мислам нема дефиниција со која секој ќе се сложи дека е така.
Сигурна ли си дека ова го има кажано Фројд?
Линк ако може да видам би те замолила.
Добро ете и да му дадеме смисла која е смислата отпосле кога веќе одиме под земја?
Дали само се тешиме сваќајќи дека е тоа-тоа и нема повеќе?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Сигурна ли си дека ова го има кажано Фројд?
Линк ако може да видам би те замолила.
Добро ете и да му дадеме смисла која е смислата отпосле кога веќе одиме под земја?
Дали само се тешиме сваќајќи дека е тоа-тоа и нема повеќе?

А зошто не би била сигурна?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Јас само те замолив ако можеш да ми го најдеш пасосот од каде го имаш извадено за да ја прочитам целосната реченица во кој контекст е кажана.
Само преведи си го,
Види па пиши.Ќе ме интересира твоето мислење.
http://zitate.net/augenblicke.html

In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank.

Sigmund Freud

Еве ти и вака.
Истото е пишано и на линкот.

Lillian

Истакнат Член
7 април 2013
198
263
163
Само преведи си го,
Види па пиши.Ќе ме интересира твоето мислење.
http://zitate.net/augenblicke.html

In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank.

Sigmund Freud

Еве ти и вака.
Истото е пишано и на линкот.
Ми нема логика фала што ми го постираше.Зашто би бил човек болен?Што е тука болно?