Еве, денеска се спремам да бидам домаќинка, па да споделам со вас ...добро лажам, да се пофалам сакам само
Ок, ова го немам направено одамна, лесно е за правење, а многу е вкусно.
РИЖОТО СО СЛАНИНА
Потребни состојки:
- Ориз
- 150-200 гр. пушена сланина,
- 50 гр. путер,
- две коцки супа од зеленчук,
- сирење по желба,
- магдонос,
- сол, бибер и маслиново масло.
ПОДГОТОВКА:
Двете коцки супа се варат и се тргаат настрана. Во соодветен сад се става маслиново масло и путерот да се растопи и во нив се додава претходно исецканата сланина на коцки, ( кромид се става, ама пошто јас не го јадам го изоставам од сите рецепти). Откако малку ќе се пропржи сланината се става и оризот и се меша да се запржи заедно со сланината. Потоа постепено се додава супата, која мора да биде врела и наизменично се меша.
Откако оризот ќе се свари, и нема да биде течен секако, се додава сол ( малку зашто и супата е солена) и бибер, ситно исецкан магдонос ( ова секако не морате ако не ви прави мерак) и рендано сирење по желба. Се меша уште 3-4 мин. и се трга настрана од оган.
Со ова јас правам пилешки прсти, го знаете сите рецептот и сос со чили.
За сосот треба мајонез, малку павлака и чили зачин. Се мешаат сите состојки заедно и тоа е тоа.
Ок, ова го немам направено одамна, лесно е за правење, а многу е вкусно.
РИЖОТО СО СЛАНИНА
Потребни состојки:
- Ориз
- 150-200 гр. пушена сланина,
- 50 гр. путер,
- две коцки супа од зеленчук,
- сирење по желба,
- магдонос,
- сол, бибер и маслиново масло.
ПОДГОТОВКА:
Двете коцки супа се варат и се тргаат настрана. Во соодветен сад се става маслиново масло и путерот да се растопи и во нив се додава претходно исецканата сланина на коцки, ( кромид се става, ама пошто јас не го јадам го изоставам од сите рецепти). Откако малку ќе се пропржи сланината се става и оризот и се меша да се запржи заедно со сланината. Потоа постепено се додава супата, која мора да биде врела и наизменично се меша.
Откако оризот ќе се свари, и нема да биде течен секако, се додава сол ( малку зашто и супата е солена) и бибер, ситно исецкан магдонос ( ова секако не морате ако не ви прави мерак) и рендано сирење по желба. Се меша уште 3-4 мин. и се трга настрана од оган.
Со ова јас правам пилешки прсти, го знаете сите рецептот и сос со чили.
За сосот треба мајонез, малку павлака и чили зачин. Се мешаат сите состојки заедно и тоа е тоа.